Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 29 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-29.07.2009 г.

Ердоган поздрави Борисов

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган поздрави по телефона новия премиер на България Бойко Борисов в първия му работен ден.

Posted 29.07.2009 10:47:03 UTC

Updated 29.07.2009 10:47:03 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган поздрави по телефона новия премиер на България Бойко Борисов в първия му работен ден.

Пресцентърът на министерския съвет на България съобщи, че по време на 30 минутния телефонен разговор двамата премиери са обсъдили регионалното сътрудничество, общите действия в сферата на сигурността и са обменили мнения по проекта „Набуко”.

В изявлението се отбелязва, че премиерът Ердоган е изразил задоволство от назначаването в кабинета на министър от турски произход.

Борисов от своя страна е казал, „Ще работим за превръщането на отношенията между двете страни в образец на регионално сътрудничество”.
-
9 нови посолства

В рамките на политиката за откриване към Африка, Турция открива посолства в още 9 страни.

Posted 29.07.2009 10:43:38 UTC

Updated 29.07.2009 10:43:38 UTC

В рамките на политиката за откриване към Африка, Турция открива посолства в още 9 страни.

По този начин броят на посолствата на Турция на африканския континент ще стане 22.

Компетентните лица акцентуват, че икономическите отношения с тези страни ще бъдат разгърнати и отправят призив за инвестиции към бизнесмените.
-
ПКК продължава да губи кръв

Силите за сигурност в Сирия, осъществиха две едновременни операции срещу две жилища използвани от терористичната организация ПКК след нарастване на доносите на кюрдите живеещи в Сирия, че терористичната организация ПКК събира рекет и отвлича малки деца.

Posted 29.07.2009 10:31:01 UTC

Updated 29.07.2009 10:31:01 UTC

Силите за сигурност в Сирия, осъществиха две едновременни операции срещу две жилища използвани от терористичната организация ПКК след нарастване на доносите на кюрдите живеещи в Сирия, че терористичната организация ПКК събира рекет и отвлича малки деца.

11те заподозрени заловени по време на операцията бяха арестувани и поставени в затвор.

По време на операциите осъществени в домове на членове на ПКК бяха конфискувани голям брой мини, пластичен експлозив, оръжия и боеприпаси, а така също и големи суми пари и документи на организацията.
-
Горски пожари в Европа...

Високите температури и силните ветрове предизвикаха горски пожари в редица средиземноморски страни...

Posted 29.07.2009 09:59:07 UTC

Updated 29.07.2009 09:59:07 UTC

Високите температури и силните ветрове предизвикаха горски пожари в редица средиземноморски страни. Въпреки усилената борба с пламъците на снабдени със съвременна технология хеликоптери и хиляди пожарникари, огнеборците се затрудняват да поставят под контрол огнените стихии.
Продължаващите от една седмица насам и разрастващи се поради силните ветрове горски пожари в Испания отнеха живота на девет души. В много райони в страната е обявена тревога поради пожарите.
17 души бяха арестувани като отговорни за избухването на пожарите унищожили 24 хиляди хектара горска площ. Пожарите в Калабрия и Сицилия в Италия се разрастват поради силните ветрове. В Италия горските пожари отнеха една жертва.
Достигащите до 46 гладуса температури на остров Сардиния спомагат за разрастването на огнените стихии.
Пожарите в Южна Гърция и трите горски пожара близо до Атина бяха поставени под контрол. Отбелязва се че лекото снижаване на неимоверно високите температури ще спомогне за загасяването на пожарите.
Горски пожари във Франция, Албания и Хърватско унищожиха хиляди хектара с горски насаждения.
-
Турция поиска конкретни мерки...

Вчера в сградата на министерството на външните работи в Анкара се състоя заседание на тристранния механизъм за борба с тероризма...

Posted 29.07.2009 09:54:56 UTC

Updated 29.07.2009 09:54:56 UTC

Вчера в сградата на министерството на външните работи в Анкара се състоя заседание на тристранния механизъм за борба с тероризма, който бе учреден с участието на Турция, САЩ и Ирак с цел воденето на борба с терористичната организация ПКК.
Турция окачестви като много недостатъчни мерките предприети от иракската страна и поиска тази страна да предприеме нови конкретни стъпки по въпроса.
Междувременно стана ясно, че преди известно време Труция е била домакин на среща на американски служители с представители на различни иракски сунитски групировки.
В отговор на въпроса по темата, иракският министър на националната сигурност Ширван Ел Ваили подчерта, че срещата не е била със сунитски групи, а с антиправителствени групировки, и изрази по този начин повторно недоволството на Ирак от тези срещи.
В изявлението на министерството на външните работи на Турция по въпроса бе отбелязано, че Турция е една от страните отдаващи най-голямо значение на политическото единство, териториалната цялост и икономическото благоденствие на Ирак и че е невъзможно Турция да оказва подкрепа на инициативи, които по някакъв начин ще застрашат политическото единство, териториалната цялост и благоденствието на тази страна.
-
Преглед на чуждия печат 29.07.2009

Преглед на чуждия печат 29.07.2009

Posted 29.07.2009 06:43:54 UTC

Updated 29.07.2009 06:43:54 UTC

…..В новина на френския вестник Льо Монд се отбелязва, че Франция провежда диалога си с Хамас посредством Турция и че смекчения тон, който използва е разтревожил Израел. Вестникът изтъква,че Франция не разговаря директно с Хамас,но изпраща послания посредством страни като Турция,които водят директен разговор с Хамас.Льо Монд сочи,че Турция е много активна по този въпрос и че на срещата между френския президент Никола Саркози и държавния глава на Сирия Бешар Есад е присъствал и турския външен министър Ахмет Давутоглу.

…..Гръцкият вестник Елефтеротипия помества мнението на външния министър на Гърция Дора Бакояни относно Турция.Бакояни е напомнила, че отношенията на ЕС с Турция се оценяват въз основа на споразуменията постигнати през месец декември от страните членки и че това е важен повратен момент,но не е край на маршрута.”Целта е пълна адаптация и пълноправно членство”.Вестникът отбелязва и думите на Бакояни относно посещението си в Анкара :

”За да бъде ползотворно и конструктивно това посещение, ще го осъществя в най-подходящото време имайки предвид и останалите си задължения.Известно е,че отношенията с Турция са многостранни и диалогът е непрекъснат,дори по въпроси по които становищата ни си противоречат.Няма друг път освен пълното подобряване на отношенията с Турция”.

……..Вестник Йерусалим Пост привлича внимание,че посещението на премиера Реджеп Таип Ердоган в Сирия е първата конкретна стъпка за възобновяването на Израело-Сирийските преговори.В новината се сочи,че проведените по- рано преговори въпреки отбелязания напредък са били прекъснати поради редица проблеми по сигурността на границата с ивицата Газа и предвид вътрешнополитическите разногласия в Израел.Според вестника,въпреки напрежението възникнало в отношенията между Турция и Израел в началото на 2009 година,през последните месеци отново връзките отново са се активизирали и въоръжените сили на двете страни са участвали в съвместни военни маневри.

…….Изтъкнатото английско списание Дъ Икономист помества материал, посветен на Турция,в който се прави обширна оценка на външната политика на Турция и се подчертава,че Анкара поддържа много добри отношения с Арабския свят,Израел Иран,Америка и европейските държави.Списанието пише,че според държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън Турция е „нова нарастваща глобална сила”. Дъ Икономист изтъква,че Турция е една от редките мюсюлмански страни поддържаща добри взаимоотношения с Израел.Редом с това Турция е първата мюсюлманска страна,която е посетил президентът на САЩ Барак Обама.Според списанието Давутоглу е един от най-влиятелните външни министри.

Списанието посочва също така стратегическото разположение на Турция и позицията и като гарантьор на стабилността в региона и изтъква,че докато САЩ се изтеглят от Ирак Турция ще предотврати евентуално стълкновение между съперническите иракски групировки..
-
Преглед на турския печат 29.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 29 юли 2009 година.

Posted 29.07.2009 10:27:01 UTC

Updated 29.07.2009 10:27:01 UTC

Днешните вестници вестници отделят широко място на новините във връзка със заседанието на тристранния механизъм Турция-Ирак-САЩ, което се състоя в Анкара.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Борбата срещу терора продължава” пише, че на критичната среща състояла се в Анкара, Турция, Ирак и САЩ са отбелязали, че са решени да ликвидират загнездилата се в Ирак терористична организация ПКК. В новината се съобщава, че министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай е казал „Обсъдихме решителността ни по въпросите за борбата срещу терора и за прекратяването на дейностите на терористичната организация ПКК в Ирак. Въпросът бе обсъден във всичките му измерения. Убеден съм, че през предстоящия период тристранния механизъм ще постигне по-конкретни резултати”.

Вестник Йени Шафак предава, че иракският министър отгоравящ за националната сигурност Ширван Ел Ваили е казал, че целта им е ликвидирането на загнездилата се в Ирак терористична организация ПКК и че „сътрудничеството” ще продължи до пълното ликвидиране на терористичната организация.

Вестник Заман публикува новината по темата със заглавието „Турция поиска от Ирак информация относно лагера Махмур” и съобщава, че по време на срещата на тристранния механизъм Турция е поискала информация относно лагера Махмур, който терористите на ПКК използват като военна база и че иракската страна е посрещнала положително това искане.

Вестник Заман в новината със заглавие „Иран ще продава природен газ за Германия през Турция” пише, че с цел продажбата на иранския природен газ за Европа посредством транзитен тръбопровод преминаващ през територията на Турция в Истанбул е била създадена фирма. Вестникът отбелязва, че фирмата която е била създадена след подписването на договора за газопровода „Набуко” цели на първия етап за Европа да бъдат продадени 35 милиарда куб.м. природен газ.

Вестник Хюрриет пише, че тази вечер след 24:00 часа в Турция ще бъдат стартирани широколентовите мобилни услуги от трето поколение 3G, които предоставят възможност за визуални разговори, по-бърза интернет връзка, изпращане на видео съобщение и други.

Днешните вестници съобщават, че турският футболен отбор Сивасспор в елиминационната среща за Европейската шампионска лига е бил победен от Андерлект с резултат 5 на 0, с което до известна степен е сложил край на мечтите си за участие в Шампионкската лига.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Тунджай се завръща” съобщава, че Тунджай, който е бивш футболист на „Фенербахче” и който по настоящем играе за английския „Мидълзбро” може да се върне във Фенербахче. Според вестникът реализацията на трансфер на стойност 11,5 милиона Евро зависи от Тунджай. Вестникът също така съобщава, че прочутият футболист на испанския национален отбор Гуиза ще остане във Фенербахче.
-
VOT Слушай новини на Български




29.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




29.07.2009
-
Турция и Грузия ще изградят електропровод помежду си
29 юли 2009 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и съседна Грузия подписаха договор за изграждане на 155-километров електропровод между двете страни, предаде Анадолската агенция.
Проектът ще бъде завършен през 2012, ще струва 100 млн. евро и ще има капацитет от 1000 мегавата, като ще превежда електричество и в двете посоки, заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от агенцията.
По-дългата част – 130 км – ще бъде на турска територия, каза той, добавяйки, че всяка от страните ще финансира изграждането на мощностите на своята територия.

Британски гражданин бе намушкан с нож в Мармарис
29 юли 2009 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Британски гражданин бе намушкан с нож десетина пъти от непознат човек и приет в болница в турския курорт Мармарис, предаде АФП.
Жертвата Фархан Икбал е хоспитализиран след нападение, потвърдиха от посолството на Великобритания в Турция, без да уточнят точните обстоятелства при които се е случил инцидента.

Един човек загина, а друг бе ранен, след като мъж откри огън в ресторант в Турция
29 юли 2009 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мъж откри огън в ресторант в Турция, като причини смъртта на един човек и рани друг, предаде Анадолската агенция. Мъжът пиел и пушел с приятели в ресторанта в Кумкуюджан, провинция Маниса, когато бил помолен да се съобрази със забраната за пушене. Започнал масов побой, след което нарушителят извадил пистолет и стрелял, ранявайки собственика на заведението и убивайки един от приятелите си.

8 членове на „Хизбуллах”, извършили убийства в Батман и Адана между 1993-2001 година, ще бъдат съдени
29 юли 2009 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Готов е обвинителният акт срещу 8 членове на организация „Хизбуллах”, които са планирали убийствата на 32 души в Батман и Адана между 1993-2001 година, пише турският вестник „Заман”. В акта от 765 страници, подготвен от 6-ти съд за тежки престъпления в Диарбекир, се посочва, че организацията е извършила много нападения и убийства в района и телата на убитите не се знаят къде са хвърлени.
Нападенията са извършени много професионално и са част от острата борба между „Хизбуллах” и Кюрдската работническа партия /ПКК/ в този период.

От утре започва приемането на молби за кандидати за нов председател на парламента на Турция
29 юли 2009 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 30 юли, утре, започва приемането на молби за кандидати за нов председател на парламента на Турция, пише турският вестник „Заман”. Молбите ще могат да се депозират до 24 часа на 3 август в канцеларията. На 9 август изтича двугодишният срок на председател на Кьоксал Топтан и парламентът ще се събере на 4 и 5 август за избор на нов шеф, прекъсвайки ваканцията си.

„Дюня”: От началото на 2009 година инфлацията в Турция се движи между 4,9 и 6,9 %
29 юли 2009 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Инфлацията в Турция от началото на 2009 година е между 4,9 и 6,9 % заяви председателят на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз, пише турският вестник „Дюня”. Йълмаз прогнозира, че в края на годината тя ще бъде 6 %. Според него за 2010 година се очаква по-ниска средна инфлация – 5,3 %. Йълмаз изтъкна, че преговорите с Международния валутен фонд продължават и няма никакви основания за безнадеждност.

Действията за решаването на кюрдския въпрос са жизнено важни за бъдещето, каза Бешир Аталай
29 юли 2009 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Действията, насочени към решаването на кюрдския въпрос, са жизнено важни за бъдещето на страната, заяви турският министър на вътрешните работи Бешир Аталай, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На пресконференция за стъпките по кюрдския въпрос, предприети от правителството, Аталай каза, че действията все още не са приключили, но държавата трябва да бъде решителна, търпелива и твърда в реализирането на стъпките, които ще бъдат предприети. „Посоката на процеса е демократизацията”, изтъкна турският вътрешен министър.

Ще дойда за мача на националните отбори, ако бъде отворена турско-арменската граница, каза Серж Саркисян
29 юли 2009 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. Президентът на Армения Серж Саркисян постави като условие за идването си за мача на отборите между Турция и Армения от квалификациите за световното първенство отварянето на границата между двете страни, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Саркисян каза това на съвместна пресконференция със сръбския президент Борис Тадич, който е на посещение в Армения. „Ако Турция отвори границата и сложи край на блокадата срещу Армения, тогава ще дойда за мача на националните отбори”, каза арменският държавен глава. Той изрази надежда и очакване в скоро време да види положителни стъпки в тази насока от турските си колеги.

„Заман”: Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заминава на двудневно посещение в Ливан
29 юли 2009 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заминава утре на двудневно посещение в Ливан, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В рамките на визитата си Давутоглу ще се срещне с президента на Ливан Мишел Сюлейман, председателя на парламента Небих Берри, премиера Фуад Синьора, както и с натоварения да състави новия кабинет лидер на партия „Бъдеще” Саад Харири и външния министър Февзи Саллук. Той ще посети също турската общност, която изпълнява служба под шапката на мироопазващите сили УНИФИЛ и ще обсъди планирани проекти за възстановяването на Ливан. Турският външен министър ще посети и новострояща се болница от страна на Турция в град Сайда и мевлевихане от османската епоха в Триполи, което се реставрира в момента.

„Йени шафак”: 15 хектара гори бяха изпепелени от горски пожар в район Пендик в Истанбул
29 юли 2009 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 15 хектара гори бяха унищожени от горски пожар в район Пендик в Истанбул, пише турският вестник „Йени шафак”. Директорът на регионалната дирекция по горите в Истанбул Исмаил Юзмез каза, че възникналият вчера в 16 часа пожар, продължил 4 часа, е взет под контрол и продължава потушаването му. Пожарът е бил предизвикан от запалена гума на камион край пътя. Поради скоростта на вятъра той се е разпространил бързо. За загасянето му са използвани 12 пожарогасители и 2 дозера, както и 4 хеликоптера.

„Дюня”: Турският премиер Ердоган пожела успех на новия премиер на България Бойко Борисов и неговия кабинет
29 юли 2009 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поздрави по телефона новия премиер на България Бойко Борисов в първия му работен ден, пише турският вестник „Дюня”. Според информация на правителствения пресцентър в България телефонният разговор е продължил 30 минути. Двамата премиери са обсъдили регионалното сътрудничество и общите действия и политики в сферата на сигурността. Ердоган и Борисов са обменили мнения и по проекта за газопровода „Набуко”. Турският премиер е пожелал успех на новото българско правителство и е изтъкнал задоволството си от присъствието в кабинета на министър от турски етнически произход – известния скулптор Вежди Рашидов.
Борисов от своя страна е посочил, че ще работи за превръщането на отношенията между двете страни в образец на регионално сътрудничество.

„Милиет”: Младши офицер в Турция бе осъден за подготвяни покушения срещу турски адмирали и генерали
29 юли 2009 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Лейтенант Тарък Аябакан, задържан по обвинение за подготвяни покушения срещу адмирали в турските военноморски сили и срещу генерали, беше осъден на затвор, пише турският вестник „Милиет”. След показанията, които Аябакан даде пред съда в район Бешикташ в Истанбул, съдията по делото Сюлейман Пехливан издаде заповед за налагането на постоянна мярка за неотклонение.
В рамките на разследване по получено сведение за подготвяни атентати срещу военни в Турция на 15 юли бяха задържани лейтенантите Синан Ефе Ноян, Алперен Ердоган и Фарук Акън, а на 21 юли лейтенантите от военноморските сили Якуб Аксой и Бурак Дюзалан.

Турски печат: Решенията на тройния механизъм в борбата срещу тероризма на ПКК и отварянето към кюрдите
29 юли 2009 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решенията на заседанието на тройния механизъм Турция-Ирак-САЩ в борбата срещу тероризма и т.н. процес на отваряне към кюрдите заемат важно място на страниците на турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че следвайки препоръките на Съвета за национална сигурност за решаване на кюрдския въпрос днес в министерството на вътрешните работи ще бъдат представени пред обществото мерките в тази насока. Част от тях включват издаването на книги на кюрдски език, назначаването на граждани от кюрдски произход в държавни структури в Югоизточна Турция и връщане на кюрдските имена на села в този район.
Вестник „Радикал” пише, че изявлението на президента Абдуллах Гюл, че ще се случат хубави неща по кюрдския въпрос и гледището на известния писател Яшар Кемал в тази връзка са намерили голям отзвук сред турските граждани. Вестникът цитира становищата на опозиционните Народнорепубликанска партия /НРП/ и Партия на националистическото движение, които не подкрепят изявлението на Гюл. Според Управляващата Партия на справедливостта и развитието пък ако опозицията не сътрудничи и не подкрепи този процес, въпросът трудно би бил решен.
Вестник „Заман” цитира думите на министъра на вътрешните работи Бешир Аталай след заседанието на тройния механизъм за борба срещу ПКК, че Анкара иска по-категорични стъпки в разтурянето на лагерите на организацията в Северен Ирак.
Вестник „Хюриет” обръща внимание на категорично изявеното искане на турската страна към Ирак да положи повече усилия за ликвидиране на ПКК. В тази връзка Аталай посочва, че турските сили за сигурност ще обучат иракски екипи за борба срещу тероризма.

Турският вътрешен министър Бешир Аталай ще представи стъпките на правителството по „кюрдското отваряне”

29 юли 2009 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай ще представи днес правителствените стъпки по „кюрдското отваряне”, пише турският вестник „Сабах”. На пресконференция в залата на министерството в 12,30 часа той ще представи стратегията, която следва правителството, и пътната карта.
За първи път правителството, което си постави за цел да започне процес на отваряне към кюрдите и изолиране на терористичната организация, организира официален съвет в тази връзка. Той ще се състои на 1-ви август в залата на Полицейската академия.

„Хюриет”: Да се задълбочи обменът на разузнавателна информация реши тройният механизъм Турция-Ирак-САЩ
29 юли 2009 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Три важни решения бяха взети на заседанието на тройния механизъм Турция-Ирак-САЩ за борба срещу тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Хюриет”. Едно от решенията е индиректно свързано с процеса на отваряне към кюрдите в Турция. Решенията предвиждат да бъде задълбочен обменът на разузнавателна информация между трите страни; Турция да получава разузнавателна информация от лагера Махмур в Северен Ирак; да бъде установен ред в командването на САЩ в град Ербил.
На заседанието в Анкара Турция беше представлявана от министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, Ирак от министъра по националната сигурност Ширван Ал Ваили, а САЩ от заместник-началника на съюзническите сили в Ирак генерал Стивън Хамър. От турска страна присъстваха и генералният директор на полицията Огуз Каан Кьоксал, представители на отделите за разузнаване в борбата срещу тероризма и на Националната разузнавателна организация /МИТ/.
Ирак, която прие всички решения на заседанието, заяви, че ПКК е заплаха за самата нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2