Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 март 2011 г.

КАДАФИ ОТНОВО ОБЯВИ ПРИМИРИЕ

КАДАФИ ОТНОВО ОБЯВИ ПРИМИРИЕ...

САЩ оповестиха че не признават обявеното от Кадафи примирие и че бомбардировката ще продължи...

Изпратена 21.03.2011 09:40:33 UTC

Обновена 21.03.2011 09:40:33 UTC

Либийското правителство оповести повторно прекратяване на огъня. Съобщено бе, че Муамер Кадафи е наредил на всички военни подразделения да прекратят операциите срещу коалицията.
САЩ от своя страна оповестиха, че не признават обявеното от либийската администрация прекратяване на огъня и че въздушната операция на коалицията ще продължи. Съветникът на Белия Дом по въпросите на националната сигурност Том Донилън отбеляза, че първия ден на въздушната операция е протекъл много успешно.
Съобщено бе, че е бил нанесен ракетен удар по двореца на Кадафи в Триполи и част от комплекса е рухнал. Американски представители посочиха, че ракетното нападение е било осъществено от британските сили. Представител на коалицията от своя страна подчерта, че целта на ракетната атака не е бил либийският лидер Кадафи, а самия дворец, тъй като представлява важен стратегически обек.
Същевременно в района на Бенгази през цялата изтекла нощ продължи да се разнася канонада.
В столицата Триполи, около хиляда привърженици на Кадафи организираха на Зеления Площад митинг в подкрепа на лидера и протестираха срещу въздушната операция на коалицията.
Служител от министерството на здравеопазването на Либия заяви, че по време на въздушната операция на коалицията, до момента са загинали 64 души.
На организирана в Пентагона пресконференция представителят на Генералния Щаб на САЩ корпусен генерал Бил Гортни заяви, че целта на операцията е да бъде унищожена противовъздушната система на Либия. Той каза, че Кадафи не е сред целите посочени в плановете на операцията и подчерта, че либийските войски се намират под силно давление.
Отбелязано бе, че и самолетите Б-2, които са невидими за радарите са се включили в операцията и бомбардират сухопътните либийски сили подчинени на Кадафи.
На въпроса дали Турция ще се присъедини към коалицията, генерал Гортни каза, че не разполага с конкретна информация и че турската администрация продължава да прави преценка по въпроса.
Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, в изявлението което направи в самолета на път за Русия предупреди, че разпокъсването на Либия може да доведе до траен дестабилитет в региона. Той заяви, че Пентагонът планира да предаде в срок от няколко дена контрола на операцията на коалицията и подчерта, че ще продължат военното си участие в операциите на коалицията, но няма да поемат главната роля. Гейтс каза, че са били нанесени силни и ефикасни удари, но предупреди, че обхватът на операцията не трябва да излиза извън определените с резолюцията на ООН рамки.
В изявлението, което направи по време на участие в едно телевизионно предаване, началникът на американския Генерален Щаб генерал Майкъл Мулън каза, че операцията има строго и много ясно определени граници. В отговор на въпрос той каза, че не е ясно как ще приключи тази операция.
Същевременно министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг отбеляза, че не се планира окупация на Либия.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун от своя страна отправи призив към либийската администрация и поиска тя да спази дадената дума и да прекрати нападенията срещу цивилни граждани.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2