Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 3 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.04.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.04.2011

Преглед на новините по страниците на неделната турска преса....

Изпратена 03.04.2011 08:22:05 UTC

Обновена 03.04.2011 08:25:35 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Стар озаглавена "Фериботът "Анкара" е в пристанището на Мисрата". Вестникът съобщава, че фериботът "Анкара", който потегли от Измир с медикаменти на борда, е достигнал снощи пристанището на либийския град Мисрата и на борда са били настанени много ранени либийци. Вестникът пише, че фериботът е охраняван от фрегата на Турските Военноморски Сили и от самолети Ф-16.
В новината под заглавието "13 убити при дружески огън" вестник Сабах пише, че по време на бомбардировките на западната коалиция за спиране настъплението на верните на либийския лидер Муамер Кадафи войски, по погрешка е бил нанесен удар по конвой с опозиционни бойци придвижващ се на шосе близо до контролирания от опозицията град Брега и са били убити 13 души.
Вестник Йени Шафак, в новина озаглавена "Кланета в Бряг на Слоновата Кост" съобщава, че най-богатата на нефтени залежи страна в Западна Африка, Бряг на Слоновата Кост е станала арена на масови кланета. Вестникът пише, че стълкновенията между привържениците на новоизбрания президент на страната и бившия президент, нежелаещ да напусне поста, са прераснали на гражданска война. В новината се сочи, че силите подчинени на новоизбрания президент Уаттара, който не успя да поеме президентските функции, тъй като бившия президент Гбагбо не напусна поста, но който получи международно признание, са започнали да превземат един по един населените места контролирани от силите на Гбагбо. Вестникът сочи, че сред превзетите градове е и град Дуеку в западната част на страната и че Международния Комитет на Червения Кръст е съобщил, че вчера в този град са били убити 800 души. В новината се подчертава, че правителството на Уаттара е съобщило, че в околностите на някои от превзетите населени места в западните райони на страната са били открити много масови гробове.
Вестник Заман съобщава, че Дружеството на Турските Индустриалци и Бизнесмени са поставили на обсъждане в Истанбул общите икономически възможности за Турция и Китай. Вестникът сочи, че отношенията между двете страни в света с най-бързо развиваща се икономика, Турция и Китай се раздгръщат с всеки изминал ден и че професор доктор Шуи Лиру от Китайския институт за съвременни отношения е казал, че за тях Турция е страна с голямо значение и представлява за Китай врата отваряща се към Европа.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2