Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 26 март 2011 г.

Турската военна база в Измир ще бъде команден център на операцията на НАТО за налагане на забранена за полети зона над Либия


От Измир НАТО готви нахлуването си в Либия ?

26.03.2011

Турската военна база в Измир ще бъде команден център на операцията на НАТО за налагане на забранена за полети зона над Либия, предаде Ройтерс.

Очаква се през следващите 72 часа Алиансът изцяло да поеме командването на операцията. Това съобщиха турски информационни източници, които цитираха генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Поемането на командването на операцията от страна на НАТО съвпада с исканията, които Турция поставяше от самото начало, а именно, ако НАТО се включи в операцията специално за налагане на забранена за полети зона над Либия, алиансът да поеме цялата отговорност за това, подчертават турските източници.

Междувременно канадецът Шарл Бушар ще поеме командването на мисията на НАТО в Либия, съобщи министърът на отбраната на Канада Питър МакКей, предаде АП.

Генерал-лейтенант Бушар, чийто чин е равен на тризвезден генерал от армията на САЩ, понастоящем заема водещ пост в командването на Обединените сили на НАТО в Европа в Неапол. Преди това канадецът е бил зам.-командир на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД), където е бил подчинен на американски генерал. Канадският военен министър уточни, че Бушар ще поеме от името на НАТО ръководството на операциите в Либия, след като алиансът оформи изцяло своите задачи.

Припомняме, че международната коалиция активно разработва план за наземна операция в Либия, която може да започне в края на април.

Това е съобщил за „Новости" високопоставен представител на руското военно разузнаване.

Припомняме, в резолюцията на Съвета за сигурност, на чиято основа започна операция „Одисея Зора" изрично се посочва, че ООН допуска въздушни удари с цел осигуряване на зоната свободна от полети, но не и нахлуване на сухопътни части.

нюз.бг / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2