Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 5 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 05.02.2010 !

Абдуллах Гюл приветства анулирането на протокола, даващ пълномощия на армията за намеса във вътрешния ред
05 февруари 2010 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл приветства анулирането на действието на протокола, даващ пълномощия на армията за намеса във вътрешния ред на страната при определени ситуации, пише турският вестник „Заман”. Гюл определи протокола, подписан през юли 1997 година между Генералния щаб и вътрешното министерство, като несъвместим с демокрацията. Относно сблъсъка, до който стигнаха депутати от Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение, Гюл каза, че парламентът е място, където трябва да има уважение и почит. По думите му демократичните политически противоборства понякога създават напрежение, но подобни случаи са притеснителни както за народа, така и за политическите партии.

Стачкуващите тютюноработници в Турция ще искат среща с президента Гюл и премиера Ердоган
05 февруари 2010 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Работниците от тютюневата компания ТЕКЕЛ в Турция, които стачкуват вече повече от 50 дни, ще искат среща с президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган за решаване на проблемите им, пише турският вестник „Сабах”. От вчера работниците обявиха гладна стачка. На събрание днес в централата на синдиката КЕСК бяха обсъдени действията на работниците от ТЕКЕЛ от тук нататък.

ЕС прави разделение в подопомагането на Истанбул, Есен и Печ по инициативата за културна столица на Европа 2010
05 февруари 2010 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Истанбул дели обявяването си за културна столица на Европа с германския град Есен и унгарския Печ, но докато ЕС посреща 80 % от разходите на Печ, Истанбул получава помощ 1,2 %, пише турският вестник „Йени шафак”. На представянето на инициативата „Истанбул-културна столица на Европа 2010” в Европейския парламент в Брюксел главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш посочи, че по този начин Турция е била представена по-добре.
Турция обаче води сама битката си Истанбул да бъде призната за културна столица. От 250 милиона евро за инициативата ЕС посреща само 1,2 %. В противовес на това разходите на Печ са посрещани 5 % от общината, 15 % от правителството, а 80 % от ЕС. Председателите на агенцията, която е ангажирана с организирането на мероприятията и реализирането на проектите, Шекиб Авдагич и Хюсаметтин Кави въпреки това са доволни от хода на инициативата. Според тях това е един духовен обрат, който дава дългосрочни персепктиви в развитието на града. Те заявяват, че очакват 10 милиона туристи да посетят тази година Истанбул, особено във връзка с културните инициативи.

Новият посланик на Турция във Вашингтон ще работи най-доброто представяне на страната си в САЩ
05 февруари 2010 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Антакия. Новият посланик на Турция във Вашингтон Намък Тан в първото си изявление заяви, че ще работи активно за разширяването на отношенията със САЩ, пише турският вестник „Заман”. Намък Тан посети Хатай по покана на Търговско-промишлената палата в Антакия. Той посочи, че е роден в Мардин, но е завършил начално училище в Антакия и ще представлява този град по най-добър начин във Вашингтон. На срещата валията на Хатай Джеляледдин Лекесиз и водещи индустриалци и бизнесмени пожелаха на Тан да работи за нейното представяне пред света най-добър начин.

Турция е пета в света по равнище на безработицата
05 февруари 2010 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е пета в света по равнище на безработицата, пише турският вестник „Дюня”. Въпреки че се забелязват признаци за намаляване на въздействието на икономическата криза в света, все още тя продължава да се отразява негативно на процесите в икономиката и социалната област в Турция. Според последни данни независимо от известно подобряване на икономическите показатели и нивата на производство, в пазара на труда не се забелязва обнадеждаваща ситуация.
В изявление на синдикалната конфедерация ТИСК се посочва, че според Световната банка Турция се е свила с 6 % през 2009 година, докато в средносрочната програма е било заложено свиване 5,8 %. Според Световната банка през януари 2010 година от 56 наблюдавани страни 14 са с положително развитие, а 42 с отрицателно. На базата на данните на световната финансова институция синдикатът посочва, че кризата със средна сила продължава да се отразява негативно върху икономиката на Турция. Най-сериозният проблем е безработицата, която в сравнение с преди кризата се е увеличила с 4,5 %.

Турските авиолинии актуализираха поръчката си за закупуване на 105 нови самолета
05 февруари 2010 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските авиолинии актуализираха поръчката си за закупуване на 105 нови самолета, пише турският вестник „Сабах”. От пресцентъра на турските авиолинии съобщават, че 30 от самолетите ще бъдат с опции, от които 15 ще са „Боинг 737”. Закупуването на самолетите ще започне през 2011 година и до 2015 година те ще бъдат част от въздушния флот на авиокомпанията. „Боинг”-ите, които ще бъдат закупени ще бъдат от моделите 737-800 и 737-900 ER и ще бъдат с кабини като тези в самолетите 787. Така към 2015 година Турските авиолинии ще притежават 196 самолета, от които 155 с един коридор, а 36 с двоен коридор. През 2008 година, когато всички авиокомпании се бореха с кризата, турските авиолинии поръчаха 105 самолета, от които 75 определени модели и 30 с опции по избор на компаниите „Еърбъс” и „Боинг”.
В последните години турският национален авиопревозвач увеличи броя на превозваните пътници и стана 4 от авиолиниите в света.

Ахмет Давутоглу се срещна с колегите си Манучехр Моттаки и Мишлин Калми-Рей в Мюнхен
05 февруари 2010 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се срещна с външните министри на Иран и Швейцария Манучехр Моттаки и Мишлин Калми-Рей в Мюнхен, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Давутоглу е в Мюнхен за участие 46-та конференция за сигурност. Утре той ще говори в кръгла маса в рамките на конференцията.

Държим на подкрепата си за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, каза Джеймс Джефри
05 февруари 2010 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Американският посланик в Анкара Джеймс Джефри заяви, че продължават да държат на подкрепата си за протокола за нормализиране на отношенията между Турция и Армения, пише турският вестник „Сабах”. В интервю за вестника Джефри отхвърля твърдението, че протоколът е „умрял” след мотивираното решение на Конституционния съд на Армения. По думите му арменският съд е дал зелена светлина за прилагането му. Той посочи, че работят за решаването на въпроса за Нагорни Карабах и са в непрекъснат контакт с Турция в тази връзка. По думите на Джефри не може да се говори за „смърт” на протокола и зацикляне на дипломатическия процес между Турция и Армения.
По въпроса за сътрудничеството за изолацията на Кюрдската работническа партия /ПКК/ американският посланик каза, че полагат големи усилия в насока ПКК да остави оръжието и обменят разузнавателна информация. Той изтъкна, че подкрепят политиката по демократизация, насочена към кюрдите, защото причините за тероризма имат икономически, културни и дипломатически страни.

Дело за планирани покушения срещу турски адмирали ще гледа съдът в Истанбул
05 февруари 2010 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулският съд за тежки престъпления прие обвинителния акт, внесен от прокуратурата срещу 19 души за планирани покушения срещу двама турски адмирали, пише турският вестник „Заман”. В обвинителния акт се иска подведените под съдебна отговорност да бъдат съдени за „членуване във въоръжена терористична организация”, „притежание на взривни вещества” и „злоупотреба с лични данни по противоречащ на закона начин”. Делото ще бъде гледано на 7 май.

В Истанбул приключи неофициалната среща на министрите на отбраната на НАТО, посветена на Афганистан
05 февруари 2010 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул.В Истанбул приключи неофициалната среща на министрите на отбраната на НАТО под домакинството на генералния секретар Андерс Фог Расмусен и турския министър на отбраната Веджди Гьонюл, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На срещата присъстваха министрите на отбраната на 28-те страни членки и други техни представители, както и представители на останалите страни, които участват в състава на международните сили в Афганистан.
Основна тема на срещата беше ситуацията в Афганистан и ролята на Северноатлантическия съюз в ликвидирането на тероризма и възстановяването на страната.

Само военните методи не са решение на проблемите в Афганистан, каза Абдуллах Гюл на срещата на НАТО в Истанбул
05 февруари 2010 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Проблемите в Афганистан не могат да се решат само с военни методи, заяви турският президент Абдуллах Гюл на неофициалната среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в Истанбул, пише турският вестник „Сабах”. „НАТО и съюзническите сили /ISAF/ не са отишли в Афганистан, за да променят идентичността, културните традиции и ценности на афганистанския народ и ако това се разбере, тероризмът ще бъде по-лесно изолиран”, заяви Гюл. Гюл изрази задоволството си от това, че Истанбул е домакин на срещата на НАТО след тази през 2004 година. Той припомни, че много важна територия на сътрудничество е сферата на образование, обучение и възпитание и съюзниците трябва да насочат своите усилия и натам.

Турският премиер Ердоган разкритикува ПНД за физическата разправа в парламента
05 февруари 2010 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Партията на националистическото движение за скандала в парламента, при който се стигна до физическа разправа между депутатите, пише турският вестник „Сабах”. На среща на женските организации на Партията на справедливостта и развитието Ердоган определи като прекрачване на добрата етикеция квалификацията, че премиерът е възприеман като пророк. Той посочи, че не е налагал табу в партията си, но е признак на лошо възпитание да се привличат жените и съпругите в политически сблъсъци. Според Ердоган ПНД и Народнорепубликанската партия се откъсват с всеки изминал ден от народа. Вижда се, че те са не само духовни, но и биологични близнаци и действат с манталитета на сили, представляващи един вид цивилен фашизъм. Лидерът на НРП Дениз Байкал действа като защитник на групи като „Ергенекон”, а Бахчели по време на управлението на ПНД е атакуван от непрекъснати стачки на работници.



АФП: Европа бе подложена на натиск да намери инструктори за афганистанската полиция

05 февруари 2010 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Европейските съюзници в НАТО бяха подложени на натиск днес да положат нови, но евентуално решителни усилия за изпращане на военни и полицейски инструктори в Афганистан в подкрепа на борбата с талибаните, предава АФП.
На срещата на министрите на отбраната на страните от Алианса в Истанбул, Турция, САЩ и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призоваха страните да осигурят около 4000 инструктори, смятани за жизненоважно звено в стратегията на НАТО.
Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) осигуриха около 40 хил. допълнителни военнослужещи и започнаха разполагането им в Афганистан, като част от новия подход в борбата с ислямистите, чиято цел е да сложи край на боевете, продължаващи осем години.

Трябва да се аргументираме с международноправни договори за имотите на тракийци, каза н.с. Калина Пеева
05 февруари 2010 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Когато днес поставяме въпроса за имотите на тракийци обаче, би следвало да се аргументираме с международноправните договори и документи, тъй като емоционалните аргументи не биха помогнали на решението на въпроса. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” научен сътрудник Калина Пеева от Института по балканистика на Българската академия на науките.
„Аз самата съм наследник на тракийски българи, изселници от Западна Тракия, и не отричам, че съдбата им ми е близка. Аз, разбира се, не бих могла да оценя прогонването на българите от Тракия по друг начин, освен като една от най-големите несправедливости, които е трябвало да бъдат понесени от предците ни. Впрочем едва ли някой би могъл на отрече тежката им съдба, тяхното разорение и трагичните обстоятелства, при които напускат родните си домове”, допълни тя.
По думите й - тракийските дружества отстояват тезата, че българите напуснали родните си места през 1913 г., не са изселници, а насилствено изгонени хора/бежанци, и настояват, че клаузата за размяна на имотите на изселници не ги засяга. „Тези хора наистина са квалифицирани като бежанци в международните документи и в този термин се крие целият трагизъм на съдбата им, но в архивните документи от преговорите за изработването на Анкарските спогодби се вижда ясно, че българската държава цитира, пресмята и, в крайна сметка, разменя имотите именно на бежанците. Това са архивни данни, с които разполага и Турция, и едва ли можем да обвиняваме съвременната българска дипломация, че не е в състояние да убеди Анкара в противното. Освен това, поставянето на искане за компенсации за разменени имоти би довело до невъзможност да получим обезщетения за имотите, за които действително имаме право, а тяхната стойност не е никак ниска”, каза още Калина Пеева.

И България дължи компенсации на немалък брой мюсюлмани, изселили се в Турция, каза н.с. Калина Пеева
05 февруари 2010 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Следва да се има предвид, че българската държава също така дължи компенсации на немалък брой мюсюлмани, които са се изселили в Турция. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” научен сътрудник Калина Пеева от Института по балканистика на Българската академия на науките. България има право да предяви претенции за имотите на всички български поданици, родени в Източна Тракия, които са се изселили преди 5 октомври 1912 г. или след 18 октомври 1925 г. Нещо повече, има право да предяви претенции и за имотите на изселниците, родени в Мала Азия и Истанбул, без значение кога и дали са се изселили. От друга страна България дължи, а Анкара има право да поиска обезщетение за изоставени имоти на изселилите се в Турция мюсюлмани, родени в присъединените към България след Балканската война земи, ако са се изселили преди 5 октомври 1912 или след 18 октомври 1925 г., както и онези, които са родени във всички останали български територии, без значение кога са се изселили – каза Калина Пеева.
Днес българската и турската държава са изправени пред изключително трудната задача да определят, размера и стойността на имотите на изселилите се българи и мюсюлмани от втората група и да определят коя държава се оказва длъжница и каква е сумата, която дължи. Трудности създава и неперфектният юридически език на документа, който дава възможност за разлики в тълкуването, както и на постановки, чието разширително тълкуване би довело до повдигането на отдавна забравени спорове в двустранните отношения.
Голяма част от мюсюлманите изселили се през 1913 г., чийто имоти са отстъпени като компенсация на България, са успели да се върнат и да продадат имотите си, което е намалило размера на компенсацията. Има дори мюсюлмани, които са се върнали на територията на Царство България и са влезли във владение на изоставените си имоти, които обаче са били предвидени за компенсация, а днес техните наследници са български граждани. Сами разбирате колко трудности са създадени заради отлагането на изпълнението на спогодбите, обясни Калина Пеева.

Н.с. Калина Пеева: Въпросът с компенсациите на тракийските българи има правна и морална страна
05 февруари 2010 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. България няма основание да иска компенсации за онази група, към която принадлежат българите, родени в Източна Тракия, с изключение на Истанбул, които в периода от 5 октомври 1912 г. (датата, на която започва Балканската война) до 18 октомври 1925 г. (датата, на която са подписани Анкарските спогодби) са се изселили в България. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” научен сътрудник Калина Пеева от Института по балканистика на Българската академия на науките.
Недвижимите имоти от какъвто и да е вид на тази група българи стават собственост на Турция. В замяна българската държава става собственик на недвижимите имоти от какъвто и да е вид на мюсюлманите (т.е. турци, но и българо-мохамедани), родом от присъединените към България след Балканската война земи, които са се изселили през същия период в Турция. Иначе казано, от юридическа гледна точка България няма основание да иска компенсации за имотите на тази група изселници, тъй като вече е била обезщетена, обясни тя.
„Такава е правната страна на въпроса, що се отнася до междудържавните отношения, той обаче има частно правна и морална страна. Всъщност България е разменила имоти, които са частна собственост на български поданици и е приела като компенсация частна собственост на турски поданици. Българската държава е компенсирана, но законните им притежатели не! При подобна размяна би следвало да се очаква всяка от държавите да обезщети собствените си поданици, но това не е направено, що се отнася до българите. Не бива да се забравя, че именно в тази ощетена в частните си права група, попада населението, което става жертва на трагични жестокости през 1913 г., което прави моралния казус още по-сложен”, обясни още Калина Пеева.

Н.с. Калина Пеева: България има правни основания за компенсации за имоти на източнотракийски бежанци, за които не е получила обезщетение
05 февруари 2010 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. България има правни основания да иска компенсации за онези имоти на източнотракийски бежанци, за които не е получила обезщетение, а за една голяма част от тях, българската държава вече се е споразумяла и е приела компенсации, по силата на подписаните през 1925 г. Анкарски спогодби. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” научен сътрудник Калина Пеева от Института по балканистика на Българската академия на науките. „Те представляват пакет от 5 взаимно свързани документа, подписани от правителствата на Царство България и Република Турция, в последствие са одобрени от ХХI-то ОНС на Царство България и съответното ВНС на Турция, обнародвани са, а ратификациите са разменени надлежно. Основният документ, който разглежда имотните въпроси, е Протоколът-приложение към Договор за приятелство, където е постигнато споразумение за размяна на имотите на една група изселници и е фиксирана втора група изселници, чийто имоти ще бъдат върнати и обезщетени за пропуснати ползи. Тук се налага да обърна внимание, че в документите се използва терминът изселници, а не бежанци, а българската дипломация е била принудена да се съгласи да сложили под общ знаменател изселниците и насилствено изгонените българи, например бежанците от Източна Тракия от 1913 г.” – каза още н. с. Калина Пеева.

Министрите на отбраната на НАТО одобриха пакет от мерки за запълване на бюджетния дефицит на Алианса
05 февруари 2010 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министрите на отбраната на НАТО одобриха пакет от мерки за запълване на огромния дефицит в бюджета на организацията, заяви генералният секретар Андерс Фог Расмусен в рамките на срещата на НАТО в Истанбул, предаде АФП. Расмусен е уточнил, че мерките са насочени към осигуряване на средствата, необходими за дейността в различни сфери на Алианса, както и към осигуряване на печеливши инвестиции.
Размерът на дефицита не е официално известен, но според анонимен представител на НАТО той се равнява на около 640 милиона евро. Бюджетът, използван за финансиране на военните операции, не е свързан с приетия пакет от мерки.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2