Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 26 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-26.07.2009 г.

Появи се лицето на ангела...

В резултат на реставрационните дейности вдещи се в музея Аясофия, бе разкрит един важен обект на изкуството...

Posted 26.07.2009 09:46:05 UTC

Updated 26.07.2009 09:46:05 UTC

В резултат на реставрационните дейности вдещи се в музея Аясофия, бе разкрит един важен обект на изкуството.
Министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай проследи заедно с група журналисти прочистването на изображението назовано "Лицето на Ангела", която рисунка бе покрита със мазилка от 160 години насам.
Ертугрул Гюнай каза, че е много радостен от разкриването на тази историческа рисунка. Той подчерта, че в този храм, на възраст повече от хиляда и 500 години, са били нарисувани четири рисунки на крилати ангели и отбеляза, че това събитие е показало колко богато е скритото историческо наследство на Истанбул. Ертугрул Гюнай припомни че преди известно време, при изкопни дейности са били разкрити останки датиращи от преди десет хиляди години и разкриващи нова страница от древната история на Истанбул.
-
ТРТ се обновява...

Държавният министър и вице-премиер Бюлент Арънч заяви, че Турското Радио и Телевизия е в етап на бърза реорганизация и обновяване...

Posted 26.07.2009 09:43:45 UTC

Updated 26.07.2009 09:43:45 UTC

Държавният министър и вице-премиер Бюлент Арънч заяви, че Турското Радио и Телевизия е в етап на бърза реорганизация и обновяване.
"Излъчвания започнаха много нови канали. Един от тези канали се подготвя като канал, който ще осигурява информационна и новинарска подкрепа за регионалните канали"-каза Арънч.
Бюлент Арънч присъства на церемонията по раздаването на наградите на Дружеството на журналистите в град Балъкесир. той подчерта, че приемат медиите като един от основните градивни елементи на откритото и прозрачно общество. Той призова журналистите да не оставят обществеността без информация и сподели с участниците промените, които се осъществяват в рамките на Турското Радио и Телевизия.
На церемонията бяха раздадени наградите на Дружеството на журналистите в град Балъкесир.
Турското Радио и Телевизия бе удостоено с две награди. Наградата за Канал използващ най-чист турски език бе получена от Бирол Узунай, присъстващ на церемонията от името на генералния директор на ТРТ Ибрахим Шахин.
Излъчващата се по ТРТ спортна програма "Сатдиум" бе наградена със Специалната награда на журито.
-
Нови жертви на Свинския грип...

В Индонезия бяха зарегистрирани два смъртни случая дължащи се на заболяване със свински грип...

Posted 26.07.2009 09:41:22 UTC

Updated 26.07.2009 09:41:22 UTC

В Индонезия бяха зарегистрирани два смъртни случая дължащи се на заболяване със свински грип. Министерството на здравеопазването на Индонезия съобщи, че в столицата Джакарта е починало едно 6 годишно момиче поради тежка пневмония дължаща се на заболяване със свински грип.
Според Световната Здравна Организация, до момента в 160 страни в света са установени случаи на заболяване от свински грип и са зарегистрирани над 800 случая на заболяване с летален характер.
Но експертите отбелязват, че тази цифра не отразява действителния брой на починалите от свински грип в света.
Отбелязва се, че свинският грип води до смъртни случаи дължащи се на пневмония, сърдечна криза, парализа и други.
-
Избори за регионално управление...

Вчера в северната част на Ирак бяха проведени избори за определяне на новото регионално управление...

Posted 26.07.2009 09:39:09 UTC

Updated 26.07.2009 09:39:09 UTC

Вчера в северната част на Ирак бяха проведени избори за определяне на новото регионално управление.
Съобщено бе, че участието в изборите е било 80 процента.
Официалните крайни резултати ще бъдат оповестени на заседание, което ще бъде организирано след три дена в столицата Багдат.
За първи път 111те члена на регионалния парламент и регионалния лидер ще бъдат избрани с всенародно гласуване.
Сред петте кандидата за поста на регионален лидер, като фаворит е сочен Месут Барзани.
В изявлението, което направи след като гласува, Месут Барзани отбеляза, че изборите представляват добро начало за подобряване на проблемните отношения с централната власт в Багдат.
Барзани каза, че искат да установят добросъседски отношения със всички съседни страни и специално с Турция и да разгърнат установените понастоящем връзки.
-
Преглед на турския печат 26.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 26 юли 2009 година.

Posted 26.07.2009 10:29:04 UTC

Updated 26.07.2009 10:29:04 UTC

Bестник Йени Шафак в новината със заглавие „В Северен Ирак настъпи време за промяна” се спира на вчерашните избори за регионален парламент и президент. Вестникът пише, че се очаква коалицията на Барзани и Талабани да спечели мнозинството от депутатските кресла в регионалния парламент.

Вестник Стар в новината със заглавие „Серафимите излязоха на бял свят” съобщава, че е била свалена замазката, с която е била покрита мозайката „Пазителите на рая” открита преди 160 години по време на реставрация и която е един от най-важните образци на изкуството на византийския период. В новината се отбелязва, че министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай е разгледал мозайката, за която се предполага, че датира от 9ти век и пресъздава серафимите, които според Библията са натоварени с пазителството на Божия трон и е казал „Това е исторически ден. Ще пренесем в бъдещето това произведение на изкуството, което е наследство на цялото човечество”.

В новината със заглавие „Аромат на турско кафе се носи из Лувъра” вестник Йени Шафак съобщава, че в двора на прочутия музей „Лувър” в Париж се предлага ароматно турско кафе. В новината пише, че турският сезон във Франция е пренесъл турското кафе в двора на Лувър`а, който е най-посещаваната забележителност на Париж.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Масса е в интензивно отделение” се спира на катастрофата изживяна по време на квалификациите за Гран при Унгария. Вестникът съобщава, че бразилският пилот на Ферари Филипе Маса е претърпял сериозна катастрофа. Вестникът пише, че Маса незабавно е бил откаран в болница и след успешна операция сега се държи под наблюдение в интензивно отделение.
-
VOT Слушай новини на Български




26.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




26.07.2009
-
Единството на Балканите е ключът към прогреса на Балканите, каза в Подгорица турският външен министър
26 юли 2009 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви на срещите си с черногорски лидери, че единството е ключът към прогреса на Балканите, предаде Анадолската агенция. Черногорски представители казали, че съществуват мнения срещу присъединяване на Черна гора към НАТО и помолили за разяснения „за” и „против” членство в алианса, отбелязва агенцията.
Давутоглу разговаря вчера с председателя на черногорския парламент Ранко Кривокапич, с министъра без портфейл Рафет Хусович, както и с колегата си Милан Рочен.

Турската полиция задържа 200 членове на организацията „Хизб ут-Тахрир”
!

26 юли 2009 | 11:22 | Агенция "Фокус"

Анкара. Турската полиция задържа близо 200 души, заподозрени, че са членове на забранената ислямистка организация „Хизб ут-Тахрир”, съобщава в електронното си издание сръбският вестник „Блиц”. Акцията на полицията е проведена в 23 града в цялата страна.
Конфискувани са множество документи, които свързват задържаните с ислямистката организация.
Организацията „Хизб ут-Тахрир” е създадена през 1953г. и се бори за обединението на всички мюсюлмани в панислямска държава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2