Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 14 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-14.02.09 г.

Полицията разпръсна кюрдска демонстрация в Югоизточна Турция
14 февруари 2009 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Турската полиция използва палки и сълзотворен газ, за да разпръсне кюрдска демонстрация в Югоизточна Турция, с която бе отбелязана 10-та годишнина от залавянето на кюрдския бунтовнически водач Абдуллах Йоджалан, предаде АФП, позовавайки се на властите.
Около 2 хил. души, сред които двама кюрдски депутати и местни политици, се събраха в град Батман за протестно шествие срещу ареста на Йоджалан през 1999 г. Полицията предупредила тълпата да се разпръсне, защото митингът не бил разрешен. Демонстрантите скандирали лозунги в подкрепа на Кюрдската работническа партия (ПКК), чийто лидер бе Йоджалан и замеряли силите за сигурност с камъни. При разпръскването на демонстрацията със сълзотворен газ и водна струя били арестувани 15 души.

Турция разкритикува Израел за изказванията на генерал Ави Мезрахи
14 февруари 2009 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция обяви за неприемливи критичните бележки на високопоставен израелски военен в рамките на словесен дуел, предизвикан от израелската военна офанзива в Ивицата Газа миналия месец и призова за спешно разяснение, предаде АФП.
Думите на генерал майор Ави Мезрахи съдържат според турската страна “неприемливи твърдения и безсмислици, насочени срещу нашия министър-председател и нашата страна,” се казва в разпространено от турското министерство на външните работи изявление.
Израелският посланик в Турция бе привикан в министерството в събота, за да му бъде връчена дипломатическа протестна нота, се казва още в изявлението. Отбелязва се също че “израелските власти бяха помолени за спешно разяснение”.
Турските медии разпространиха в петък изказване на Мезрахи, в което се казва, че турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който остро разкритикува действията на Израел в Ивицата Газа, “трябва първо да се погледне в огледалото”. Генералът говори за кланетата на арменците в Османската империя по време на Първата световна война и кюрдския конфликт в Турция.

Турция връчи дипломатическа нота на Израел заради изявления на израелски генерал
14 февруари 2009 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Външното министерство на Турция връчи дипломатическа нота на Израел по повод острите изказвания на израелския генерал Ави Мизрахи, който прикани турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да се огледа в огледало, пише електронното издание на вестник „Хюриет”. Нотата е предадена днес на израелския посланик в Анкара Габи Леви.
Турската армия от своя страна изтъкна в изявление, че казаното от израелския ветеран – професионален офицер, може да навреди на двустранните отношения. Изявлението е поместено на страницата в Интернет на Генералния щаб.
Изказването на Ави Мизрахи бе публикувано вчера от израелския вестник „Аарец”. Генералът отиде и по-далеч, като обвини Турция „в извършване на клане над арменците, както и в потискане на кюрдите., Мизрахи спомена и т. нар. турска окупация на северен Ирак, пише турският вестник.

Кандидатът на опозицията за кмет на Анкара води в социологическите проучвания
14 февруари 2009 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кандидатът на главната опозиционна Народнорепубликанската партия е с малка преднина в надпреварата за кметския пост в Анкара според най-ново социологическо проучване, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Огласените днес данни показват, че за Мурат Караялчън биха гласували 38,87% от избирателите, а за Мелих Гьокчек, кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието – 38,08%. Около 22,2% от избирателите не са решили за кого да гласуват на предстоящите местни избори на 29 март.
Проучването на компанията СОНАР е обхванало 2 700 души.
Опозицията вижда в изборите възможност да си възвърне в условията на растяща икономическа нестабилност управлението в по-големите провинции като Истанбул и Анкара, което от десетилетие е в проислямската управляваща партия, отбелязва вестникът.

Прокуратурата трябва да се намеси срещу незаконното подслушване, заяви турски министър

14 февруари 2009 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Турският министър на транспорта Минали Йълдъръм заяви днес, че прокуратурата трябва да предприеме разследване на незаконното следене на телефони и електронни комуникации, пише електронното издание на вестник „Хюриет”. Министърът определи като престъпление огласяването на съдържанието на записани частни разговори. По думите му това е престъпление както срещу личността, така и срещу свободата на комуникациите.
Най-новият засега случай е изтеклият в медиите запис на разговор на съпругата на пенсиониран генерал, заподозрян по случая „Ергенекон”. Инцидентът отново изведе на преден план безпокойството в Турция за сигурността на комуникациите, отбелязва вестникът.
Йълдъръм защити създаването на орган, който да следи дейността в областта на подслушването. При досегашната система, както поясни министърът, подслушване е имало отделно от разузнавателната служба, от полицията и от жандармерията, а при новата система са преодолени проблемите, свързани с предишния механизъм.
През януари Конституционният съд отмени разпоредба, която позволяваше на служители или на комисия, назначена от премиера, да контролират проследяването и записването на телефонни разговори от националната разузнавателна служба, от полицията и от жандармерията, припомня "Хюриет".

Сътрудничеството между Турция и Русия ще се засилва, пишат турски вестници
14 февруари 2009 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Москва о подписаната от държавните глави на Турция и Русия съвместна декларация е сред централните теми в днешния турски печат.
Абдуллах Гюл и Дмитрий Медведе се договориха да издигнат отношенията между двете страни на ново стъпало, пише вестник „Радикал”. Изданието цитира думите на руския президент, че ще се разширяват не само политическите отношения между двете страни, а и търговските и човешките контакти.
„Хюриет” отбелязва, че сред срещата си двамата държавни глави са отправили важни послания. „Откриване нова страница с Русия”, са думите на Гюл, които вестникът цитира. Турският президент е посочил същи, че двете страни са се договорили в двустранната търговия да използват руската рубла и турската лира.
Важна декларация подписаха вчера в Москва двамата президенти, посочва „Милиет”. Декларацията предвижда двустранните отношения да бъдат издигнати на възможно най-високо ниво и да се установи силно сътрудничество във всички области, отбелязва изданието.
Вестник „Сабах” откроява думите на Дмитрий Медведев, че Русия иска да подобри сътрудничеството с Турция в областта на атомната енергетика и производството на електроенергия. Държавният глава на Русия отбеляза, че между двете страни има многостранно сътрудничество, добавя всекидневникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2