Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 4 ноември 2008 г.

Помаците намразиха партиите като свинското

През 70-а се прекръстихме, за да имаме работа и да не ядем бой, казват местните

"Етническият мир в страната е застрашен", "Ислямски фундаменталисти шетат из Родопите", "Помашка нация готви въстание", "Турците идат", тръбят политиците в София. А Родопите през есента са огнено море, в което само листата на дърветата "се бушуват". Екип на "Стандарт" отиде при турци и помаци, които по време на целия преход силните на деня демонизират, монополизират и експлоатират. Дадохме им право на отговор, за да чуем най-сетне какво мислят те за политиците и живота си в България. В няколко броя ще разкажем какво чухме и видяхме в Родопите.

Ходжата Шевкет Хаджи съветва политиците да дойдат в Мадан, вместо да говорят глупости
По масите в джамийското кафене се въргалят спортни вестници. Под един наднича Коранът. В централния храм на Мадан тема №1 е футболното дерби между Левски и ЦСКА. В ъгъла се е излегнал кафеджията Али Карасунлиев и жадно попива всеки ред, посветен на спортния сблъсък. "Имам една мечта, да срещна Сашо Томов и да му отвъртя два шамара. Имахме златен отбор за Шампионската лига, а той разпродаде всички", нарежда по адрес на червения бос Али. Отвън е паркирал аленочервена лада, лъсната като за парад. "Както я взех пред 24 години, така си е, не съм я пребоядисвал. Стоях два дни в Стара Загора заради нея. Видях с очите си, че я докараха в гаража, а ония мотовилки не искаха да ми я дават. Хем не крия, носех и една торба с уискита, бонбони и кафета - явно са я пазили за някой. Аз обаче упорит, накрая дойде шефът на мототехниката и като разбра, че чакам от 15 години, първи съм и в списъка, им нареди: "За 10 минути да й се провери оборудването и да заминава", спомня си чорбар №1 в цял Мадан. Отбелязва, че за любимия клуб си дава душата, ама комунистите ги мрази и в червата
Възродителният процес от 1970 година го заварил в казармата. Така "изпуснал" големия бой. През това време на неговите роднини в РПУ-то са им чупили ръцете, за да си сложат палеца под новите имена. Тогава насилствено прекръствали само помаците. Турците минали през чистилището години по-късно.
"Докато служех в Пазарджик, не ме закачаха. Пък и смееха ли - 120 патрона нося на колана. Когато се уволних няколко месеца, стоях без работа, защото паспортът ми с новото име беше в милицията. А без него не ме взимаха никъде. От глад се принудих", снижава глас Али, а очите му се вторачват за 10 секунди навън, докато преглътнат сълзите.
Кафенето върти съпругата му Лютвие. Сервира ни чевръсто две ароматни кафета, след което съвестно ги записва в счетоводния тефтер - "Приход". Менюто там включва още тутманик, сладкиши, сокове и безалкохолна бира. На реда с вафлите стоят книгите на мислителя Фетулла Гюлен. Младите мюсюлмани прохождат в религията с неговите тълкувания на Свещеното писание срещу 6 лева
Жената отсича, че етническо напрежение няма, има само лични трагедии. Никога няма да забрави например как органите на реда са им дърпали кърпите от главите, сваляли са ги от автобусите, а болниците са отказвали лечение на непреименуваните. На Байрам пък са се крили като партизани в гората да колят животните за курбана, а после по баира се надбягвали с униформените, превили гръб под чувалите с мръвката. Лютвие излиза от тунела на спомените с усмивка. Мрачните облаци разсейва един мирянин, носещ в найлонова торбичка обезкостено телешко - да го пусне през обществената месомелачка. Местните хора не слагат нищо по-мазно от маргарина в устата. Избягват да купуват колбаси, защото рядко етикетът на шпека отговаря на съдържанието. Единствено две фирми в България гарантират, че не тъпчат саламите с греховното свинско. Едната е от Гоце Делчев, а другата от Кърджали.
"Има села със 100% мюсюлманско население, където се продава и обикновен салам. Значи някой го купува", усмихва се ходжата, който тъкмо сяда на нашата маса в заведението. Шевкет Хаджи води единствения курс по Коран, останал в България. Минава през Мадан да събере хлапета и отива в съседно Чепинци, където го провежда.
Той се кълне, че религиозните конфликти има само в главите на политиците. "Защо един път не дойдоха да видят - 250 км са от София. Абсолютно нищо вярно няма. Нашият проблем е същият като на хората в Северна България - немотията. На тях им изкупуват евтино житото, на нас картофите и тютюна. Другото се раздухва, когато някой иска да се появи на първа страница на вестниците, за да се издигне в обществото. Тогава казва, еди-къде си има фундаменталисти - дръжте ги".
След 1989-а силно вярващите помаци в Смолянско започнали да гласуват за СДС. После дошло ДПС, а сега дори и в ГЕРБ не виждат надежда. През това време 30-хилядното градче се е стопило до около десетина хиляди жители. Миньорите от цяла България се върнали по родните си места, след като от 9-те оловно-цинкови рудника останали да работят само два. "Всички политици са еднакви, защото едно са учили преди 89-а. И каквото прави единият, ще го прави и другият", смята Хаджи. Хората се смеели на етническите плашила, размахвани от партийците. Напоследък даже гасели телевизорите, щом видели политик. "Имаме толкова много проблеми, още един - ни идва малко в повече", пали се Шевкет, който до 2003 г. е бил областен мюфтия на Смолян. Любимият мохабет на всички земеделци тук е, че не може 1 литър мляко да струва 60 ст. По-малко от една фанта. Картофът лани стигнал до 20-30 ст. изкупна цена.
Никой не иска да помирише вече и тютюна
"Ако започнеш да работиш, със старта си вътре. Трябва да приготвиш почвата, да изореш, да наториш. Още в началото влагаш труд и средства, които няма как да си върнеш", пресмята духовникът. "Все едно да почваш мача от 0:3", обяснява Али. "Манчев два гола ще им мушне и да пътуват", връща се към предстоящото дерби кръчмарят. "А-а-а, 1:1 ще завърши - и двата отбора са еднакво слаби", опонира му неговият авер Кадир Ахмет, с когото навремето са ритали заедно в заводския отбор. И двамата са пенсионирани рудничари. Кадир взима тавана на пенсията от 500 лева. С тях издържа болния си син, пострадал тежко след злополука в мината. "Пущинаци, да вземат да отворят производство, а не да ми правят екопътеки", описа безсмисленото усвояване на евросредства 63-годишният левскар.
Любомир СТАРИДОЛСКИ
Руслан ЙОРДАНОВ

стандарт,04.11.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2