Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 15.10.09 г. !

Ройтерс: 32 предполагаеми членове на „Ал Кайда” са задържани в Турция
15 октомври 2009 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност задържаха 32 предполагаеми членове на международната терористична мрежа „Ал Кайда”. Заподозрените са планирали атаки срещу обекти на НАТО, САЩ и Израел, предаде агенция Ройтерс.
Арестите са извършени при едновременни акции в осем турски провинции. Част от задържаните са преминали подготовка в тренировъчни лагери на „Ал Кайда” в Афганистан.

Случаите на заболявания от свински грип в Анкара се увеличават
15 октомври 2009 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Случаите на заболявания от свински грип в Анкара се увеличават, пише турският вестник „Сабах”. Валията на Анкара Кемал Йонал каза, че 15 са случаите на заболели от свински грип ученици в Частното основно училище „Билкент”. Той посочи, че здравните органи правят всичко възможно да не се разрасне епидемията. Като първа стъпка медицински екипи са посетили 59 ученици.
На пресконференция министърът на националното образование Нимет Чубукчу каза, че няма място за паника във връзка с регистрираните случаи на свински грип в основното училище „BUPS”. От вируса са били засегнати 10 деца, които вече се подобряват. По думите на Чубукчу вирусът е пренесен от едно дете, което е дошло от Шотландия, а другите случаи са в резултат на контакти на децата по време на екскурзия в Кападокия с чужди учители и ученици.
Здравното министерство заедно с областната дирекция на образованието в Анкара са раздали брошури и проспекти с разяснителна информация за предпазване от вируса H1N1. В тази връзка следващата седмица с всички директори на училища ще се проведе заседание за информиране относно болестта и мерките, които трябва да се прилагат за предпазване, пише вестникът.

АФП: Турция не коментира израелските забележки за телевизионно предаване
15 октомври 2009 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция не коментира днес надигащото се напрежение с Израел, предизвикано от телевизионно предаване, което разгневи еврейската държава, предава АФП.
Израелският външен министър Авигдор Либерман изрази протест пред турския посланик, че предаването „съдържа омраза към Израел. Турското правителство „ще излезе с коментар по въпроса, ако сметне за нужно, след контакт с Израел и след като израелската позиция бъде огласена”, съобщи говорител на външното министерство на Турция.

Турският главен преговарящ и опозиционни депутати се спречкаха на заседание на Комисията за хармонизиране с ЕС
15 октомври 2009 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Остър спор между управляващи и опозиция възникна по време на заседанието на Комисията за хармонизиране с ЕС в турския парламент, пише турският вестник „Заман”. Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, който присъства на заседанието, за да даде информация за темпа и направените стъпки в процеса за хармонизиране с ЕС, беше атакуван от депутатите от Народнорепубликанската партия /НРП/ Онур Оймен и Алган Хаджалоглу. Те протестираха срещу интервю на Багъш, в което той е представил НРП като подкрепяща организацията „Ергенекон”, и поискаха той да се извини. След опит на Багъш да даде обяснения по случая, депутатите от опозиционната партия напуснаха заседанието, пише вестникът.

Президентът на Македония Георге Иванов пристига на посещение в Турция по покана на Абдуллах Гюл
15 октомври 2009 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Скопие/Анкара. Президентът на Македония Георге Иванов пристига тази вечер на посещение в Турция, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В изявление на пресцентъра на турското президентство се казва, че визитата е по покана на президента Абдуллах Гюл. Македонският президент Георге Иванов ще остане в Турция до 18 октомври.
Програмата предвижда утре официална среща между Гюл и Иванов, на която двамата ще обсъдят двустранното приятелство и сътрудничество в различни области. Те ще обменят мнения и по регионални и международни въпроси.
След официалната програма в Анкара Георге Иванов ще има и важни срещи и посещения в Истанбул. Съюзът на турските борси и палати в Истанбул ще даде на македонския президент званието „почетен доктор” на Университета за икономика и технологии.
В изявлението на турското президентство се посочва, че Турция, която признава приятелска Македония под конституционното й име, я подкрепя за интегрирането й в НАТО и ЕС. Изтъква се, че отношенията между двете страни на историческо, културно и човешко ниво са превъзходни и при срещата си двамата президенти ще проявят воля за тяхното заздравяване и разширяване.

Официално регистрираната безработица в Турция през юли е била 12,8 %, сочат статистическите данни
15 октомври 2009 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Официално регистрираната безработица в Турция през юли е била 12,8 %, сочат статистическите данни, пише турският вестник „Заман”. Турският статистически институт обяви данните за равнището на безработицата в Турция за месец юли.
Турският статистически институт провежда редовни тримесечни проучвания за работната сила на турските семейства. От проучването за юни-юли-август бяха оповестени данните за юли. Според тях процентът на безработните отбелязва спад спрямо предходния месец и се изчислява на 12,8 %. В сравнение с юни безработицата през юли е по-ниска с 0,2 %. През юни тя е била 13 %. Безработните през юли са били 3, 267 милиона души.
Спрямо същия месец на миналата година обаче безработните са се увеличили с 842 000 души, т.е. с 2,9 %. В градовете безработицата е 16 %, докато в селските райони тя се изчислява на 6,8 %. За юли процентът на гражданите, които са били трудово заети, е 49,3 %, пише вестникът.

ПКК трябва да слезе от планините, каза северноиракският лидер Масуд Барзани
15 октомври 2009 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Ербил. Зимата в отношенията с Турция вече свърши и сега идва пролетното време, заяви северноиракският кюрдски лидер Масуд Барзани, пише турският вестник „Милиет”. В интервю за телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк и вестниците „Милиет” и „Радикал” Барзани изтъкна, че трябва да се сложи край на периода на въоръжени сблъсъци, защото когато се говори за мир и братство, не е честно да се говори за оръжие. Той изрази категорична подкрепа за процеса на кюрдското отваряне в Турция и посочи, че това ще бъде принос за мира и стабилността в региона.
По въпроса за ПКК Барзани изтъкна, че тя трябва да остави оръжието и да слезе от планините, но посочи, че отговорно за политиката на ПКК не е северноиракското правителство. Той каза, че искат прекратяването на военните операции, за да замлъкнат оръжията и да се създаде атмосфера на мир.
Относно изтеглянето на силите на САЩ от Ирак Барзани каза, че това трябва да стане много внимателно. На въпрос дали след американското изтегляне може да възникне хаос в Ирак той отговори, че такава възможност не трябва да се изключва и дори Ирак може да се разцепи.

50 активисти на „Ал Кайда” са задържани в девет провинциални града на Турция за планирани акции
15 октомври 2009 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Ван. 50 активисти на терористичната организация „Ал Кайда” са задържани при широкомащабна операция в девет провинциални града на Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според информацията задържаните са подготвяли терористични атаки.
Дирекциите на полицията в Истанбул и Ван организираха две различни операции на територията на страната срещу организацията „Ал Кайда”. При операциите са задържани нейни членове в Истанбул, Ван, Бурса, Ерзурум, Сакария, Коня, Хатай, Батман и Адана. Целите на двете операции са били различни.
6 души от задържаните в Истанбул са били замесени в организирането на атентатите в синагогата и две банки в Истанбул между 15 и 20 ноември 2003 година. Те са били осъдени преди това от съда на затвор между 3,9 и 6 години.
В рамките на операцията на полицията във Ван са задържани 44 души, трима от които в Истанбул. Те са били членове на клона на „Ал Кайда” – Съюз за ислямски джихад, който действа на територията на Централна Азия като сунитско движение. То е планирало атентати срещу бази на НАТО на територията на Германия и Турция. Според първоначалната информация те са били обучавани в Афганистан и са планирали да нападнат бази на НАТО заради операциите на НАТО в Афганистан.
Същата организация беше организатор на акциите срещу посолствата на САЩ и Израел в Ташкент, Узбекистан, през 2004 година.

Турската полиция започна масова кампания по задържането на активисти на „Ал Кайда”
15 октомври 2009 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция започна масова кампания по задържането на активисти на международната терористична мрежа „Ал Кайда”, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
Вече са арестувани 12 души, заподозрени във връзка с „Ал Кайда”.
Местни медии съобщават, че арестите са извършени в осем региона; Ерзурум, Ван, Бурса, Коня, Хатай, Батман, Сакария и Истанбул.
Силите за сигурност са провели обиски в домове, за които се смята, че се използват от „Ал Кайда”, като разследването продължава.

Турция и приятелството победиха, пишат турски вестници след мача Турция – Армения
15 октомври 2009 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Историческият мач между отборите по футбол на Турция и Армения стана начало на нов период в отношенията между двете страни, пише днес вестник ”Тюркие” под заглавие „Турция и приятелството победиха”. Турция победи Армения с резултат 2:0 в мача от квалификациите за Световното първенство по футбол през 2010 г., който се игра снощи на стадиона в турския град Бурса.
Важна стъпка бе предприета в историческия процес, започнал с посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Еверан миналата година да наблюдава първия мач между националните футболни отборни на Турция и Армения. Арменският президент Серж Саркисян, който дойде да гледа вчера втория футболен мач след подписването на 10 октомври на протоколите за нормализиране на отношенията между Турция и Армия, демонстрира решимост за мир заедно с Абдуллах Гюл пред целия свят, посочва вестник „Милиет” под заглавие „Мирът побеждава”.
Ние творим история – под това заглавие „Сабах” помества информация за визитата на Серж Саркисян вчера в Турция. Вестникът определя посещението като важно и цитира думите на турския държавен глава Абдуллах Гюл след разговора му с арменския му колега преди мача между отборите на двете страни. „Ние не пишем история, ние творим история”, заяви Гюл.
Под заглавие „Приятелството побеждава” вестник „Радикал” пише, че държавните глави на Турция и Армения Абдуллах Гюл и Серж Саркисян заедно са наблюдавали мача между националните отбори на страните си на стадион Ататюрк в Бурса.

Агенция "Фокус" припомня: Развитието на отношенията между Анкара и Ереван бе спъвано десетилетия от дълбоките разногласия между двете страни заради арменския геноцид. Разчупването на ледовете започна с посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл през септември 2008 г.в Армения по покана на президента Серж Саркисян, за да наблюдава футболния мач между отборите на двете страни. От тази визита дойде изразът “футболна дипломация”. Държавният глава на Армения отиде в Турция на 14 октомври т.г., за да наблюдава футболния мач между националните отбори на двете страни.

Турски печат: Умерен доклад от Европейската комисия
15 октомври 2009 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Докладът за напредъка на Турция към ЕС, който Европейската комисия оповести вчера в Брюксел, е сред централните теми в турския печат.
Турция получи от Европейската комисия критики за спазването на човешките права и за осъществяването на реформите, отбелязва вестник „Хюриет”. В документа същевременно е изтъкнато значението на Турция в региона, като се отправя похвала за предприетите в региона стъпки от Анкара, допълва изданието.
Според вестник "Сабах" докладът на Европейската комисия е умерен. В документа се оценяват политическите и икономическите събития в Турция през последната година и се посочва, че страната е играла ключова роля в диалога между цивилизацит, в енергийната сигурност в Европа, както и за регионалната сигурност. Отбелязват се делото Ергенекон, сближаването между Турция и Армения и стъпките към демократизация. Специално за случая Ергенекон еврокомисарят Оли Рен посочи, че това е възможност да се сложи край на антидемократичните практики в Турция, пише „Сабах”. Вестник „Заман” цитира написаното в доклада, че делото Ергенекон ще засили доверието в демокрацията и върховенството на закона.
„Тюркие” отбелязва, че в доклада Европейската комисия отново изразява подкрепата си за подготовка на гражданска конституция и заявява, че политическите партии трябва да постигнат компромис по въпроса.

„ИЮ Обзървър”: Свободата на пресата не е проблем на Брюксел, обяви Анкара
15 октомври 2009 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Сериозното безпокойство относно състоянието на свободата на пресата в страната-кандидат за членство в ЕС Турция, изразено от Европейската комисия, раздразни Анкара, която отговори, че това не е работа на Брюксел, коментира днес електронното издание „ИЮ Обзървър”.
В годишния си доклад за напредъка на страните, които се стремят към членство в ЕС, за първи път Комисията разкритикува Турция за свободата на пресата заради рекордната глоба в размер на 2,2 млрд. евро за най-голямата медийна група в страната.
„Глобата е работа на турското министерство на финансите, а не на чуждестранните власти”, заяви главният преговарящ с ЕС Егемен Багъш.

Президентите на Армения и Турция си стиснаха ръцете след края на мача между националните отбори по футбол на двете страни
15 октомври 2009 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Бурса. Президентите на Армения и Турция – Серж Саркисян и Абдуллах Гюл - си стиснаха ръцете след края на мача между националните отбори по футбол на двете страни, в който турският тим победи с 2 на 0, предаде Интерфакс.
Футболната среща е приключила без инциденти. След края на мача двамата президенти, наблюдавали срещата от ложата за почетни гости, са си стиснали ръцете.
По време на мача президентът на Армения поздравяваше всеки път своя турски колега, когато домакините отбелязваха гол.

Президентите на Армения и Турция обсъдиха двустранните отношения след футболния мач
15 октомври 2009 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Бурса.В хода на среща в турския град Бурса президентите на Турция и Армения – Серж Саркисян и Абдуллах Гюл – обсъдиха перспективите за развитие на отношенията между двете страни с оглед на подписаните арменско-турски протоколи за установяване и развитие на дипломатическите отношения, съобщи арменският външен министър Едуард Налбандян, предаде Интерфакс.
По-рано президентите на двете страни заедно наблюдаваха футболния мач на националните отбори по футбол на Турция и Армения в за квалифициране за Световното по футбол през 2010 г.
„Днешният мач е добър повод за среща между двамата президенти, да се види, какво бе постигнато за една година, какво се случи между двете страни и какво трябва да се направи, за да може подписаните протоколи да бъдат колкото се може по-скоро реализирани на практика”, каза Налбандян. По неговите думи, страните са единодушни в това, че протоколите дават възможност за полагането на основите за развитието на отношенията между Турция и Армения.

Премиерът на Турция ще участва в срещата на турско-иракския съвет за стратегическо сътрудничество в Ирак
15 октомври 2009 | 06:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заминава днес за Ирак за участие в срещата на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище Турция-Ирак, съобщават турските медии. При еднодневната си визита Ердоган ще се придружава от външния министър Ахмет Давутоглу, вътрешния министър Бешир Аталай, на транспорта Бинали Йълдъръм и други. Делегацията включва бизнесмени и високопоставени бюрократи. В рамките на срещата Ердоган и иракският премиер Нури Ал-Малики ще съпредседателстват заседанието на общия кабинет Турция-Ирак.
Турската делегация ще има срещи с президента Джалал Талабани, с председателя на парламента Аяд Ал-Самари и други иракски представители.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2