Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 23 април 2010 г.

ТРТ - 23.04.2010 г. !

Турция посреща празника с въодушевление

23 април –Празника на националния суверинитет и на детето се чества с голям възторг. Празненствата започнаха с посещение на мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк.

Изпратена 23.04.2010 10:34:30 UTC
Обновена 23.04.2010 10:34:30 UTC
23 април –Празника на националния суверинитет и на детето се чества с голям възторг.Празненствата започнаха с посещение на мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк.

Първата церемония в Мавзолея на Ататюрк бе осъществена от министъра на националното образование Нимет Чубукчу и придружаващата я делегация. Министър Чубукчу постави венец пред саркофага на Ататюрк и почете светлата му памет с едноминутно мълчание, а след това подписа почетната книга на Мавзолея.В почетната книга Чубукчу записа: „23 април е скъп дар от Вас за децата, който продължаваме да празнуваме със същата вяра, възторг и въодушевление”.

Във втората церемония в Мавзолея взеха участие председателя на ВНСТ Мехмет Али Шахин, премиера Реджеп Тайип Ердоган, лидера на Републиканската народна партия Дениз Байкал, лидера на партията на Националистическото движение Девлет Бахчели, членовете на министерския съвет и голям брой депутати.

Шахин и придружаващите го поставиха венец пред саркофага на Ататюрк и отдадоха почет пред светлата му пачет с едноминутно мълчание.Мехмет Али Шахин написа следното в почетната книга на мавзолея „Вашите принципи и завети и идеала за съвременна република винаги ще бъдат наша пътеводна светлина. От името на турската нация ви поднасям благодарности за вашите придобивки, лидерство и модерни революции. Почивайте в мир и покой”.
-
Дервиш Ероглу днес полага клетва

Новият президент на ТРСК Дервиш Ероглу днес полага клетва и поема официално от Мехмед Али Талят президентския пост.

Изпратена 23.04.2010 10:36:53 UTC

Обновена 23.04.2010 10:36:53 UTC

Новият президент на ТРСК Дервиш Ероглу днес полага клетва и поема официално от Мехмед Али Талят президентския пост.

След оповестяването на официалните изборни резултати в Държавен Вестник на ТРСК днес се провежда церемонията по предаване на президентския пост.

На церемонията по иногурацията на Ероглу Турция ще бъде представена от външния министър Ахмед Давутоглу. След церемонията Давутоглу ще обсъди с Дервиш Ероглу процеса на преговори за рaзрешаване на кипърския проблем.

В изявлението, което направи за кипърския гръцки вестник „Сайпръс Мейл”, Дервиш Ероглу каза, че преговорите без предвартелни условия с кипърския гръцки лидер Христофяс може да започнат в края на месец май.

Дервиш Ероглу подчерта, че се е кандидатирал за президетския пост не за да възпрепятства преговорите, а за да защитава правата на кипърските турци на масата за преговори.
-
Празнично послание от Гюл

Президентът на Турция Абдуллах Гюл в празничното си послание по повод 23 април –Празника на националния суверинитет и на детето акцентува, че всеки трябва да запази здравомислие, да полага усилия да разбира другите и да отдава уважение на техните възгледи и че най-важната потребнос на Турция в настоящия момент е да осъзнае собствената си сила.

Изпратена 23.04.2010 10:32:27 UTC

Обновена 23.04.2010 11:13:02 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл в празничното си послание по повод 23 април –Празника на националния суверинитет и на детето акцентува, че всеки трябва да запази здравомислие, да полага усилия да разбира другите и да отдава уважение на техните възгледи и че най-важната потребност на Турция в настоящия момент е да осъзнае собствената си сила.

Президентът Гюл каза „Приканвам всеки да следва с прицизност целите, които ще пренесат Турция към по-светли бъднини”.
-
САЩ вярват, че процеса на нормализиране ще бъде продължен...

Държавният департамент на САЩ заяви, че решението на Армения да спре ратифицирането на протоколите подписани между Армения и Турция за нормализиране на двустранните отнвошения не е изненада за тях и изрази надеждата процеса да бъде продължен.

Изпратена 23.04.2010 10:43:08 UTC

Обновена 23.04.2010 10:43:08 UTC

Държавният департамент на САЩ заяви, че решението на Армения да спре ратифицирането на протоколите подписани между Армения и Турция за нормализиране на двустранните отнвошения не е изненада за тях и изрази надеждата процеса да бъде продължен.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули отбеляза, „Обнадеждени сме от факта, че и двете страни не са се отказали от процеса на нормализиране на отношенията. Всеки е наясно, че за продължаването на процеса се изпитва нужда от време”.
-
Усилията на Турция дават резултат...

Турция постигна съществен напредък по въпроса за членството на Босна и Херцеговина в НАТО. На заседанието на външните министри на НАТО в столицата на Естония-Талин бе взето решение за даване на пътна карта на Босна и Херцеговина.

Изпратена 23.04.2010 10:38:37 UTC

Обновена 23.04.2010 10:38:37 UTC

Турция постигна съществен напредък по въпроса за членството на Босна и Херцеговина в НАТО. На заседанието на външните министри на НАТО в столицата на Естония-Талин бе взето решение за даване на пътна карта на Босна и Херцеговина.

Турция се възползва от всяка една международна конференция и платформа за да получи подкрепа по този въпрос.

В резултат на усилената дипломация на Турция, на Босна и Херцеговина бе дадена пътна карта за членство в НАТО.

След вземането на въпросното рашение външният министър Ахмет Давутоглу проведе среща с външния министър на Босна и Херцеговина Свен Алкалай в Талин.
-
Армения спря ратифицирането на протоколите...

Въпреки конструктивните усилия на Турция в дипломатическата сфера, Армения вчера взе решение за прекратяване на ратифицирането на протоколите подписани между Армения и Турция за нормализирането на отношенията между двете страни...

Изпратена 23.04.2010 10:40:49 UTC

Обновена 23.04.2010 11:14:47 UTC

Въпреки конструктивните усилия на Турция в дипломатическата сфера, Армения вчера взе решение за прекратяване на ратифицирането на протоколите подписани между Армения и Турция за нормализирането на отношенията между двете страни...

Анкара посрещна с хладнокръвие това решение на Армения.

Първата реакция по въпроса пристигна вчера от говорителя на външното министерство Бурак Йозюгергин, който каза „Правим преценка на положението”.

От името на правителството изявление направи премиера Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган каза „Тяхна работа е как ще ръководят процеса на нормализиране” и акцентува на верността на Турция по въпроса за ратифицирането на въпросните протоколи.

Ердоган подчерта, че с тази своя стъпка Армения се опитва да повлия върху изявлението, което се очаква да направи президента на САЩ Барак Обама на 24 април- Международния ден на солидарност с арменския народ.

Президентът на Армения Серж Саркисян заяви, че са спрели процеса на ратифициране на протоколите, но не са се отказали от него.
-
Днес е 23 април

Днес е 23 април –Празник на националния суверинитет и на детето.

Изпратена 23.04.2010 10:30:15 UTC

Обновена 23.04.2010 10:30:15 UTC

Днес е 23 април –Празник на националния суверинитет и на детето.

23 април, който е бил подарен на децата от великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк по повод откриването на ВНСТ се празнува в цялата страна, ТРСК и във външните представителства на Турция.

Чуждестранните детски ансамбли- гости на Международния детски фестивал организиращ се от Турското радио и телевизия днес ще изнесат гала представление по случай празника в спортната зала Халкпънар в град Измир.
-
Преглед на турския печат 23.04.2010 г.

Обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 23.04.2010 08:39:59 UTC

Обновена 23.04.2010 08:39:59 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с 23 април- Празника на националния суверинитет и на детето.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Най-хубавият празник” съобщава за възторжените празненства по случай 23 април. Вестникът се спира на серията от мероприятия организирани в рамките на празненствата. В новината пише, че днес по случай 23 април- Празника на националния суверинитет и на детето и 90тата годишнина от създаването на ВНСТ всяко едно кътче на столицата Анкара е окичено с турски знамена и плакати на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк.

Вестник Миллиет публикува новината по темата със заглавието „За много години деца”. Вестникът отбелязва, че турската нация днес продължава да празнува с голям възторг 23 април, който бе подарен на децата от Атарюк.

Вестник Хюрриет акцентува на значението на празника и публикува новината със заглавието „Днес е ден на децата”. Вестникът акцентува, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, че 23 април е призив към света за мир. Вестникът предава, че председателят на ВНСТ Мехмет Али Шахин е посочил, че децата като представители на мира, обичта, надеждата и бартството са гаранти за бъдещето.

Вестник Заман сочи, че на заседанието на външните министри на НАТО в Естония, Турция полага големи усилия за да бъде отворен пътя за членството на Босна и Херцеговина в НАТО. Вестникът предава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу в коментар относно кризата с иранската ядрена програма е казал, че е оптимистично настроен относно намирането на разрешение на въпроса и че както Запада, а така също и Иран полагат усилия за намиране на резрешение.

Вестник Стар съобщва за посещението на премиера на Нова Зеландия Джон Кей в Турция. Вестникът отбелязва, че Кей е отбелязал, че между двете страни съществуват здрави връзки и че приятелството започнало по време на битката при пролива Чанаккале е било разгърнато.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Източна хитрост” съобщава за удъра нанесен върху процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения нанесен от Армения 48 часа преди посланието на президента на САЩ Барак Обама по случай 24 април- Международния ден на солидарност с арменския народ. В новината се акцентува, че Армения е съобщила, че са прекратили ратифицирането на протоколите подписани между Армения и Турция за нормализирането на отношенията между двете страни и че въпросното решение има за цел да окаже влияние върху Обама.

Вестник Сабах сочи, че в списъка изготвен от американското списание „Форбс” за 2000 най-големи компании в света са включени и 12 турски компании.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2