Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 6 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 06.02.2010 !

Сътрудничеството се задълбочава

Сътрудничеството между Анкара и Вашингтон в борбата срещу тероризма се задълбочава.

Изпратена 06.02.2010 11:44:24 UTC

Обновена 06.02.2010 11:44:24 UTC

Сътрудничеството между Анкара и Вашингтон в борбата срещу тероризма се задълбочава.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган прие министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.

По време на срещата, която продължи близо час и половина за пореден път бе потвърдена волята на двете страни за сътрудничество в борбята срещу терора.

Ердоган и Гейтс се спорязумяха и по въпроса за увеличаване на числеността на военнослужещите, които ще обучават афганските сили за сигурност.
-
Решенията взети от министрите на отбраната на НАТО

Министрите на отбраната на НАТО решиха да преразгледат проектите реализиращи се от Алианса и да окажат принос за бюджета.

Изпратена 06.02.2010 11:38:57 UTC

Обновена 06.02.2010 11:38:57 UTC

Министрите на отбраната на НАТО решиха да преразгледат проектите реализиращи се от Алианса и да окажат принос за бюджета.

На срещата в Истанбул министрите обсъдиха и преструктурирането на Алианса и операцията в Афганистан.

Министрите на отбраната на НАТО се договориха, че за осигуряването на средства за операциите на НАТО трябва да водят стратегически инвестиции и се споразумяха по въпроса за уравновесеното и ефективно използване на наличния бюджет.

В тези рамки някои от проектите бяха отложени и ще бъдат въведени мерки за намаляване на разходите на продължаващите операции, а страните членки на Алианса ще окажат финасова подкрепа.

На неофициалното заседание на министрите на отбраната на НАТО в Истанбул бе решено през идните дни в Афганистан да бъдат изпратени екипите необходими за обучаването на силите за сигурност на Афганистан.

На заседанието министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс каза, че истинската мярка за мира в Афганистан е не броя на убитите талибани, а броя на спасените афганци.
-
Международната конференция по сигурността в Мюнхен продължава

Приоритетните теми в дневния ред на 46тата Международна конференция по сигурността в Мюнхен са бъдещето на Афганистан, ядреното разоръжаване, сигурността на енергийните източници и развоя на събитията в Близкия Изток.

Изпратена 06.02.2010 11:36:22 UTC

Обновена 06.02.2010 11:36:22 UTC

Приоритетните теми в дневния ред на 46тата Международна конференция по сигурността в Мюнхен са бъдещето на Афганистан, ядреното разоръжаване, сигурността на енергийните източници и развоя на събитията в Близкия Изток.

На конференцията Турция е представяна от външния министър Ахмет Давутоглу. В рамките на конференцията Давутоглу осъществи редица двустранни контакти.

Ахмет Давутоглу проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с когото обсъди последния развой на събитията. Илхам Алиев информира Давутоглу относно тристранната среща на върха в Сочи за разрешаването на въпроса с Нагорни Карабах.

По-късно Давутоглу проведе контакти и със съветника на президента на САЩ за националната сигурност Джеймс Джонс.

Давутоглу се очаква да проведе срещи и с външните министри на Иран и Швейцария.

Давутоглу ще направи днес изказване на кръглата маса на 46тата Международна конференция по сигурността в Мюнхен, на тема „Сигурност и стабилитет в Близкия Изток”.
-
Драстичен спад на борсите

Вчера световните борси закриха деня с драстичен спад.

Изпратена 06.02.2010 11:48:35 UTC

Обновена 06.02.2010 12:35:32 UTC

Вчера световните борси закриха деня с драстичен спад.

Индексът на Истанбулската фондова борса закри петъчния ден с понижение от 2 хиляди и 8 пункта.

Задълбочаващата се криза в Гърция, Португалия и Испания упражнява натиск над пазарите.

Специалистите отбелязват, че неопределеността по въпроса за разрешението, което ще намерено в страните в Еврозоната борещи се с високите бюдежтни дефицити е предизвикало силно безпокойство.

От друга страна 9,7 процентната безработица в САЩ през месец януари, която остана под очакваните стойности до известна степен намали спада на пазарите.

Борсите в Азия вчера отбелязаха най-високия спад за последните 5 месеца.
-
Изявление от Талят

Президентът на ТРСК Мехмет Али Талят заяви, че намесата на учрежденията на ЕС в процеса на преговори по Кипърския въпрос без да са запознати с детайлите затруднява намирането на разрешение.

Изпратена 06.02.2010 11:47:02 UTC

Обновена 06.02.2010 11:47:02 UTC

Президентът на ТРСК Мехмет Али Талят заяви, че намесата на учрежденията на ЕС в процеса на преговори по Кипърския въпрос без да са запознати с детайлите затруднява намирането на разрешение.

На заседанието организирано вчера от Европейския политически център в Брюксел, Талят даде информация относно последния етап достигнат в преговорите.

Талят припомни, че се изпитва необходимост от положителната подкрепа на международните учреждения и каза, че опитите за намеса от Европейският парламен посредством проектодоклада за Турция нанася вреда на процеса на преговори.

Талят каза, че учрежденията на ЕС изразяват становище без да са запознати с детайлите по Кипърския въпрос.
-
Атмар посети Аталай

Министърът на вътрешните работи на Афганистан Мухамет Ханиф Атмар посети министъра на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай.

Изпратена 06.02.2010 11:41:59 UTC

Обновена 06.02.2010 11:41:59 UTC

Министърът на вътрешните работи на Афганистан Мухамет Ханиф Атмар посети министъра на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай.

По време на срещата бе обсъден приноса на Турция за възстановяването на Афганистан.

Аталай каза „Турция иска положението в Афганистан да бъде нормализирано във възможно най-кратък срок и полага всякакви усилия за постигането на тази цел”.

Аталай отбеляза, че през този период, когато Международните сили за сигурност в Афганистан ИСАФ са под командването на Турция в странта на служба се намират 1538 турски военнослужещи и полицаи и че Турция играе активна роля и за обучаването на силите за сигурност на Афганистан.
-
Гюл ще се отправи на обиколка из Азия

Президентът на Турция Абдуллах Гюл придружаван от многобройна делегация от бизнесмени утре ще се отправи на обиколка из Азия обхващаща Индия и Бангладеш.

Изпратена 06.02.2010 11:33:26 UTC

Обновена 06.02.2010 11:33:26 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл придружаван от многобройна делегация от бизнесмени утре ще се отправи на обиколка из Азия обхващаща Индия и Бангладеш.

В рамките на посещението в Индия ще бъде направена преценка на възможностите за инвестиции в страната.

В Индия Гюл ще проведе контакти с президента Пратибха Девисингх Патил и други компетентни лица. Гюл който ще участва на заседанието на турско-индийския делови форум ще открие с официална церемония главното консулство на Турция в Мумбай. Президентът Гюл ще бъде удостоен с почетна докторска титла от университета Амити в Ню Делхи.

На 12 Февруари, петък президентът Гюл ще премине в Бангладеш. В рамките на двудневното си посещение в Бангладеш Гюл ще проведе срещи с президента Мухаммед Зиннур Рахман и с други компетентни лица.
-
Преглед на турския печат 06.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 06.02.2010 09:39:37 UTC

Обновена 06.02.2010 09:39:37 UTC

Вестник Сабах съобщава, че във встъпителното си слово на откриването на неофициалното заседание на министрите на отбраната на НАТО, което се състоя в Истанбул президентът на Турция Абдуллах Гюл е акцентувал, че проблемите в Афганистан не могат да се решат само с военни методи. Вестникът предава, че Гюл е подчертал, че Турция ще продължи да оказва подкрепа за Афганистан и няма да изостави приятелския и братски афганиски народ на произвола на съдбата.

Вестник Йени Шафак публикува новината по темата със заглавието „Няма да изоставим афганския народ на произвола на съдбата” и отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл е казал, че за успеха на Афганистан е необходимо да бъде обезпечена положителна синергия на регионално ниво чрез поощряването на регионалното сътрудничество и разгръщане на чувството за взаимопомощ.

Вестник Йени Шафак предава, че САЩ са дали обещание на Турция да разгърнат и конкретизират подкрепата си в борбата с терористичната организация ПКК загнездила се в Северен Ирак. Вестникът пише, че министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, който пристигна в Турция за участие в неофициалното заседание на министрите на отбраната на НАТО в Истанбул е бил приет от премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът съобщава, че по време на срещата е бил отдаден прироритет на въпросите във връзка с операциите на Турция срещу терористичната организация ПКК и въпроса с Афганистан. Вестникът сочи, че Гейтс е казал „Отдаваме голямо значение на ролята на Турция по въпроса с Афганистан. Според нас Турция е най-ефективната страна за обезпечаването на мира в региона”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Усилена дипломация в Мюнхен” акцентува на контактите осъществени от министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу в Мюнхен, където се намира в рамките на 46-та конференция по сигурността. Вестникът отбелязва, че Давутоглу е провел контакти с президента на Азербайджан Илхам Алиев. В новината пише, че на срещата Давутоглу и Алиев са обсъдили последния развой на събитията между Турция и Армения и че Алиев е дал информация относно преговорите проведени между Армения и Азербайджан с посредничеството на Русия за разрешаването на въпроса с Нагорни Карабах.

Вестник Заман съобщава, че в доклада с прогнози за периода 2010-2020 година на американската агенция за стратегически изследвания „Стратфор” се отбелязва, че през идните 10 години Турция със своята силна армия и икономика ще затвърди позицията си на регионален лидер.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2