Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 30 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-30.07.2009 г. !

Турция енергиен коридор

С всеки изминал ден Турция напредва със сигурни стъпки по пътя към превръщането в енергиен коридор.

Posted 30.07.2009 11:42:13 UTC

Updated 30.07.2009 11:42:13 UTC

С всеки изминал ден Турция напредва със сигурни стъпки по пътя към превръщането в енергиен коридор.

Първо бе открит петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, а след това бе подписан договора за проекта за газопровода „Набуко”, който бе въприеман като мечта.

Сега на дневен ред в Турция са поставени електрическите мрежи.

Турция подписа договор за доставка на електроенергия първо със Сирия, а сега и с Грузия. Енергийната мрежа ще бъде двупосочна при нужда Турция също ще може да внася електронергия от Грузия.

Проектът се планира да възлезе на стойност 140 милиона долара.

Общата дължина на мрежата ще бъде 155 км като 130 км ще минават през територията на Турция.

Строежът на мрежата се планира да приключи през 2012 година.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз акцентува на приноса на проекта за мира, а не на икономическите му придобивки. Йълдъз каза „Също като петролопроводите и газопроводите тази електрическа мрежа е и мрежа на мира”.
-
Преглед на турския печат 30.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 30 юли 2009 година.

Posted 30.07.2009 11:27:01 UTC

Updated 30.07.2009 11:27:01 UTC

Bестник Джумхуриет съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу на пресконференция след среща с външния министър на Босна и Херцеговина Свен Алкалай е казал „Съдбата на Босна и Херцеговина е наша обща съдба. Турция е готова да окаже всяческа подкрепа на Босна”. В новината пише, че Ахмет Давутоглу в коментар относно заседанието на тристранния механизъм Турция-Ирак-САЩ, което се състоя в Анкара е подчертал, че резултатите от тези срещи са от голямо значение за премахването на заплахата от терористични атаки срещу Турция. Вестникът съобщава, че Давутоглу на въпрос относно изявлението на президента на Армения Серж Саркисян, че ще пристигне в Турция за да проследи футболната среща между отборите на двете страни при условие, че Турция отвори границата и изявлението направено от САЩ, че процеса между двете страни напредва много бавно е акцентувал, че визията на Турция е да минимализира кризите и да максимализира общите интереси и е казал „Продължаваме решителността си по въпроса с Армения и според нас значение има не скоростта на напредването на процеса, а откритото обсъждане от двете страни на всички проблеми”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Историческа стъпка от НАТО” пише, че заместник държавния секретар на САЩ отговорен за отношенията с Европа и Евразия Филип Гордън е казал, че Русия също може да стане член на НАТО при условие, че посрещне изискваните критерии. Вестникът отбелязва, че в изявление пред членовете на Американския Конгрес Филип Гордън е казал, че американската администрация обмисля евентуално членство на Русия във военния алианс, който е създаден, за да защитава Европа от съветската агресия и че Алиансът трябва да бъде отворен за европейските демократични държави.

Вестник Йени Шафак съобщава, че министерството на тарспорта на Турция е започнало да работи над проект за строеж на аутобан с дължина хиляда и 625 км простиращ се от Едирне до Иран и Кавказ. Вестникът пише, че министерството на транспорта и главна дирекция „Пътища” са определили проектите за аутобани, които ще бъдат реализирани през следващите 10 години.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Френски народни певци ще пристигнат в Ризе” предава, че на 4тия фестивал Зелено планинско плато в Ризе ще участват 5ма французи от областта Бретан във Франция на възраст над 60 години и заедно с жителите на Ризе ще изпълнят 19 народни песни на гало-романски език.
-
VOT Слушай новини на Български




30.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




30.07.2009
-
100 произведения на световната литературна класика ще бъдат издадени на кюрдски език в Турция
30 юли 2009 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 100 произведения на световната литературна класика ще бъдат издадени на кюрдски език от издателство „Лис” в Диарбекир, пише турският вестник „Сабах”. На кюрдски език ще бъдат издадени съчинения на турския писател Яшар Кемал, на Габриел Гарсия Маркес, Уйлям Фокнър, Уйлям Шекспир, Оскар Уайлд, Франц Кафка, Достоевски и Толстой. Първото съчинение на чужд автор, което ще бъде издадено на кюрдски език, е „Цъфтежът на копривата” на шведския писател Хари Мартинсон.

90 атомни бомби, разположени от НАТО преди Студената война, има в Турция, според експерти
30 юли 2009 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. 90 атомни бомби, разположени от НАТО преди края на Студената война, има в Турция, 40 от които са под неин контрол, според твърдения на военни експерти, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Според представители на Съюза на учените в САЩ и на Съюза на учените в Италия, защитаващи обезоържаването, в Турция и в други европейски страни има атомни бомби. Според техните твърдения в базата Инджирлик са базирани 90 атомни бомби, 40 от които са под контрола на Турция. Тази информация се разпространи в публичното пространство след възникналите разисквания в белгийския сенат, че по време на Студената война в Турция, Белгия, Холандия, Германия и Италия са били базирани атомни оръжия. Говорителят на НАТО Джеймс Апатурай отрече изнесените твърдения. Учените от посочените организации твърдят, че атомните оръжия, дислоциирани в базите Балъкесир и Акънджъ през 1996 година са били изтеглени, но тези в Инджирлик са останали. Те посочват, че във военните бази Клайне Брогел в Белгия, Волкел в Холандия, Бюхел в Германия, Авиано в Италия и Инджирлик в Турция има разположени общо 200 атомни бомби. Почти половината се намират в Турция.
Апатурай каза, че при начертаване на новата стратегия на Алианса за атомните оръжия, ситуацията може да бъде преразгледана, но в рамките на пакта всяка страна е собственик на атомните оръжия на нейна територия.

С 9,6 % са по-малко приходите в туризма през II-то тримесечие на 2009-та спрямо същия период на 2008-ма
30 юли 2009 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приходите в туристическия сектор в Турция през второто тримесечие на 2009 година са намалели с 9,6 % спрямо същия период на миналата година, пише турският вестник „Дюня”. Според данни, обявени от Турския статистически институт, за април-май-юни приходите от туризма са 4 милиарда 243 545 107 долара. От тях приходите от чужди туристи са 3 милиарда 494 473 020 долара, а от турските граждани, които живеят в чужбина - 749 072 087 долара. От туристически пакетни услуги приходите са 986 059 788 долара, а от персонални услуги на всеки чужд турист 3 милиарда 257 485 319 долара. Най –висок за трите месеца приход в туризма е реализиран през юни – 1 милиард 777 999 175 долара, сочат данните.

„Йени шафак”: Военни в Турция също направиха стъпки в посока на отваряне към кюрдите
30 юли 2009 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Докато правителството прави стъпки за отваряне към кюрдите в Турция, стъпки в тази посока дойдоха и от военните, пише турският вестник „Йени шафак”. В минутите вчера, когато министърът на вътрешните работи Бешир Аталай призова всички да подкрепят този процес и да допринесат за повече демокрация в страната, един бригаден генерал и двама полковници посетиха семействата на двама убити членове на Партията на демократичното общество в провинция Шърнак. Командващият 22-ра жандармерийска гранична бригада Ариф Четин Гюлязъ и полковниците Фарук Бал и Хайдар Кая посетиха семействата на Неджман Йолмез и Ферхат Едиш, които бяха убити на 25 юли в село Гюнюзю, околия Бютюшшебап. Военните разговаряха с близките им и споделиха тяхната мъка. Близките казаха, че ако в най-скоро време извършителите на убийствата бъдат задържани, това ще бъде удовлетворение за тях, посочва изданието.

От днес мобилните оператори в Турция предлагат разговори с видео връзка чрез 3G технологии
30 юли 2009 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. От днес, 30 юли, мобилните оператори в Турция предлагат на пазара разговори с видео връзка, известна като технология 3G, пише турският вестник „Хюриет”. Въвеждането на 3G технологиите в Турция се очакваше отдавна. Операторите Авеа, Водафон и Тюркчел предложиха от днес своите тарифи за използване на виедомобилна връзка. Според някои потребители цената за този вид услуга е висока, според други пък това ще измести ADSL услугите. Чрез използване на 3G технологиите ще може да се установи много по-бърза интернет връзка. Чрез тази услуга мобилните телефони ще могат да следят по интернет навсякъде телевизионните програми.

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси Турция
30 юли 2009 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси Турция, съобщават турските медии. Епицентърът на земния трус е бил на около 30 км от Еринджан и на около 600 км източно от столицата Анкара, на дълбочина 10 км.
До момента няма данни за жертви и разрушения.

Турският външен министър замина на посещение в Ливан

30 юли 2009 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу замина на двудневно посещение в Ливан, предаде Анадолската агенция.
В Бейрут Давутоглу ще се срещне с ливанските политически лидери. Основната тема в разговорите ще бъде развитието на двустранните отношения след парламентарните избори в Ливан.
Министърът ще се срещне и с турски военнослужещи от състава на ЮНИФИЛ.

Макфакс: Първо убийство след забраната за пушене в Турция
30 юли 2009 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Скопие/Анкара. Страстен пушач е открил огън в ресторант в Турция, след като му е било забранено да пуши, предаде македонската агенция Макфакс като се позовава на Анадолската агенция. При престрелката е бил убит един човек, а друг е бил ранен. Инцидентът е станал в град Кумкуджак, провинция Маниса, когато собственикът на ресторант помолил клиента си да загаси запалена цигара. Последвал скандал, след което пушачът извадил огнестрелно оръжие и започнал да стреля. Собственикът на ресторанта е бил ранен, а негов приятел е починал.
Агенцията отбелязва, че на 19 юли тази година в Турция беше въведена забрана за пушене в ресторантите и баровете.

Турските служби за сигурност задържаха 71 нелегални имигранти
30 юли 2009 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност задържаха 71 нелегални имигранти при операции в провинциите Чанаккале, Хакари и Каръккале, предаде Анадолската агенция.
Имигрантите са от Палестинската автономия, Афганистан и Пакистан.
Те ще бъдат екстрадирани след като приключат всички формални процедури.

Турските служби за сигурност заловиха 16 кг хашиш
30 юли 2009 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха 16 кг хашиш, предаде Анадолската агенция. Дрогата е заловена при операции в провинциите Самсун и Анталия.
Задържани са седем души, които са заподозрени за трафик на наркотици.

Девет души са загинали при тежка катастрофа на магистрала в Турция
30 юли 2009 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Девет души са загинали при тежка катастрофа на магистрала в южната част на Турция, предаде АФП. Два автомобила и два камиона са се сблъскали в района на град Тарсус. Оцеляло е едно дете, което е тежко ранено. До момента не се съобщават повече подробности.
Около 4200 души са загинали, а над 185 000 са били ранени, при пътнотранспортни произшествия в Турция през миналата година.

Започва депозирането на молби за председател на парламента на Турция
30 юли 2009 | 06:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес започва депозирането на молби за председател на парламента на Турция, пишат турски медии. На 9 август приключва двегодишният мандат на Кьоксал Топтан като председател на парламента. Във връзка с това на 4 август парламентът ще прекъсне ваканцията си. Молбите за нов шеф на парламента ще бъдат приемани от 30 юли до 24 часа на 3 август.
Съгласно конституцията председателят на Великото национално събрание на Турция се избира от 550-членния парлаент. Първият и вторият тур на избор ще се състои на 4 август, а третият и четвъртият - на 5 август. Изборът ще бъде с тайно гласуване. Според закона на първите два тура се иска две трети подкрепа от депутатите – 367, а на третия - обикновено мнозинство от 276 гласа. Ако не бъдат получени 276 гласа на третия тур, на четвъртия се избира онзи от двама кандидати, който получава най-много гласове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2