Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 януари 2009 г.

Общонационален Протест 14.01.2009г.


Протестът
Агенция Фокус
-


http://www.vbox7.com/play:8c964f25

Студентите: Да ги изкараме от Парламента като кучета
Дневникът на студентския протест
СРОКСОС тръгва преди години от Студентските съвети във ВУЗ-те. Имат и съдебно решение. Първата инициатива на сдружението е през 2004-2005-та. Група студенти тогава се обявиха против увеличаването картите за градския транспорт на учащите. През следващите години изпращат редица писма и петиции за нередности в Студентски до управниците. През май 2008-ма критикуват ремонтите на общежитията. По думите им те са некачествени и не струват парите, които са инвестирани.
Срещите на хората от СРОКСОС се провеждат по блоковете в Студентски. „Събираме се в скромна обстановка", обясни пред DeltaNews Румен Захариев от Сдружението. Около 8 човека се занимават с цялата организация на стачките. Разпечатват плакатите със собствени пари. За утрешните афиши всеки се е бръкнал с по 20 лева. Скъпи им излиза само озвучаването. По думите на Захариев за говорител са им трябвали около 600 лева. Успяват да се снабдят с такъв от близък на приятел на човек от СРОКСОС. Само за няколко дни студентите успяха да превърнат протеста в национален. „Поддържаме непрестанна връзка със зърнопроизводителите и еколозите", похвали се Захариев и допълни „Мисля, че протестът ще си протече нормално".


Стотици студенти почетоха паметта на Стоян.
Снимка: Кирил Бъчваров

Ден преди Националния протест започнал само като студентски, младите се заканиха да изгонят депутатите като кучета от Парламента. Форумите в интернет бълват заплаха след заплаха за управниците.
А ето какво предизвика студентското недоволство или дневникът на протеста.

5-ти декември
Вили Георгиев и Александър Данаилов пребиват до смърт 20-годишния студент по фармация Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия" в Студентски град. Аутопсията показва, че 2-те момчета са отнели живота на Стоян с мощни шутове в главата. Бруталното убийство шокира цяла страна. Свидетели няма.

8-ми декември
Майката на убитото момче Зарка Балтова помоли просветният министър Даниел Вълчев наред с поздрава за празника на студентите да почете и паметта на рожбата й.

9-ти декември
Ученици от сливенската гимназия, която е завършил убития събират подписка. Те настояват за справедлива присъда на виновниците. В центъра на града децата разпъват маса и търпеливо изчакват тълпата от хора, подкрепящи каузата им.

11 декември
Обявен е траур в „Скайп". „Сложи си Х пред името в траур за момчето, което бе пребито до смърт от негови връстници в София. Препрати това съобщение на всичките си абонати. И нека бъдем по-добри". Това послание обходи мрежата за часове. Хиляди почетоха паметта на Стоян във виртуалното пространство.
Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев бе категоричен, че няма да подкрепи никакъв студентски протест. По думите му всички трябва да простят на майката на убитото момче за исканията и за ден на траур и справедлива присъда на виновниците.

12 декември
Студентско шествие в памет на Стоян Балтов. Близо 1000 души манифестираха мълчаливо със свещи в ръка. Те поставиха венци на мястото на убийството. Учащите излязоха с искания към властта. Те настояваха да се засили полицейския контрол в Студентски град, да се изгонят мутрите от квартала. Искаха още виновниците за убийството да получат сурово наказание.
Снимка:Кирил Бъчваров

13 декември
Стана ясно колко души са застанали зад подписката на сливенските ученици. За броени дни каузата подкрепиха 16 хиляди души. Подписите се внесоха в 7-мо РПУ, отговарящо за Студентски град.

14 декември
Министър Вълчев се извини на почернената майка.

15 декември
Състоя се среща на ректори и студенти в Университета по национално и световно стопанство. Обсъди се проектозакона, забраняващ реституирането на университетски имоти.
Президентът Георги Първанов, столичният кмет Бойко Борисов и председателят на ДАМС Весела Лечева обсъждаха студентските проблеми. Решиха да засилят полицейската охрана в квартала.

16 декември
Сдружение за развитие и обществен контрол (СРОКСОС) се закани да организира студентски протест, ако управниците не се включат в организирана от тях дискусия. Властта пропусна срещата, младите приеха това като безхаберие за бъдещето им.
Униформени намериха нов труп в Студентски град.
Депутати и министри започнаха да мислят за строеж на ново РПУ в квартала на учащите.

18 декември
Главният архитект на столицата Петър Диков обяви, че дискотеката, пред която бе убит Стоян е незаконна.

19 декември
СРОКСОС изпълни заканата си и се вдигна на бунт пред Парламента. Стачката бе подкрепена от еколози и зърнопроизводители. Над 1000 души скандираха „Оставка" на жълтите павета. Няколко часа по-рано депутатите бяха изведени от сградата.
Бойко Борисов уволни архитектът на Студентски град. Причината-незаконността на „Амнезия".
Председателят на Народното събрание прие представители на студентите и им обеща да формира работна комисия. Целта на комисията бе да се решат проблемите на студентите.
СРОКСОС обеща нов протест на 14-ти януари.
Вторият протест.
Снимка:Мартин Ангелов

7-ми януари
Газовата криза остави на студено и учащите, а старите ел. инсталации не издържаха на пуснатите печки. Цели блокове останаха без ток. Студентите четяха за изпити на свещ.

13 януари
В магазините в Студентски се изчерпаха и свещите.
Националното представителство на студентските съвети се разграничи от замисления на 14-ти протест. Нарекоха СРОКСОС „псевдо лидери".
Просветният министър обеща да даде земя за 7-мо РПУ. Закани се да вкара в действие софтуер, контролиращ настаняването в общежитията. По думите на главния секретар на МОН Димитър Танев ще се отделят и 1,2 милиона за изграждане на видионаблюдение.
Шефът на 7-мо РПУ комисар Петър Неделчев обяви, че Вили Георгиев и Александър Данаилов могат да получат 20 години затвор.
Родителите на Стоян Балтов почистиха от снега мястото, на което бе убит синът им.

14 януари
Ще видим. За нагласите и намеренията на студентите четем по форумите.
Анонимен: Да, аз съм съгласен с протеста, но тоя път трябва да се троши яко и да станат масови безредици. Трябва да ги изкараме от Парламента като кучета и пребием.

Анонимен: Дойде време отново да вземем по едно жълто паве в ръце...и да си свършим работата. ..

mapto: Важно е протестът да продължи до вечерта след работно време, за да може в него да се включат всички граждани, които са на работа през деня.

C Dunchev: Студентски град без мутри! България без мутри! Мутрите начело с Ахмед, Сергей, Георги и Симеон-в затвора! Мутрите и мафиотските им свърталища, дискотеки и заведения-незабавно разрушени и на тяхно място спортни игрища и библиотеки!

д-р Теменужка Любенова: Бог да пази България и да благослови децата й! С уважение към всички, които са толкова решителни, като български войводи от Македония.

Нина Димитрова

делтанюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2