Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 13 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-13.02.2009 г.

VOT Слушай новини на Български




13.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




13.02.2009
-
Преглед на турския печат 13.02.2009

Преглед на новините по страниците на главните турски ежедневници от 13ти Февруари, Петък...

Posted 13.02.2009 07:39:25 UTC

Updated 13.02.2009 08:04:33 UTC

Сред основните теми по страниците на днешната турска преса е посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в руската столица Москва.

Президентът Абдуллах Гюл отпътува за руската столица Москва по поканата на руския президент Димитрий Медведев придружаван от 150 членна делегация-отбелязва вестник Хюррийет и подчертава, че Гюл е акцентувал на значението което Турция отдава на дружеските отношения с Русия.

Вестник Сабах в новината под заглавието "Нов период в отношенията с Русия" съобщава, че президентът Гюл е провел среща с турските бизнесмени работещи в Русия, а вестник Джумхурийет предава на читателите си подробности във връзка с посещението на президента Гюл в Москва в новината озаглавена "Държавно посещение в Русия".

В дневния ред на визитата на Гюл в Москва бяха двустранните отношения, проблемите в Кавказкия регион, Нагорно-Карабахския проблем, двустранното сътрудничество в сферите на нефта, природния газ и ядрената енергия и проблемите с които се срещат турските бизнесмени в руските митници-пише вестник Миллийет.

Международният наказателен съд се готви да издаде заповед за арестуването на държавния лидер на Судан Йомер Ел Бешир обвиняван в организирането на геноцид в областта Дарфур-съобщава вестник Хюррийет позовавайки се на новина по страниците на американския вестник Ню Йорк Таймз и отбелязва, че от своя страна Международният наказателен съд е съобщил, че в момента не е прието подобно решение и че в Съвета за Сигурност на ООН, който има правото да отложи с една година приемането на едно подобно решение са възникнали дискусии и спорове по въпроса за Ел Бешир.

Вестник Сабах съобщава, че от 2003та година насам в областта Дарфур в Судан са загинали 300 хиляди души а вестник Миллийет е озаглавил новината си по въпроса "Ел Бешир е изправен пред много сериозен проблем".

Вестник Хюррийет отбелязва, че говорителят на Международния Валутен Фонд Дейвид Хеули е казал, че не е известна датата на завръщане на делегацията на фонда в Турция и че в момента фондът и Турция обсъждат въпроса за средносрочните финансови реформи.

Вестник Сабах пише, че държавният министър Мехмед Шимшек е казал, че евентуален договор с фонда ще бъде за срок между една и половина и три години и е отбелязъл, че колкото по-дългосрочен бъде договорът, толкова по-голяма ще бъде сумата на кредита, който ще бъде отпуснат на Турция. Министър Шимшек е казал, че планът за поощряване на инвестициите ще бъде обсъден на предстоящото заседание на Министерския Съвет и че се предвиждат големи поощрения за крупните инвестиции.

За първи път тази година ТРСК бе сред официалните участници на организирания в Израел Международен средиземноморски панаир на туризма, въпреки протестите на кипърската гръцка част-пише вестник Радикал и подчертава, че щандът на ТРСК на панаира започнал преди два дена в Тел Авив е предизвикал огромен итерес сред посетителите.

През месец май моделът Форд Транзит Конект произвеждан в комплекса на Форд Отосан в Гьолджюк ще започне да се изнася за САЩ-пише вестник Хюррийет и подчертава, че за първи път Турция ще изнесе автомобили за родината на автомобилите.

Вестник Сабах сочи че през настоящата година за САЩ ще бъдат изнесени 30 хиляди автомобила а вестник Акшам е засегнал въпроса в новината озаглавена "Конект от Гьолджюк спасява Форд".

Вестник Радикал пише, че през изтеклата година Форд Отосан е осъществила повече от половината от износа на леки товарни автомобили от Труция за чужбина.

Вестник Миллийет подчертава, че Фенербахче е първият турски отбор влязъл в лигата на най-богатите футболни клубове в света. В новината се отбелязва, че испанският Реал Мадрид е изпреварил британските клубове и е клубът с най-големи приходи в света с приходи от 366 милиона евро и че Фенербахче е на 19то място с приходи от 111 милиона евро.

http://www.trtbulgarian.com
-
Президентът Гюл продължава контактите си в Москва...

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в руската столица Москва, където е на официално посещение по покана на руския президент Димитрий Медведев...

Posted 13.02.2009 11:00:39 UTC

Updated 13.02.2009 11:00:39 UTC

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в руската столица Москва, където е на официално посещение по покана на руския президент Димитрий Медведев.

В Москва президентът Гюл посети най-напред руската Дума. Той разговаря с председателя на Думата Борис Гризлов. На срещата присъстваха министърът на външните работи Али Бабаджан, държавният министър Кюршат Тюзмен, министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер и председателят на междупарламентарната група за дружба между Турция и Русия Салих Капусуз.

На срещата бе акцентувана ролята, която играят междупарламентарните групи за дружба за разгръщането и укрепването на двустранните отношения.

Президентът Гюл разговаря и с Председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Сергей Миронов.

Президентът Абдуллах Гюл по-късно постави венец пред паметника на Незнайния воин и се срещна с президента на Русия Димитрий Медведев.

Преди началото на преговорите между делегациите на двете страни, Гюл отбеляза, че Русия е силна и голяма страна и вярва, че сътрудничеството между Турция и Русия ще продължи да се разгръща.ТРТ
-
Оли Рен посети ТРСК...

Еврокомисарят отговорен за разширяването на ЕС Оли Рен отбеляза, че приоритетната им цел е обединяване на Кипър...

Posted 13.02.2009 11:09:49 UTC

Updated 13.02.2009 11:09:49 UTC

Еврокомисарят отговорен за разширяването на ЕС Оли Рен отбеляза, че приоритетната им цел е обединяване на Кипър.

Рен провежда контакти в ТРСК.

Рано тази сутрин Рен разговаря с лидера на кипърската гръцка част Димитрис Христофяс, след което измина пешком разстоянието до пропусквателния пункт Локмаджъ, откъдето премина в ТРСК. Рен разгледа историческата чаршия, след което посети офиса на ЕС в ТРСК, където бе запознат с реализиращите се образователни проекти.

Рен отбеляза, че приоритетната им цел е повторното обединяване на Кипър и осигуряване на икономическото и образователно развитие на кипърските турци. Той каза, че е пристигнал на острова за да акцентува на подкрепата на Комисията на ЕС.

Оли Рен поздрави кипърските лидери за решителността и смелостта им в процеса на преговори и каза, че ЕС е готов да окаже всяка необходима техническа и юридическа помощ.

По-късно Рен се срещна с президента на ТРСК Мехмед Али Талят и премиера Ферди Сабит Сойер.

Преди и след срещите не бе направено изявление.ТРТ
-
Преговорите по кипърския проблем продължават...

Преговорите за разрешаване на кипърския проблем продължиха с 19тата поредна двустранна среща...

Posted 13.02.2009 11:06:03 UTC

Updated 13.02.2009 11:06:03 UTC

Преговорите за разрешаване на кипърския проблем продължиха с 19тата поредна двустранна среща. На срещата президентът на ТРСК Мехмед Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс представиха параметрите си по въпроса за собствеността.

В изявлението, което направи след проведената вчера среща, специалният съветник на генералният секретар на ООН Бан Ки Мун по кипърския проблем Александър Доунър каза, че ролята на ООН е да оказва помощ на страните в процеса и да подкрепя разрешенията които ще бъдат предложени от лидерите на двете страни в Кипър.

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят отбеляза, че на следващата среща взаимно ще отговарят на въпросите засягащи проблема със собствеността. Талят каза, че проблемът може да бъде разрешен посредством размяна, изплащане на обезщетение или връщане на собственика като посочи, че кипърската гръцка част отдава приоритет на връщането на имотите на бившите им собственици.

Димитрис Христояфс от своя страна подчерта, че първите послания във връзка с проблема за собствеността не са били твърде положителни и че между двете страни са налице сериозни разногласия.

Следващата среща в рамките на процеса за разрешаване на кипърския проблем ще се проведе на 19ти февруари.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2