Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 31 юли 2009 г.

Забраната за тютюнопушенето на обществени места в Турция взе първата си жертва !

Цигара уби човек !

Страстен пушач гръмна двама, не давали да пафка !

Забраната за тютюнопушенето на обществени места в Турция взе първата си жертва. Страстен пушач уби човек в ресторант, след като му забранили да си допуши цигарата, съобщи Анадолската агенция.
Мъжът пиел и пушел с приятели в ресторант в град Кумкуюджак в окръг Маниса, Западна Турция, когато собственикът на заведението и негов приятел поискали той да угаси цигарата, за да не нарушава новия закон.
Между мъжете избухнал скандал, пушачът извадил оръжие и стрелял. Собственикът на заведението бил ранен, а 46-годишният му приятел, който се оказал счетоводител в общината, починал от раните си. Нападателят избягал, а полицията все още го издирва.
На 19 юли 2009 г. в Турция влезе в сила забрана на тютюнопушенето в ресторантите и баровете. Нарушителите ще бъдат глобявани с 25 турски лири или 12 евро. Единствено през лятото клиентите могат да пушат на терасите на кафенетата. Забраната разяри мнозина турци, тъй като всеки трети е пушач, а страната се нарежда на 10-о място по консумация на цигари в света. Новият закон удари най-силно кафеджиите и собствениците на заведенията за наргиле, които рискуват да загубят всичките си клиенти. Те трябва да махнат и пепелниците и да не позволяват на клиентите да палят. Ако не го сторят, кръчмарите ще плащат до 5600 лири (3200 евро) глоба. В цялата османска история само султан Мурад IV (1623-1640) се е осмелявал да въвежда подобна забрана, и то с мотива, че пушенето причинявало много пожари в Истанбул.

стандарт/Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2