Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 14 февруари 2009 г.

Близка до ДПС медийна група в цифровизацията

ДПС прокара скандални промени за цифровата телевизия
Депутатите изненадващо удължиха мандата на членовете на Комисията за регулиране на съобщенията
Силвия Георгиева

Опозицията обвини директно управляващите, че прокарват близка до ДПС медийна група в цифровизацията.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Цифровизацията предизвика нов скандал в парламента вчера при гласуването на промени в закона за електронните съобщения. Опозицията директно обвини управляващите в опит да монополизират ефира чрез близка до ДПС медийна групировка и заплаши да сезира Европейската комисия.

Една от промените забранява на радио и тв оператори да притежават мултиплекс (чрез който ще се разпространява цифровият сигнал). Предложението е на депутата от ДПС Камен Костадинов. Според Румен Ангелов от ОДС текстът на практика означава, че нито една европейска компания няма да може да инвестира у нас, защото повечето от тях са свързани с определени тв програми, които разпространяват. Според Асоциацията на радио- и телевизионните оператори практиката в ЕС е именно собствениците на мултиплекси да бъдат и производители на програми.

"Целта на поправките е към 2012 г. да останат 2 големи медийни групи без сериозни чужди инвеститори и без по-малки местни участници на пазара", коментира Ангелов. Според закона през първия етап от цифровизацията едно предприятие трябва да изгради три мултиплекса, на които ще бъдат качени 12 национални програми. Според опозицията обаче това е грубо нарушение на правилата за свободна конкуренция и създава нов монопол на тв пазара.

В същото време законът забранява на този, който изгражда цифровата мрежа, да бъде неин собственик. Според десните това ще доведе до изключително неефективна система, при която изграждащият цифровата мрежа няма да може да си върне огромната инвестиция от поне 300 млн. лв. "В крайна сметка ще се повишат разходите, както и цените, които ще трябва да плащат тв операторите, за да бъдат качени на мултиплекс", обясни Румен Ангелов. Според него поправките са опасни за националната ни сигурност, тъй като ще има пълен монопол върху тв разпространението от "една финансово-политическа групировка, която изкупува телевизии и радиа и смята да ги качи на мултиплекс". "Над 4 милиона българи ще бъдат облъчвани от една мафиотска организация", посочи той. Иван Иванов назова директно въпросната групировка - тази на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, зам.-министър от квотата на ДПС.

От опозицията негодуват и заради увеличения по идея на ДПС мандат от 5 на 6 г. на председателя и членовете на Комисията за регулиране на съобщенията. "Управляващите искат сегашният състав на комисията да извърши всички действия по цифровизацията по желания от тях начин", заяви Иван Иванов. Именно КРС ще избира предприятието, което ще изгради цифровите мрежи.

Скандални според десните са и отложените за следващата седмица текстове от закона, които задължават мобилните и интернет оператори да събират и съхраняват данни за трафика на своите потребители в продължение на 24 месеца. От опозицията настояха този срок да се намали на 6 месеца и да се запише, че информация ще се предоставя на компетентните органи само за разкриване на тежки и компютърни престъпления.

ПОЗИЦИЯ

Депутатът от ДПС Камен Костадинов обаче отхвърли обвиненията. Той обясни, че отдаването на три мултиплекса на един оператор е европейска практика, която изисквала този, който произвежда тв програми, да не е собственик на мултиплекси. Костадинов не прие и обвинението на Иван Иванов, че е скандално Комисията за регулиране на съобщенията да издава без конкурси разрешения за наземно ефирно излъчване до 2012 г. (когато трябва да преминем изцяло към цифрово излъчване), защото честотният ресурс е ограничен. "КРС ще издава само временни разрешения за неизползваните аналогови честоти до 2012 г.", коментира Костадинов. Според него желаещите за аналогово излъчване ще са малко, а свободните канали ще са 4-5.сега

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2