Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 4 ноември 2008 г.

Новини от и за Турция-04.11.08

Си Ен Ен Тюрк: Турция планира да подпише стендбай споразумение за 10 млрд. евро с МВФ
04 ноември 2008 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Турция планира да подпише с МВФ предпазно стенбай споразумение, включващо заем от минимум 10 млрд. долара, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Желанието на правителството било сделката да се осъществи през януари, казали неназовани официални източници. Правителството искало първото посещение на делегация на МВФ за проверка да бъде през април, след местните избори в Турция. Целта била да се избегнат евентуални ограничения от страна на фонда за прекомерни предизборни разходи на правителството.
Премиерът Реджеп Тайип Ердоган неотдавна заяви, че не е необходимо споразумение с Международния валутен фонд и че правителството няма да приеме сурови условия за споразумение. По думите му щяла да се обсъжда възможността само за “гъвкаво споразумение”.
Предишното стендбай споразумение между Турция и МВФ на стойност 10 млрд. долара, което съдържаше условия за отпускане на заеми, изтече през май.

“Хюриет”: Еврокомисарят за енергетиката ще посети Турция
04 ноември 2008 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Еврокомисарят по въпросите на енергетиката ще посети утре Турция, където ще окаже натиск върху Анкара бързо да приключи преговорите за транспортиране на природен газ от Кавказ до Западна Европа през турска територия, пише на електронната си страница турският в. “Хюриет”. Визитата на еврокомисар Андрис Пиебалгс ще демонстрира ангажимента на ЕС към газопровода, който има силна конкуренция в лицето на Русия, заявиха дипломати.
Пиебалгс е уверен, че ЕС и Турция могат да сключат споразумение с “Набуко” до края на годината. Проектът има за цел да транспортира природен газ през Турция до Австрия, преминавайки през територията на България, Румъния и Унгария.

Президентът на Азербайджан ще направи посещение в Турция
04 ноември 2008 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Обстановката в Нагорни Карабах и в региона като цяло, както и турската инициатива за създаване на Пакт за стабилност и сътрудничество в Кавказ ще бъдат обсъдени в разговорите на президента на Азербайджан Илхам Алиев в Анкара, пише вестник ”Сабах”. Алиев /на снимката/ пристига утре на посещение в Турция по покана на турския си колега Абдуллах Гюл.
След президентските избори в Азербайджан, на които беше преизбран, Илхам Алиев беше миналата седмица в Москва, където за първи път се срещна със своя арменски колега Серж Саркисян.
Подобно на руския президент Дмитрий Медведев турският държавен глава Абдуллах Гюл също ще окаже “приятелски натиск” за засилване на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, пише вестникът.

37 нелегални имигранти са заловени на надувна лодка в района на Кушадасъ
04 ноември 2008 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Кушадасъ. Екипи на бреговата охрана са заловили след получен сигнал 37 нелегални имигранти, натоварени на надувна лодка в района на Кушадасъ, провинция Айдън, Югозападна Турция, пише електронното издание на вестник “Заман”. Задържаните чужденци са се опитвали да достигнат гръцкия остров Самос в Егейско море. Граждани са на Ирак – 14 души, на Афганистан – 9 души, на Палестинската автономия – 9 души и на Сомалия – 5 души. С паспорти били 16 души, а шестима имали временно разрешително за пребиваване. Останалите 15 чужденци са предадени на дирекцията по сигурността в Айдън, за да бъдат експулсирани от Турция.

В Турция утре ще бъде отбелязана втората годишнина от смъртта на Бюлент Еджевит
04 ноември 2008 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Утре ще бъде отбелязана втората годишнина от смъртта на известния турски политик и многократен премиер Бюлент Еджевит, пише вестник “Хюриет”. В министерството на образованието ще бъдат показани документи за живота на Бюлент Еджевит, а слово ще произнесе лидерът на Демократичната лява партия /ДЛП/ Зеки Сезер. На конференция на тема “Политикът и държавникът, човекът на културата и изкуството Бюлент Еджевит” ще говорят бившият президент на Северен Кипър Рауф Денкташ, журналистът и писател Алтай Йоймен, литературният критик Доган Хъзлан. Ще бъдат раздадени наградите в поетичния конкурс на името на Бюлент Еджевит, организиран от ДЛП

Агенция “Фокус” припомня:

Бюлент Еджевит е един от най-известните турски политици от най-ново време. До последния военен преврат в Турция от 12 септември 1980 г. е дългогодишен несменяем лидер на Народнорепубликанската партия /НРП/ и многократен пример на страната, включително през 1974 г., когото турската армия извършва военен десант на остров Кипър.
В обстановката на възстановяване на нормалния политически живот след преврата от септември 1980 г. създава ДЛП, след като името и “марката” НРП са му отнети от сегашния лидер на турската опозиция Дениз Байкал. През 1999 г. създава трипартийно и твърде противоречиво коалиционно правителство с участието на Отечествената партия с лидер Месут Йълмаз и Партията на националистическото движение начело с Девлет Бахчели. През 2002 г. решава да отиде на предсрочни избори, но ги губи катастрофално и на власт еднолично идва сега управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Освен като изявен политик и невероятен оратор, Бюлент Еджевит се помни и с близкия си интерес към изкуството и културата, има много литературни преводи от английски език и е написал на редица стихотворения.

ПКК отвлича кюрдски деца от Швейцария и ги изпраща в Северен Ирак, твърди говорител на швейцарската полиция
04 ноември 2008 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Базел/Анкара. Говорителят на федералната полиция на Швейцария Гуидо Балмер заяви, че зад тероризиращите и провокационни действия срещу турските организации в страната стои Кюрдската работническа партия /ПКК/, която разполага с “международна структура”, за да може да извършва подобни действия, пише днес вестник “Хюриет”.
Балмер e посочил, че центърът за действия на ПКК е в град Базел в т.нар. “Културен център”. Терористичната организация отвлича деца от семейства от кюрдски произход в Базел и в други швейцарски градове, подлага ги първоначално на идеологическа подготовка в Швейцария, а след това ги изпраща в зоната на водените сражения с турската армия в Северен Ирак, цитира думите на Балмер турският всекидневник.

През октомври инфлацията в Турция е била 2,6%
04 ноември 2008 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комитетът по статистика на Турция оповести данните за инфлацията в страната през октомври – 2,6% на база потребителски цени и 0,57% за цените на производител, предава Анадолската агенция. На база цените от 2003 г. годишната инфлация към октомври е 11,99% за потребителските цени и 13,29% - за производствените цени. За периода януари-октомври 2008 г. потребителските цени са се увеличили с 9,6%, а производствените цени – с 12,11%. Към октомври тази година средната 12- месечна инфлация е 10,12% за потребителските цени и 12,03% - за производствените цени.

ДХА: Четирима терористи от ПКК са убити в провинция Диарбекир
04 ноември 2008 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Четирима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити в околия Диджле на провинция Диарбекир, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. В съобщение на интернет страницата на Генералния щаб се посочва, че това е станало в ранните часове на 3 ноември в планинска местност, когато е възникнала престрелка между силите за сигурност и група терористи. В съобщението се отбелязва, че операциите на турската армия в района продължават.

“Милиет”, Турция : Лидерът на прокюрдската партия обвини премиера в расизъм
04 ноември 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Ахмет Тюрк обвини турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в расизъм, пише днес вестник “Милиет”. След приключване на двудневната седяща стачка в град Диарбекир, инициирана от ПДО, Ахмет Тюрк посочи, че призивът на Ердоган тези, които отхвърлят расисткия и насилствения подход, да напуснат страната, е пример за “невероятен гаф”. “Тази страна е на всички ни, нали така? Кой, кого и от коя страна се опитва да ни гони?”, запита лидерът на прокюрдската партия.

“Заман”, Турция: Коктейли “Молотов” са хвърлени срещу сграда на ПСР в град Маниса
04 ноември 2008 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Маниса. Неизвестни лица са хвърлили коктейли “Молотов” и камъни срещу сграда на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в град Маниса, Югозападна Турция, пише днес вестник “Заман”. Сградата се използва като бюро за връзки на ПСР. Хвърлените коктейла “Молотов” паднали на паважа, а стъклата на сградата били изпочупени с камъни. Живеещи наблизо граждани подгонили нападателите, но те успели да избягат по страничните улици. Полицията е открила в близост до сградата шест бутилки със запалителна смес. Сградата на ПСР е била обект на нападение преди седем месеца също с коктейли “Молотов”, отбелязва всекидневникът.

Съветът за икономическа координация на Турция обсъди мерки за намаляване на ефекта на световната криза
04 ноември 2008 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за икономическа координация на Турция разгледа вчера развитието на световната финансова и икономическа криза, нейното възможно отражение върху Турция, мерките за намаляване на това отражение и мнението на социалните партньори на правителството по тези въпроси, предава Анадолската агенция. В заседанието, председателствано от премиера Реджеп Тайип Ердоган, участваха представители на синдикатите, на земеделските палати, на Конфедерацията на дребните търговци, на неправителствени организации, представляващи интересите на жените, на младежите и на потребителите, ресорни министри и ръководни служители в обществения сектор.

Анадолска агенция: Икономиката на Турция сега е много по-подготвена за кризи, пише в доклад на ЕК
04 ноември 2008 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Европейската комисия /ЕК/ оповести, че в сравнение с предишни години турската икономика е “много по-подготвена да се противопостави на глобалната финансова криза”, предава Анадолската агенция. В изготвения от ЕК икономически доклад се посочва, че делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е изиграло “паразитно” влияние върху икономиката и във връзка с това се констатира, че “вътрешнополитическите неизвестности, провокирани от съдебния процес, са се влошили още повече под въздействието на глобалната кредитна криза”. В доклада се отправя предупреждение, че развитието на турската икономика през 2009 г. ще се забави поради намаляването на външното търсене и затрудненията за осигуряване на кредити. Прогнозира се неизбежно намаляване на темповете на прираст на икономиката. За тази година се очаква прираст на турската икономика от 3,4%, а за 2009 г. се предполага, че ще има спад до 2,9%. За 2010 г. се предвижда икономически растеж около 4%.

Банда фалшификатори на пари е разбита в Истанбул
04 ноември 2008 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул.Банда фалшификатори на пари е разбита в Истанбул, предава турската информационна агенция ДЖИХАН. При полицейски операции в три околии на Истанбул са арестувани 15 души. Открита е нелегална печатница за пари в истанбулския квартал Зейтинбурну. Намерени са фалшиви долари и евро на общо стройност 3,5 милиона турски лири /около 3,5 милиона лева/ и турски лири на стойност 100 хиляди турски лири. Фалшификаторите са се надявали по-лесно да пласират фалшивата валута на пазара, като се възползват от сегашната икономическа криза. Ръководителят на престъпната групировка – Метин О., се оказал рецидивист, замесен в редица случаи на фалшифициране на пари.

Турски печат: Ердоган ще наблюдава днес действията на турските “Рамбовци”
04 ноември 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Брифингът за премиера Реджеп Тайип Ердоган и членове на правителството във военното училище за командоси в Егирдир и засилващото се вътрешнополитическо напрежение, провокирано от протестните действия, направлявани от прокюрдската Партия на демократичното общество, са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” пише на централно място, че днес премиерът Ердоган и част от турските министри ще присъстват на демонстрации на възпитаници на военното училище за командоси в Егирдир. Там членовете на кабинета ще се запознат с подготовката на командосите, които са гръбнакът на водената борба с тероризма в района на Източен и Югоизточен Анадол. На 27 октомври Генералният щаб даде по време на правителствено заседание специален брифинг за осъществяваните от турската армия операции за обезпечаване на вътрешната сигурност на страната.
“Милиет” отбелязва, че се повишава вътрешнополитическото напрежение в Турция. След възхвалите на Ердоган към кюрдите по време на посещението му в източната провинция Ван, вчера изненадващо турският премиер зае противоположна позиция и окачестви членовете на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ като “врагове на хората”, посочва вестникът.
“Хюриет” се спира на коментара на Ердоган за случая, при който граждани в Истанбул откриха стрелба с пушки-помпи срещу група демонстранти, подкрепящи действията на ПДО в Диарбекир. Вестникът откроява препоръката на турския премиер към гражданите да бъдат спокойни и сдържани, както и изразеното от него безпокойство до кога тази сдържаност може да продължи. Във връзка с това изказване “Радикал” коментира, че Ердоган директно подстрекава гражданите с думите, че те имат право да се защищават. Турският пример споменава ПДО с пренебрежителния израз “известната партия”, посочва вестникът. “Заман” акцентира на призива на Ердоган “да не се въвличат в уличните демонстрации деца и младежи”.

Премиерът на Турция препоръча на гражданите да бъдат търпеливи по въпросите на борбата с тероризма
04 ноември 2008 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган препоръча на гражданите на страната да бъдат търпеливи по отношение на борбата срещу тероризма, предава Анадолската агенция. “Разбира се, това търпение има своите граници. Поради това изпитвам опасения. Ако вие затваряте кепенците на магазините пред носа на гражданите, ако се опитвате да вгорчавате живота им; ако те разполагат с подобни възможности също ще потърсят начини да се защитят. Тоест, това е едно подбуждане към използване на подобни пътища”, каза Ердоган. Това беше неговият отговор на въпросите на журналисти, провокирани от случая в Истанбул от 2 ноември, когато гражданин се защити от група симпатизанти на Кюрдската работническа партия /ПКК/, използвайки пушка-помпа, посочва агенцията.

Продължава официалното посещение в Турция на премиера на Ливан
04 ноември 2008 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава официалното посещение в Турция на премиера на Ливан Фуад Синиора, съобщават турските медии. Посещението е по покана на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган. Вчера Синиора се срещна с Ердоган и с председателя на парламента Кьоксал Топтан. Днес се очаква да бъде приет от президента Абдуллах Гюл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2