Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 януари 2009 г.

48 000 евро безотчетни през годината за всеки от евродепутатите ни

Бюджетът на бг евродепутата - много безотчетни пари

18 български представители в Страсбург просто спазват либералните правила на европарламента, които означават безгрижно харчене

Наделина Анева

Евродепутатът Кристиян Вигенин си направи информационен център в партиен клуб на БСП в кв. Подуене . Миналата година единствен даде публичен отчет за 48-те хиляди безотчетни евро, но каза, че това му е донесло повече неприятности. Въпреки това смята, че колегите му трябва да възприемат тази практика.

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В годината на избори за европейски депутати 18-те български представители в ЕП имат интерес от отчетност и прозрачност на дейността си. Механизмите за проверка не са чак толкова много освен честната дума на всеки от тях. Даже в декларациите, подавани пред Сметната палата, могат да напишат каквото поискат, защото одитната институция няма как да провери банковите им сметки в чужбина.

Всеки месец евродепутатите получават по около 4000 евро безотчетни. Те са за офиси, семинари, срещи с избиратели. В тях не се включват пътните до Брюксел и Страсбург, нощувките, дневните, парите за сътрудници. Въпреки това някои казват, че наемат повече сътрудници и им плащат от тези пари. Други пък с охота разправят как доплащат разходите на поканените от тях в Брюксел или Страсбург. Трети не пропускат да отбележат, че остатъкът отива за благотворителност.

Някои са склонни да се отчитат, други - не

Миналата година Кристиян Вигенин обяви харчовете си до стотинка и комай остана единственият. Кани се да стори същото и т.г. Но както обяснява самият Вигенин, когато обявиш за какво отиват отпуснатите суми, всички те засипват с въпроси и критики. За да не обира негативите, той смята, че е редно и колегите му да направят публични отчети. Вигенин твърди, че е пледирал по време на обсъждането на новия статут на евродепутатите в групата на ПЕС в Европарламента тези 4000 евро да станат отчетни, но предложението му било отхвърлено от представители на старите страни-членки.

Единственият евродепутат от НДСВ Биляна Раева обяви, че имала финансов отчет за м. г., той не е публичен, нямало никакъв проблем да го оповести, но не се конкретизира кога и защо би го сторила.

Димитър Стоянов неубедително обяснява, че тримата евродепутати на "Атака" може би също ще извадят харчовете си на светло. Според него обаче това не са безотчетни пари и в края на мандата има ред, по който да се обявят и неусвоените суми да се върнат. Как точно ще стане това и дали многобройните фактури за дребните разходи ще се носят в чували в счетоводството на ЕП, не му е ясно. Стоянов твърди, че не успява да похарчи по 8000 лв. месечно. Така че най-вероятно щял да върне част от сумите. "Отчети се правят за друго перо, което получава всеки евродепутат - 15 000 евро всеки месец за сътрудници", обясни Раева.

Какво е направил с 48 000 евро безотчетни

през годината всеки от евродепутатите ни?

Разговорът по темата е труден, защото никой не обича да надничат в сметките му. На пръв поглед изглежда е трудно да се изхарчат по 8000 лв. всеки месец за наем, оборудване, бензин, ток и парно в офиса. Още повече че голяма част от офисите бяха отворени през 2007 г. и тогава бяха калкулирани повече разходи за ремонт и оборудване. Неудобна тема са и наемите, защото по-голямата част от помещенията са в партийни клубове, за които плащат смешно ниски суми. Така постъпват от почти всички партии.

"Евродепутатите от "Атака" имат само два офиса в София и за единия плащам наем от 1000 евро, а за другия не знам точно, защото го плаща мой колега", каза Димитър Стоянов. Стоянов не одобрява практиката при други негови колеги от ЕП да се сключват договори с партиите им за пренаемане на партийните клубове. "Така мога да финансирам партията си с колкото поискам, а това прилича на пране на пари", твърди Стоянов.

Вигенин запази в тайна наема на партийния клуб в столичния район Подуяне, така направи и Петя Ставрева, която е избрана с гласовете на земеделците и е в групата на ЕНП.

Стратегията на петимата евродепутати от ПЕС е да изградят национална мрежа от информационни центрове, която почти беше завършена през миналата година с около 10-ина клуба. През тази им предстои откриване на офиси в шестте райна за планиране, като само във Варна бе прерязана лентата. Шестте офиса обаче няма да се поемат от тези 4000 евро, а разходите ще си разделят и БСП, и Българската делегация в ПЕС, която отделно получава 200 000 евро годишно за подобни разходи. Разбирането на червените евродепутати е, че

няма нужда от прекалено много инфо офиси,

защото могат да се ползват партийните клубове по места. Ясно е обаче, че тъкмо тези офиси ще играят ключова роля по време на агитацията за евровота.

Биляна Раева също гради своя мрежа от офиси в цялата страна - 12, в които работят 20 сътрудници. "Четири от помещенията ми са наети на пазарен принцип, при другите се ползват партийни помещения", уточни тя. В София единият й офис е в централата на "Врабча", а другият в НС.

И групата на ГЕРБ оплита цялата страна в своя мрежа. "За разлика от много партийни клубове на политически партии от целия спектър тези информационни центрове не са създадени за имидж и не са кафенета. Там действително се работи", твърди Душана Здравкова. Петя Ставрева има три офиса - в София, Пловдив и Пазарджик. Те не се помещавали в партийни кафенета, като в софийския център наемът бил най-висок, но остава в тайна.

"Евродепутатите от ДПС изградихме 8 информационни офиса, но ползваме и партийните клубове", обясни Филиз Хюсменова. Нейните са най-много - четири, и са в Разград, Търговище, Сърница и Велико Търново. В Търговище например наемът й бил около 300 лв., но сега го вдигали. В Търново пък ползвала помещение на етажа, на който е офисът на ДПС. Твърди, че за месец харчи тези 8000 лв., защото разходите й са много - за бензин, телефон, стажантски заплати.

Тримата депутати от "Атака" в страната ползват 70-те партийни клуба на партията.

Това, за което евродепутатите обясняват, че харчат безотчетните пари, са за ток, парно и телефон. Някои твърдят, че плащат по 1000 лв. и отгоре за разговори, други чистосърдечно си признават, че по това перо харчат не повече от 200 лв.

Всички инвестират в компютри, софтуер, бензин

за пътувания в страната. Но сметките им трудно се връзват.

Истината е, че всеки заделя по нещо като компенсация за най-ниските им заплати в ЕП - около 1600 лв. А може би защото спестовността е присъща на политиците. Възможности за това дават и сумите за дневни и нощувки. 275 евро са дневните им, а всяка седмица евродепутатите поне четири дни са в Брюксел или Страсбург. Получават високи цени за самолетен билет и за нощувка, но си купуват по-евтини билети и наемат поне наполовина по-евтина стая в хотела. За следващия европарламент ще има нов статут на депутатите и това почти отчая някои от старите членки на ЕС. Вярно, тези 4000 евро за офисконсумативи ще останат безотчетни, но заплатите на всички ще се изравнят на 6500 евро месечно. Така италианските евродепутати, които са с най-високите заплати в момента, ще паднат от 11 000 евро на 6500. Освен това вече няма да се дават пари за най-скъпото и луксозно пътуване, а точно толкова, колкото е стойността на билета. "При тези условия кой ще иска да им стане евродепутат?!", възкликнал британски представител при обсъжданията. У нас естествено мераклии ще има много. Независимо дали се кандидатират, или не, всички 18 евродепутати ще получават по 2000 евро (половината на офис субсидията си) три месеца след изтичане на мандата им. Мотивът е, че ако имат договори за наем, трябва плавно да го прекратят.

Пълна неяснота цари и около евродепутатските сътрудници

По официална статистика те са 4060, като 1416 от тях работят в Брюксел и Страсбург. Всеки от нашите представители в ЕП може да регистрира там до трима свои сътрудници. Как обаче се избират те - остава на съвестта на всеки. Миналата година полският вестник "Газета виборча" даде пример с 44-годишния Ян Машел от полската партия "Самоотбрана", който взел за секретарка своята приятелка. Плащал й скромните 2000 евро месечно. Машел пожелал да получава от ЕП още 3000 евро за транспортните й разходи и премия от 4000 евро за "добра работа". Нашите евродепутати са по-скромни - никой не признава да е искал премия за свършена работа на сътрудниците си. Евгени Кирилов от БСП обаче твърди, че м.г. е внесъл 20 000 евро за осигуряване на четиримата си сътрудници в България и двамата в Брюксел. Делегацията на "Атака" има петима в Страсбург, 4-ма в Брюксел, а останалите са в страната. Сега в ЕП се въвежда ред и се променя статутът на сътрудниците.

Всеки от евродепутатите имаше право да покани по 100 свои гости на разноски на ЕП всяка година. От службата за посещения съобщиха за "Сега", че квотата на българските представители е изпълнена почти 100%. Поканени са 1550 души. Кои са те и как са подбрани - също е интересен въпрос. От ЕП обясниха, че всеки гост получава по 35 евро дневни и фиксирана сума за транспорт в зависимост от града. Гост от София например получава 410 евро за пътуване. С тези пари купуваме билет и остават пари и за нощувка, обясняват депутатите. Кристиян Вигенин обаче твърди, че обикновено тези средства не достигат и се налага да доплаща.

Почти всички евродепутати са се възползвали от възможността да поканят групи журналисти и младежи. Слави Бинев от "Атака" например е канил църковна делегация, а колегата му Стоянов наградени от конкурс, сред които имало и 90-годишен мъж. Хюсменова е канила журналисти от Австрия и наши певци и изпълнители. Раева пък организирала група за представяне на Четвероевангелието в ЕП.

За работата си като евродепутати всеки има свой дълъг и смислен разказ. Идат избори и всичко ще се чуе.

Един от инфо офисите на евродепутата от групата на БСП Илияна Йотова е на столичния бул. "Ситняково".

СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2