Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 14 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.04.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.04.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 14ти Април 2011та година, Четвъртък.

Изпратена 14.04.2011 08:03:30 UTC

Обновена 14.04.2011 08:03:30 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Заман. Вестникът е дал широко място на словото произнесено от премиера Реджеп Тайип Ердоган в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. В новината се отбелязва, че премиерът Ердоган е засегнал основно отношенията между Турция и ЕС и събитията в Северна Африка и Близкия Изток. Вестникът пише, че след словото се е преминало към въпроси-отговори и са се изживели много интересни моменти. В новината пише, че в отговор на въпроса на арменски депутат защо не се отваря границата с Армения премиерът Ердоган е казал, че арменската администрация проявява боязливост пред арменската диаспора и че ако намери смелостта да отхвърли давлението на диаспората, проблемът ще бъде много по-лесно разрешен.

Вестник Сабах съобщава, че президентът на Пакистан Асъф Али Зердари продължава контактите си в Турция. В новината се съобщава, че на съвместната пресконференция организирана с президента Абдуллах Гюл, пакистанският президент Зердари е подчертал, че 21вия век ще бъде столетието на Азия и Турция и Пакистан ще се възползват пълноценно от всички възникващи през тази епоха възможности. Зердари също така се е спрял и на положението в Афганистан и е казал, че оказват пълна подкрепа на всички инициативи, които ще установят мир в тази страна, че ще продължат да подкрепят стъпките за диалог и всеки проект на Хамид Карзаи в тази насока. В новината пише, че президентът Абдуллах Гюл е посочил че Турция проявява много голям интерес към проблемите в Афганистан и че ще продължат активното си участие и подкрепа за всяка инициатива целяща мир и стабилитет.

Вестник Стар също е засегнал визитата на пакистанския президент Асъф Али Зердари в Турция. Вестникът пише, че президентът на Турция Абдуллах Гюл е казал, че искат да пуснат в употреба железопътната линия между Турция и Пакистан и да намалят срока на пътуване между Истанбул и Ислямабад на десет дена. В новината се отбелязва, че пакистанският президент Зердари е назовал влака който ще пътува между двете страни „Влакът Гюл”. Вестникът предава думите на президента Гюл че с приключването на железопътната линия, ще бъде изградена пряка железопътна връзка от Ислямабад до Лондон и ще бъде улеснен износът на пакистански стоки за европейските страни. Вестник Стар съобщава, че президентът Гюл е връчил на пакистанския президент Зердари Държавен Орден за приноса му за развитието на двустранните отношения.

Вестник Йени Шафак в новината озаглавена „Мете взе златото в изхвърлянето” съобщава, че на продължаващото в град Казан Европейско първенство по вдигане на тежести, турският щангист Мете Бинай е спечелил златен медал в изхвърлянето, но поради контузия е останал принуден да пропусне надпреварата в изтласкването.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2