Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 5 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 05.02.2010

Кипърските гърци трябва да ни приемат като равноправни...

Премиерът на ТРСК дервиш Ероглу заяви че ако бъде избран за президент ще продължи преговорите но ще постави на челно място интересите на държавата...

Изпратена 05.02.2010 11:00:00 UTC

Обновена 05.02.2010 11:00:00 UTC

Премиерът на ТРСК Дервиш Ероглу заяви, че няма да бъде правилно да бъдат продължени преговорите за разрешаване на кипърския проблем в навечерието на президентските избори в ТРСК.
Ероглу, който осъществи контакти в столицата на Великобритания Лондон, се срещна с представители на кипърската турска общност.
Той каза, че ако на изборите насрочени за месец април бъде избран за президент, ще седне на масата за преговори, но че очаква кипърската гръцка страна да не проявява мегаломания в преоворите с турската страна.
Той каза, че няма да е правилно преговорите да продължат в навечерието на изборите и подчерта, че на челно място трябва да се поставят интересите на държавата и че преговориете трябва да се водят с решителност и да бъдат запазени всички придобити от кипърските турци права.
Засягайки и Делото Орамс, Ероглу каза, че кипърският проблем е политически проблем и не може да бъде разрешаван от съдебни органи.
-
Президентът Гюл призова към увеличаване на подкрепата за Афганистан...

Абдуллах Гюл подчерта, че проблемите в Афганистан няма да може да се разрешат само с военна сила...

Изпратена 05.02.2010 10:57:06 UTC

Обновена 05.02.2010 10:57:06 UTC

Президентът Абдуллах Гюл подчерта, че проблемите в Афганистан няма да може да се разрешат само с военна сила и припомни, че в бъдеще чуждестранните сили ще напуснат тази страна. Гюл каза че Турция ще продължи подкрепата си за Афганистан.
Президентът Гюл произнесе слово на заседание с участието на страните от умиротворителната мисия в Афганистан, организирано в рамките на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Истанбул.
Той каза, че не трябва да се забравя че Афганистан принадлежи на афганистанския народ и че е необходимо той да бъде убеден в това.
Президентът Гюл подчерта, че НАТО и многонационалните сили не се намират в Афганистан за да променят културата и традициите на афганистанския народ и каза, че ако това бъде правилно възприето и разбрано, тероризмът може да бъде изолиран и борбата с тероризма да бъде спечелена.
Гюл заяви, че е необходимо Афганистан да получи нужната икономическа подрепа и младото поколение на страната трябва да получи нужното образование и да бъде оказана силна помощ и подкрепа на усилията за развитие на страната. Президентът Гюл отбеляза, че това трябва да бъде задачата и задължението на международната общественост пред Афганистан.
-
Вилдерс обвинен в разпространяванена недостоверни коментари за съдържанието на Свещенния Коран...

Експерти към съда в Холандия подчертаха че Вилдерс прнебрегва отправените в Корана призиви за мир и братство...

Изпратена 05.02.2010 11:07:01 UTC

Обновена 05.02.2010 11:07:01 UTC

Съдът разглеждащ делото на крайно-радикалния холандски националист Герт Вилдерс, раздухващ омразата срещу мюсюлманите, поиска помоща на експерти по ислямската религия, във връзка с изявленията на Вилдерс че свещенната за мюсюлманите книга, Коранът, проповядва насилие и омраза. Шестте експерта подчертаха, че Вилдерс коментира главите на Корана в съответствие със своите цели и пренебрегва отправените в него призиви за мир и братство.В доклада на холандските експерти се подчертава, че днес нито християните, нито мсюлманите имат тенденциите да разпространяват насилствено религиите си и се сочи, че много от мюсюлманите са против тероризма и считат, че не западните страни, а именно мюсюлманските страни са по-потърпевши от тероризма.
-
Ердоган ще проведе срещи с някои дейци на изкуството

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще проведе срещи с някои дейци на изкуството за да научи тяхното становище относно процеса на демократични реформи по кюрдския въпрос.

Изпратена 05.02.2010 11:04:34 UTC

Обновена 05.02.2010 11:04:34 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще проведе срещи с някои дейци на изкуството за да научи тяхното становище относно процеса на демократични реформи по кюрдския въпрос.

В тези рамки на 20 Февруари, събота Ердоган ще се срещне с някои композитори и певци в работния си офис в двореца Долмабахче в Истанбул.

Премиерът Ердоган ще проведе срещи и с видни дейци от света на киното и с видни писатели на дата, която ще бъде определена по-късно.
-
НАТО обсъжда операциите в Афганистан...

В Истанбул започна заседанието на Североатлантическия Съвет...

Изпратена 05.02.2010 10:52:29 UTC

Обновена 05.02.2010 10:52:29 UTC

В Истанбул започна заседанието на Североатлантическия Съвет. Основни теми в дневния ред на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО са бъдещето на алианса и финансовата стойност на операциите.
Заседанието се провежда под домакинството на министъра на отбраната на Турция Вежду Гьонюл и при председателството на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.
Министрите на отбраната на 28те страни членки на алианса се срещнаха снощи на официална вечеря. Основна тема на обсъждания бе финансовата стойност на операциите на НАТО.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отбеляза, че министрите на отбраната на страните членки са се договорили над пакет, който ще посрещне оперативните нужди на силите на НАТО.
Официалната част на срещата започна рано тази сутрин. Сред главните теми са реорганизацията на НАТО и въпросът с Косово.
Във встъпителното слово министърът на отбраната на Турция Вежду Гьонюл подчерта, че се изпитва нужда от реорганизация на НАТО с цел да отговори на променящите се заплахи в света.
Генералниятсекретар на НАТО Андерс Фог Расмусен от своя страна акцентува на мисията на алианса в Косово и подчерта, че умиротворителните сили, чиято численост бе сведена до десет хиляди и кoито получиха по-гъвкава структура, ще придобият с течение на времето респектиращо значение и каза, че се работи по този въпрос.
-
Преглед на турския печат 05.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 05.02.2010 10:23:59 UTC

Обновена 05.02.2010 10:23:59 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Погледът на Алианса е насочен към Анкара” съобщава за неофициалното заседание на министрите на отбраната на НАТО, което се провежда в Истанбул. Заседанието започна вчера с участито на министрите на отбраната на 35 страни, от които 28 са членки на алианса. Главната тема за обсъждане са потребностите на 41-на хилядните международни сили ИСАФ, които бяха сформирани след свалянето на режима на Талибан в Афганистан и са под командването на НАТО. Според вестника на заседанието ще бъде обсъдено и искането на САЩ за дислоциране на допълнителни сили. Вестникът съобщава също така,че между разглежданите въпорси е и назначаването на турски представител за заместник-секретар на Расмусен, отношенията на НАТО с мюсюлманския свят и посрещането на нуждите на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ИСАФ. Вестникът отбелязва, че Турция е подготвила годишния си план за обучението на армията и полицията на Афганистан. В новината пише, че в рамките на една година Турските въоръжени сили ще обучат 5 хиляди афгански военнослужещи в Турция и 5 хиляди в Афганистан.

Вестник Заман предава, че специалният представител на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричърд Холбрук е отправил похвали относно ролята на Турция за обезпечаването на сигурността и стабилността на Афганистан. В новината се отбелязва, че Холбрук е благодарил за подкрепата на Анкара и е казал „Турция притежава най-важната роля сред страните влизащи в състава на ИСАФ”. Вестникът сочи, че Холбрук е акцентувал, че Турция е поела много важна роля за възстановяването на Афганистан и че е поставила подпис под сериозни проекти. В новината пише, че Ричърд Холбрук е казал, „Отдаваме голямо значение на задълбочаването на сътрудничеството с Турция. Вестникът предава, че помощите оказани от Турция за Афганистан от 2008ма година насам възлизат на 308 милиона долара. С посредничеството на Турската агенция за сътрудничество и развитие бяха построени общо 68 училища, а тази година ще бъдат построени и ремонтирани още 15 училища, също така ще бъдат построени и оборудвани 7 клиники.

Вестник Йени Шафак предава, че Турските авиолинии са дали поръчка за закупуването на 35 самолета от типа Boing 737NG, от които 20 ще бъдат закупени с категоричност, а другите 15 са с опция. В новината се отбелязва, че с тези самолети, които ще бъдат включени към флотата на Турските авиолинии в периода 2010-2015 година броят на самолетите ще стане 196.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2