Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 5 март 2011 г.

Хиляди протестираха в Истанбул срещу арестите на журналисти

Хиляди протестираха в Истанбул срещу арестите на журналисти

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: ЕПА / БГНЕС

Няколко хиляди демонстранти протестираха в на централния булевард "Истиклял" в Истанбул срещу задържането на група журналисти в четвъртък.

Протестиращите носеха огромно знаме на Турция. Някои от демонстрантите бяха залепили черни ленти на устите си в знак на протести срещу ограниченията на словото, които според тях прилага правителството. В протестите в Анкара участваха и много известни журналисти, членове на синдикати и политически партии. Всички скандираха лозунги с искания за свобода на печата и словото.

Задържанията на журналистите в Турция предизвика загриженост и в европейската общност. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви, че свободата на изразяване и свободата на медиите са основни принципи, които са задължителни за съвременната демокрация и ЕС очаква от Турция като страна кандидат за ЕС да спазва тези принципи и да осигури свободните дебати в публичното пространство.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули изрази безпокойство от случващото се в Турция и призова всички разследвания или съдебно преследване да протекат по прозрачен начин.

В четвъртък сутринта турската полиция извърши арести и обиски в домовете на осем журналисти и трима интелектуалци по обвинението, че са участници в ултранационалистическата организация "Ергенекон". Сред задържаните са Недим Шенер, разследващ журналист и носител на награда от Международния съюз на журналистите, писателят Ялчън Кючюк, Ахмед Шък, журналист, който е съавтор на книга за "Ергенекон". В нея се твърди, че членове на ислямисткото движение на проповедника Фетуллах Гюлен, който живее в Америка са инфилтрирани в полицията и съдилищата. Преди тях пък бе задържана група журналисти от частния телевизионен канал "ОдаТВ".

С вчерашните задържания над 400 души станаха подсъдимите по обвиненията, че са част от организацията "Ергенекон", която е подготвяла преврат срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган през 2003 г.

Премиерът Ердоган снощи заяви в четвъртък вечерта, че арестите нямат нищо общо с правителството. Но според критиците му неговата ислямистката "Партия на справедливостта и развитието" използва разследването за "Ергенекон", за да се избави от своите противници.

portalturkey.blogspot.com / http://turkhavadis.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2