Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 12 февруари 2010 г.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към резолюцията с препоръки към Турция, приета в сряда от Европейския парламент (ЕП) !

Ердоган: Европарламентът сляп ли е ?

12 фев 2010

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към резолюцията с препоръки към Турция, приета в сряда от Европейския парламент (ЕП). Това съобщи БТА, като се позова на турската преса. Ердоган е отправил критиките на обяд с посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС). По думите му, докладът за Турция е едностранчив, неотговарящ на реалностите и съдържа елементи, които са неприемливи за турската страна.

Според Ердоган в доклада е възприет стил, който може да повлияе отрицателно на процеса на присъединяване на Турция. Премиерът смята, че в него са изброени очакванията на ЕС от Турция, а не се споменава за неизпълнените обещания на ЕС към Турция.

"Сляп ли е този Европейски парламент?", настоявал да знае Ердоган. Той посочил, че на референдума за плана Анан на повторно обединение на Кипър през 2004 г. 65 процента от кипърските турци са гласували положително, а 75 процента от кипърските гърци са отхвърлили плана. "Как става така, че все още Турция и кипърските турци са смятани за виновни?", е казал турският премиер. Той е призовал евродепутатите да си отворят очите и ушите за истината.

Ердоган е подчертал, че Турция взима смели решения, свързани с демократизацията, напредъка и външната политика и още отсега е по-напред от редица страни-членки на ЕС.
Ердоган е заявил също пред посланиците от ЕС, че за турското обществено мнение е особено демотивиращо за процеса на евроитеграция това, че ЕС демонстрира тенденция на затваряне в себе си и поставяне отново на дискусия на въпроси, за които вече са дадени обещания и са положени подписи. Според турския премиер е проява на голяма неискреност по средата на мача да се променят правилата и да се отправят предложения, разводняващи процеса на евроинтеграция, като например предложението за привилегировано партньорство на Анкара с ЕС.

Турският премиер е изтъкнал, че намира за напълно погрешно това, че някои съдебни решения, отнасящи се до данъчни проверки, са представени в доклада като нарушаващи свободата на печата.

До момента Турция е отворила 12 от общо 35 преговорни глави.

В резолюцията, предизвикала гнева на Ердоган, евродепутатите изразяват своето съжаление, че допълнителният протокол към споразумението за асоцииране ЕС-Турция не се прилага за четвърта поредна година. Те отново подчертават, че нежеланието за отваряне на турските летища и пристанища към Кипър може сериозно да се отрази на преговорния процес.

Турското правителство трябва да направи конкретни стъпки за разрешаване на кипърския проблем, като започне с незабавното изтегляне на своите войски от северната част на острова и разрешаване на въпроса със заселването на турски граждани. По този начин Турция би помогнала за постигането на подходящ климат за преговорите, смятат още членовете на ЕП.

Те критикуват също така някои решения на турския конституционен съд, като например това за закриването на прокюрдската Партия на демократичното общество и анулирането на законодателство, ограничаващо юрисдикцията на военните съдилища. Според депутатите това представлява сериозна крачка назад по отношение на реформите и призовават за преработване на Конституцията.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2