Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 7 ноември 2008 г.

Ердоган желае Обама да не изпълни някои от предизборните си обещания

06. 11. 2008           

Ердоган желае Обама да не изпълни някои от предизборните си обещания

Екип на "Ориент.Бг"

    Първата реакция от Анкара за избора на новия американски президент не закъсня. Парадоксално, тя е свързана с призива на турския премиер Реджеб Ердоган новоизбраният държавен глава на САЩ да не изпълни някои от предизборните си обещания. Става въпрос за обещанието на Барак Обама да признае геноцида над арменския народ.

Все пак турският лидер заяви, че турско-американските отношения са стратегически и не би следвало да се повлияят от смяната на ръководния екип в Белия дом. Ердоган подчерта още, че високо оценява идеите на кандидата на демократите по време на предизборната му кампания, но според него те трябва да останат само там, а не да бъдат приложени на практика.

Наблюдателите коментират поздравителния адрес, който президентът Абдула Гюл отправи към новия американски президент. В него се поставя акцент върху желанието на Турция да развива съвместното партньорство и да се бори заедно със САЩ срещу тероризма. Не остава незабелязано и желанието за сътрудничество в такива чувствителни за Анкара региони като Кавказ и Близкия Изток. Въпреки резервите на официална Анкара към позициите на Барак Обама и неговия екип по проблемите арменски геноцид и Северен Кипър, то турските граждани масово приветстваха избирането на първия афроамериканец на най-високия държавен пост в САЩ. Местните анализатори считат, че това е компенсаторна реакция на неодобрение към политиката на предишния президент Джордж Буш, която често беше определяна като антиислямска и антиарабска. Налице е консенсус между експертите по турско-американските отношения, които твърдят, че два основни фактора ще определят взаимоотношенията между Анкара и Вашингтон по време на управлението на Обама: признаването на арменския геноцид и борбата срещу ПКК.

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Саад Киниклиоглу прогнозира, че все пак Обама ще бъде много предпазлив в признаването на арменския геноцид, тъй като едва ли ще иска САЩ да развали стратегическите си отношения с Турция. В същото време въпросният политик отбелязва, че оттук насетне Анкара трябва да постави акцент върху развитието на отношенията с Ереван, а не с арменската диаспора по света.  Според него заявената нова политика на Белия дом спрямо Сирия и Иран е тъждествена с тази, която провежда настоящото турско правителство към тези две съседни държави.

Все още е рано да се прогнозира със сигурност дали ще има промяна на политиката на демократическия екип в Белия дом към Турция, която заема ключова позиция на Балканите и в Близкия Изток. Редица анализатори отбелязват, че много американски стратегически доклади за обстановката в Иран, Сирия и Ирак се правят именно от Турция. Нещо повече, мнозина американски дипломати трупат първоначалния си опит в професията именно в американските мисии в Турция, а след това го продължават и усъвършенстват в съседните страни. В тази група влизат и някои балкански страни, сред които е и България.ориентбг

Още:
TR/BG/EN
Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2