Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 28 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-28.07.2009 г.

Турция ще стане 10тата икономика...

Държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек отбеляза, че Турция е страната със 17та по сила икономика в света...

Posted 28.07.2009 09:57:02 UTC

Updated 28.07.2009 09:57:02 UTC

Държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек отбеляза, че Турция е страната със 17та по сила икономика в света.
Той подчерта, че ако бъдат съхранени обстановката на спокойствие, мир и стабилитет, за кратко време Турция ще стане страната с десета по сила икономика в света.
В община Чан окръг Чанаккале бе организирана церемония за отбелязването на 52рата годишнина от откриването на фабрика за керамика.
На церемонията присъстваха държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек, държавният министър Фарук Нафиз Йозак, министъра на отбраната Вежди Гьонюл и министъра на транспорта Бинали Йълдъръм.
В словото което произнесе на церемонията Джемил Чичек подчерта, че Труция е 17тата икономическа сила в света и че ако се съхранят мирът и спокойствието, тя ще стане десетата по сила икономика.
Джемил Чичек подчерта, че Турция е блестяща звезда в света.
-
Избори за председател на ВНСТ...

На 30ти юли, в четвъртък започва процесът на избора на нов председател на ВНСТ...

Posted 28.07.2009 09:55:02 UTC

Updated 28.07.2009 10:04:18 UTC

На 30ти юли, в четвъртък започва процесът на избора на нов председател на ВНСТ. Кандидатите за поста ще могат да подават молби до 24ти часа на 3ти август, неделя.
Тъй като мандатът на настоящия председател Кьоксал Топтан изтича на девети август, ВНСТ ще организира сесии на четвърти и пети август.
Избирането на новия председател на ВНСТ ще се проведе с тайно гласуване. Първият и втория кръг на гласуванията ще се проведат на 4ти август. Ако в резултат на тези гласувания нито един от кандидатите не получи изисквания брой гласове, на пети август ще бъде проведен нов кръг на гласуване, в който кандидатът получил 276 гласа ще бъде избран за нов председател на парламента. Ако и този кръг от гласуването приключи без нито един от кандидатите да получи този брой гласове, ще се проведе четвърти кръг в който за председател ще бъде избран кандидатът получил най-много гласове.
След избора на новия председател на ВНСТ ще бъдат проведени избори за определянето на новите членове на председателския съвет.
-
Обсъден бе проблемът с ПКК...

Днес Анкара бе домакин на важно заседание с критично значение-среща на тристранния механизъм между Турция, Ирак и САЩ за борба с тероризма...


Posted 28.07.2009 09:50:10 UTC

Updated 28.07.2009 09:50:10 UTC
Днес Анкара бе домакин на важно заседание с критично значение-среща на тристранния механизъм между Турция, Ирак и САЩ за борба с тероризма.
Обсъдени бяха мерките, които ще бъдат предприети за борба с терористичната организация ПКК. Заседанието съвпадна с период, в който в Турция се дискутира въпросът за предприемането на стъпки с цел разрешаване на кюрдския проблем.
Тристранният механизъм бе учреден миналата година от Турция, Ирак и САЩ и през месец април министърът на вътрешните работи Бешир Аталай бе осъществил контакти в столицата на Ирак Багдат.
Заседанието в Анкара представлява продължение на обсъжданията започнати в Багдат.
Турската делегация бе водена от министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, иракската делегация от министъра на Националната сигурност Ширван Ел Валии, а американската военна делегация от висш американски офицер.
На масата бяха поставени мерките, които ще бъдат предприети за ликвидиране присъствието на терористичната организация ПКК в северната част на Ирак. Турция жeлае разгръщането на тристранното сътрудничество и очаква от иракската страна по-близко сътрудничество и ефикасно участие.
Сред обсъдените въпроси бе и въпросът с лагера "Махмур" разположен в северната част на Ирак.
Турция иска лагерът да бъде закрит, тъй като смята, че той изпълнява ролята на логистически център и място за набиране на нови членове за терористичната организация.
В момента в лагера все още живеят около 11 хиляди души.
-
Преглед на турския печат 28.07.09

Преглед на новините по страниците на турската преса от 28ми юли 2009та година...

Posted 28.07.2009 07:11:37 UTC

Updated 28.07.2009 07:11:37 UTC

Днешния преглед на турския печат започваме с новина във вестник Сабах. Вестникът, в новината под заглавието "Туpция е в силна позиция за излизане от кризата", съобщава, че заместник-директорът на Световната Банка Марван Муашер, който пристигна в Турция в рамките на подготовките за насроченото за края на месец септември в Истанбул годишно заседание на Световната Банка и Международния Валутен Фонд е подчертал, че въпреки стагнацията в икономиката и нарастването на безработицата, Турция е в добра позиция за излизане от кризата, тъй като банковата система е силна и са предприети важни стъпки в сферата на обществените финанси.
"Пъpвият парламент с представители на опозиция в северната част на Ирак". В новината с това заглавие вестник Стар пише, че Месут Барзани е бил преизбран на поста регионален лидер, получавайки 70 процента от гласовете, но подчертава, че освен коалицията на Барзани и Талабани, получила 60 процента от гласовете, в регионалния парламент са били избрани депутати и от опозиционната "Партия на Промените", водена от Нуширван Мустафа, която е получила 24 процента от гласовете.
"Талибанското движение обучи хиляди деца да бъдат нападатели самоубийци"-съобщава вестник Хабер Тюрк и сочи, че пакистанските сили за сигурност, продължаващи отперациите за прочистването на долината Сват от талибаните, търсят следите на хиляди деца, отвлечени от талибани с цел да бъдат превърнати в нападатели самоубийци. Вестникът отбелязва, че след споразумението постигнато през месец февруари с пакистанското правителство, талибаните са отнели насила от семействата им около хиляда и 500 деца на възраст между 11 и 17 години и са ги отвели в своите лагери. Вестникът пише, че някои от децата, спасени по време на операцията на пакистанската армия в долината Сват, са участвали в пресконференция организирана в град Мингора.
Вестник Сабах, в новината озаглавена "Турските Авиолинии ще ремонтират самолетни двигатели за два милиона долара и ще превърнат Турция в ремонтно-профилактичен център", отбелязва, че профилактично-ремонтния отдел на Турските Авиолинии, "Текник АШе" и американската фирма "Прат енд Уитни" са основали партньорска фирма на име "Тюркиш Енджин Сантър", в който турската фирма притежава 49, а американската 51 процента от акциите. Вестникът отбелязва, че фирмата планира да ремонтира 300 двигателя в годината. Вестникът пише, че центърът за профилактика и ремонт на самолетните двигатели ще ремонтира двигателите за два милиона долара и по този начин ще привлече клиентела и ще се превърне в една от основните бази в Европа и в света.

Желаем ви приятен ден.
-
VOT Слушай новини на Български




28.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




28.07.2009
-
Близо 35 кг хашиш са заловени при операции на турските служби за сигурност
28 юли 2009 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Близо 35 кг хашиш са заловени при операции на турските служби за сигурност, предаде Анадолската агенция. Операциите са проведени в южната провинция Килис, северната Самсун и в западната провинция Балъкесир.
Задържани са 12 души, които са заподозрени в трафик и разпространение на наркотици.

Бедствено положение е обявено в турската провинция Герисун заради наводнения
28 юли 2009 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бедствено положение е обявено в турската провинция Герисун заради наводнения, предаде Анадолската агенция.
Решението беше взето от турския министър на благоустройството Мустафа Демир, който посети засегнатите райони.
Министърът обеща, че министерството на финансите ще отпусне средства за пострадалите от наводненията турски граждани.

Турската икономика ще се свие с 5,2% през 2009 година
28 юли 2009 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската икономика ще се свие с 5,2% през 2009 година, прогнозират от Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени, предаде Анадолската агенция.
В доклада на асоциацията през април се прогнозираше свиване на икономиката с 4,1%. Според последните прогнози спадът ще бъде по-голям от по-рано очаквания.
През април индустриалното производство в Турция се е понижило с 18,5%, а през май със 17,4%. Икономиката се е свила с 13,8% през първото тримесечие на 2009 година. През второто тримесечие икономиката се е свила с 8,4%, сочи докладът на Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени.

Компанията Турски авиолинии ще закупи седем самолета “Боинг 777”
28 юли 2009 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Компанията Турски авиолинии ще закупи седем самолета “Боинг 777 – 300ER”. Преди два месеца беше обявено, че турската авиокомпания планира да закупи пет самолета, предаде АФП.
Стойността на сделката възлиза на 1,9 милиарда долара.
Авиокомпанията в момента разполага с 65 самолета “Боинг”, в това число 737.
Самолетът “Боинг777-300ER” може да побере 365 пътници и тежи с 19% по-малко от най-близкия си конкурент, което означава, че се нуждае от по-малко гориво, съобщават от компанията производител.

Турски печат: Бившият началник на Генералния щаб Хилми Йозкьок даде 8-часови показания по делото „Ергенекон”
28 юли 2009 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разпитът на бившия началник на Генералния щаб на Турция генерал Хилми Йозкьок по делото „Ергенекон”, който продължи 8 часа, привлича вниманието на турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че в показанията си пред прокурорите по разследването генерал Йозкьок посочва, че при него е постъпвала информация за плановете за военни преврати срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ „Ай ъшъгъ” и „Якамоз”, но поради липса на доказателства той не е предприел никакви действия срещу това. Разпитът на генерал Хилми Йозкьок е във връзка с твърденията във втория обвинителен акт по делото „Ергенекон”, че командващите на видовете въоръжени сили по негово време са били замесени в изготвянето на планове за сваляне на правителството под ръководството на генерал Шенер Еруйгур. Бившият началник на турския генерален щаб отхвърля всякакви твърдения, които го замесват в тези начинания и посочва, че цени правото и правовия ред и се надява, че по правен път всичко ще излезе на бял свят.
Вестник „Хюриет” обръща внимание на кризата, която от седмици наред стои в центъра на публичното пространство в Турция – за смяна на някои от прокурорите и съдиите, които водят водят разследването и гледат делото „Ергенекон”. На заседание на министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет вчера е решено те да продължат задълженията си.
Вестник „Сабах” се спира на действията за решаване на кюрдския въпрос и се спира на изявлението на Абдуллах Гюл, че инициативата е в ръцете на Турция.
На силните порои по турското черноморско крайбрежие, които заляха Гиресун, Ризе и други градове, обръща внимание вестник „Заман”.

Въоръжен сблъсък между терористи от ПКК и турските сили за сигурност възникна в Ъгдър, Югоизточна Турция
28 юли 2009 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Ъгдър. Въоръжен сблъсък между терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ и турските сили за сигурност е възникнал в провинция Ъгдър, Югоизточна Турция, предаде Анадолската агенция. При възникналия сблъсък са били ранени двама полицаи. Според изявление на валията на Ъгдър Сафет Карахисар лица, които са работили за привличане на кадри за планинските лагери на сепаратистката организация, са били следени от известно време. След получена информация, че те се намират в кола с номер 76 AS 471, силите за сигурност са се опитали да ги спрат. Намиращите се в колата не са се подчинили на заповедта и са открили огън срещу силите за сигурност. При възникналия сблъсък един от терористите е бил обстрелван, но е избягал, а другите четирима в колата са били задържани. Ранени са били двама полицаи, които веднага са били откарани за спешна медицинска помощ. По случая е започнало разследване.

„Сабах”: Инициативата за решаването на кюрдския въпрос е в ръцете на Турция, каза Абдуллах Гюл

28 юли 2009 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Кайсери. Инициативата за решаването на кюрдския въпрос е в ръцете на Турция и в тази насока се водят оживени дискусии, заяви президентът на Турция Абдуллах Гюл, пише турският вестник „Сабах”. Абдуллах Гюл, който е в родния си град Кайсери на гости на своите родители, се срещна с индустриалци и бизнесмени от Промишлената зона в града. На срещата той отговори на въпроси за т. н. „кюрдско отваряне”. „Решаването на този въпрос, както и на много други въпроси, е в нашата инициатива и в наша полза”, каза турският президент. „Гражданите на Република Турция всички са равнопоставени. Ако различията ни започнат да се приемат като богатство, тогава страната ни ще стане по-силна”, изтъкна Гюл.

„Хюриет”: Представители на Турция, Ирак и САЩ ще заседават днес в Анкара
28 юли 2009 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заседание на представители на Турция, Ирак и САЩ ще се състои днес в Анкара, пише турският вестник „Хюриет”. Като основна тема на дневния ред на заседанието миналата седмица министърът на вътрешните работи Бешир Аталай посочи тероризма. Стана ясно обаче, че на заседанието ще бъде обсъдено и опразването на лагера Махмур. Лагерът е създаден от кюрдски бежанци от Турция в Северен Ирак и официално се намира под контрола на ООН, но в действителност е в ръцете на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Заседанието ще се проведе при домакинството на Бешир Аталай. Иракската делегация ще бъде водена от министъра на националната сигурност Ширван Ал Ваили. САЩ ще бъде представлявана от генерал Стивън Хамър, заместник- началник на съюзническите сили в Ирак. Министърът на външните работи Ахмет давутоглу няма да участва в заседанието.

Представители на Турция, Ирак и САЩ ще обсъждат борбата с тероризма
28 юли 2009 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представители на Турция, Ирак и САЩ ще обсъждат борбата с тероризма на среща днес в Анкара, съобщават медиите. Участниците в тристранния механизъм ще разгледат всички аспекти на тероризма.
През януари 2009 г. външните министри на Турция и Ирак съобщиха, че Турция, Ирак и САЩ са решили да бъде създаден съвместен команден център в Ирбил, припомнят медиите. Целта на този механизъм е да събира разузнавателни данни за борбата срещу терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в региона. През ноември 2007 г. турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се договори на среща във Вашингтон с президента Джордж Буш за обмен на разузнавателни данни. Американските военни започнаха да предоставят такива данни на Турция в реално време и турските въоръжени сили ги използваха, за да предприемат въздушни удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2