Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 март 2011 г.

Турция попречи на НАТО да се включи във военната операция в Либия

Турция попречи на НАТО да се включи във военната операция в Либия

Съветът на НАТО съгласува план за обезпечаване спазването на оръжейно ембарго срещу Либия, но не успя да вземе решение дали алиансът да участва във военната операция, съобщиха световните агенции. Заседанието на равнище посланици ще продължи днес сутринта.


Според дипломатически източници в Брюксел, цитирани от ИТАР-ТАСС и "Асошиейтед прес", алиансът не успял да приеме план за участието си в налагането на забранена за полети зона над Либия поради противодействието на Турция. На вчерашното заседание представителят на Турция изразил загриженост във връзка с възможни жертви сред мирното население в резултат на бомбардировките на международната коалиция.

За момента НАТО има само план за обезпечаване спазването на оръжейно ембарго срещу Либия

Reuters


Той е поискал да бъдат коригирани плановете на НАТО по осигуряване изпълнението на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно шефът на Пентагона Робърт Гейтс заяви, че САЩ очакват до няколко дни да предадат ръководството на военната операция в Либия на коалиция, оглавявана от Франция и Великобритания, или от НАТО. Той е добавил, че президентът Барак Обама силно е настоявал за ограничаване на ролята на САЩ в тази операция.

"Ние ще продължим да подкрепяме коалицията, ще бъдем член на коалицията, ще имаме военна роля в коалицията, но няма да играем първостепенната роля", добави Гейтс. Според него има две възможности. Едната е британско-френско командване. Другата е да се използва машината на НАТО.

вдн / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2