Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 5 февруари 2010 г.

И България дължи компенсации на немалък брой мюсюлмани, изселили се в Турция,каза н.с. Калина Пеева !

И България дължи компенсации на немалък брой мюсюлмани, изселили се в Турция, каза н.с. Калина Пеева !

05 февруари 2010

София. Следва да се има предвид, че българската държава също така дължи компенсации на немалък брой мюсюлмани, които са се изселили в Турция. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” научен сътрудник Калина Пеева от Института по балканистика на Българската академия на науките. България има право да предяви претенции за имотите на всички български поданици, родени в Източна Тракия, които са се изселили преди 5 октомври 1912 г. или след 18 октомври 1925 г. Нещо повече, има право да предяви претенции и за имотите на изселниците, родени в Мала Азия и Истанбул, без значение кога и дали са се изселили. От друга страна България дължи, а Анкара има право да поиска обезщетение за изоставени имоти на изселилите се в Турция мюсюлмани, родени в присъединените към България след Балканската война земи, ако са се изселили преди 5 октомври 1912 или след 18 октомври 1925 г., както и онези, които са родени във всички останали български територии, без значение кога са се изселили – каза Калина Пеева.
Днес българската и турската държава са изправени пред изключително трудната задача да определят, размера и стойността на имотите на изселилите се българи и мюсюлмани от втората група и да определят коя държава се оказва длъжница и каква е сумата, която дължи. Трудности създава и неперфектният юридически език на документа, който дава възможност за разлики в тълкуването, както и на постановки, чието разширително тълкуване би довело до повдигането на отдавна забравени спорове в двустранните отношения.
Голяма част от мюсюлманите изселили се през 1913 г., чийто имоти са отстъпени като компенсация на България, са успели да се върнат и да продадат имотите си, което е намалило размера на компенсацията. Има дори мюсюлмани, които са се върнали на територията на Царство България и са влезли във владение на изоставените си имоти, които обаче са били предвидени за компенсация, а днес техните наследници са български граждани. Сами разбирате колко трудности са създадени заради отлагането на изпълнението на спогодбите, обясни Калина Пеева.

аф / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2