Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 15.10.2009 г. !

САЩ издирват наркотрафиканти на ПКК

САЩ изготвиха списък за блокиране на имуществото на лица от ръководния състав на терористичната организация ПКК.

Posted 15.10.2009 12:08:36 UTC

Updated 15.10.2009 12:08:36 UTC

Министерството на хазната в САЩ обяви Мурат Карайълан,Али Ръза Алтун и Зюбейир Айдар заемащи място в лидерския състав на терористичната организация ПКК за „специално обявени за издирване контрабандисти на наркотици”.

В изявление на Държавния департамент се посочва,че отделът за контрол на чуждите имущества е взел решение за блокиране на имуществото в САЩ на посочените три лица и се забраняват каквито и да е търговско-икономически сделки с тях. В рамките на закона за регистриране на чужди наркобанди приет на 30 май 2008 година от Американската администрация,терористичната организация ПКК бе включена в списъка за санкциониране на контрабандистите на наркотици.
-
Докладът за напредъка на Турция

Комисията на ЕС оповести, че преговорите за пълноправното членство на Хърватия може да бъдат приключени през 2010 година и отправи призив към Турция за придаване на ускорение на процеса на реформи.

Posted 15.10.2009 12:12:13 UTC

Updated 15.10.2009 12:12:13 UTC

Комисията на ЕС оповести, че преговорите за пълноправното членство на Хърватия може да бъдат приключени през 2010 година и отправи призив към Турция за придаване на ускорение на процеса на реформи.

Докладът на ЕС за напредъка на Турция бе оповестен от еврокомисарят отговарящ за разширението на ЕС Оли Рен.

Рен отправи призив към Турция да придаде ускорение на реформите главно в сферите на религиозните свободи, свободата на словото, синдикалните права и правосъдието.

Оли Рен също така посочи, че Турция трябва да се придържа към протокола от Анкара и да отвори пристанищата и летищата си за кипърската гръцка част.

Рен даде пълна подкпепа за някои стъпки предприети от Турция в страната и чужбина. В тези рамки Рен каза, че съдебното дело „Ергенекон” е голяма възможност, Турция да направи равносметка на миналото си.

Оли Рен посочи, че посрещат със задоволство политиката за „Демократично отваряне” и акцентува, че процеса на номрализиране на отношенията с Армения е с историческо значение.
-
Футболна дипломация

Президентът на Армения Серж Саркисян, вчера пристигна в Бурса за наблюдаване на футболната среща между националните отбори на Турция и Армения.

Posted 15.10.2009 12:01:20 UTC

Updated 15.10.2009 12:01:20 UTC

Президентът на Армения Серж Саркисян, вчера пристигна в Бурса за наблюдаване на футболната среща между националните отбори на Турция и Армения.

Президентът Гюл каза на Саркисян: „Ние не пишем история, ние творим история. В рамките на една година бяха предприети много важни стъпки, с протоколите, които подписахме бе поставена юридическата основа на процеса на нормализиране на отношенията и сега трябва да напредваме по тази юридическа основа”.

По време на срещата бе акцентувано, че предприетите стъпки не са никак лесни, но че са били наложителни и че не само региона, но и целия свят следят тези стъпки.

Саркисян във връзка с контактите, които осъществи с арменската диаспора каза: „В процеса на информиране на диаспората се срещнах с големи проблеми”.

Саркисян посочи, че е провел тези контакти не за да иска разрешение, а за да разясни решението на арменското правителстно.

Двамата президенти наблюдаваха заедно от почетната трибуна футболната среща между националните отбори на двете страни, която приключи с резултат 2 на 0.

Приоритетната тема на коктейла даден след мача в чест на арменската делегация отново бе развоя на събитията в Кавказ.

Припомнено бе, че този процес ще допринесе Саркисян и Гюл да спечелят Нобеловата награда за мир. В отговор на това Гюл каза: „Важното е региона да бъде превърнат в регион на сътрудничество”.

Гюл припомни, че на Кавказ трябва да се гледа като едно цяло.

В отговор на напомняне за проблема с Нагорни Карабах, Саркисян каза: „Ние сме изправени пред много по-важни въпроси, например отношенията между Турция и Армения”.

Външният министър на Армения Едуард Налбантиян направи следната преценка на посещението на Саркисян в Бурса: „Това бе много добър мач, футболната дипломация даде резултати”.
-
Преглед на турския печат 15.10.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 15 октомври 2009 г.

Posted 15.10.2009 10:44:15 UTC

Updated 15.10.2009 10:44:15 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с футболната среща между националните отбори на Турция и Армения, която бе наблюдавана от президентите на двете страни и кризата с военните учения „Анадолски орел” между Израел и Турция.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Гюл каза: Не играем мач, а творим история” пише, че преди ВНСТ протокола подписан между двете страни преди ВНСТ е бил одобрен от футболните зрители в Бурса и че зрителите, които са наблюдавали в приятелска обстановка мача са дали подкрепа за процеса на нормализиране на отношенията между двете страни.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Специално посрещане в Бурса” съобщава, че президентът на Армения Серж Саркисян и придружаващата го делегация са били посрещнати от фолклорен екип облечен в носии с цветовете на националното знаме на Армения. Вестникът също така отбелязва, че ФИФА, часове преди футболната среща е наложила забрана за допускането на националното знаме на Азербайджан на стадион „Ататюрк” в Бурса, където се игра срещата.

Вестник Миллиет публикува новината по темата със заглавието „Спечели мира” пише: „Има ли нужда да отбелязваме резултата? Футболната среща Турция-Армения, която се проведе в много положителна атмосфера бе вписана в историята като голяма стъпка предприета по пътя водещ към мира”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Подкрепа от ЕС за политиките за отваряне” пише, че Европейската комисия е оповестила „най-положителния” доклад за напредъка на Турция. В новината се отбелязва, че в доклада се отдава пълна подкрепа за процеса на нормализиране на отношенията с Армения, политиката на „Демократично отваряне” и съдебния процес по делото „Ергенекон”. Вестникът предава, че в доклада са включени и пропуските на Турция, но не се предвиждат санкции или не се отправят остри критики.

Вестник Ватан предава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за арабски телевизионен канал е казал следното относно изключването на Израел от военните учения „Анадолски орел”: „Взехме под внимание съвестта на народата ни... Турският народ не желае участието на Израел. Именно поради това проведохме срещи с компетентните лица и взехме решение за изключването на Израел от ученията”.

Вестник Хабер Тюрк в новината по темата съобщава, че премиерът Р.Т. Ердоган е отбелязал, че Израел по време на операцията в Газа е използвал забранено оръжие, което е било вписано и в доклада на ООН и че Израелската операция в Газа е нанесла сериозен удар на добрите отношения между Турция и Израел.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Удар от САЩ за главатарите на ПКК” пише, че САЩ са включили в списъка на наркотрафикантите Мурат Карайълан, Али Ръза Алтун и Зюбейир Айдар, които са от ръководните кадри на терористичната организация ПКК. Вестникът предава, че Европа искаща да сложи край на финансовата подкрепа за терористичната организация ПКК също е нанесла удар на ПКК. Вестникът пише, че Централните банки на европейските страни са взели под близко наблюдение паричния трафик на терористичната организация ПКК.
-
Новини 15.10.2009 Hовини 1400
-
Емисии 15.10.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2