Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 26 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 25.03.2011 12:48:10 UTC

Обновена 25.03.2011 12:48:10 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който осъществи посещение в Гана, вчера е посетил международното турско училище Галакси. Вестникът отбелязва, че учениците са посрещнали с възторг президента Гюл и че в речта си в парламента на Гана президентът Гюл е казал „В редица страни в Източна и Северна Африка са съхранени голям брой паметници на културата наследство от Османската държава, а така също и общите традиции и обичаи, които споделяме с народите от тези страни”.

Вестник Хюрриет съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е посочил, че Турция е изиграла активна роля за включването на НАТО в операцията в Либия и е казал дословно „Не искаме събитията, на които стана сцена Ирак да се повторят в Либия. Турските военнослужещи никога няма да насочат оръжие към своите братя в Либия”. Вестникът предава, че премиерът Ердоган също така е казал „След този етап искаме Либия вече да не бъде възприемана единствено като ценно петролно находище, а да се гледа през очите на съвестта и за реализирането на това полагаме големи усилия”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Турция упражни натиск и вече командването бе поето от НАТО” съобщава, че вследствие на бомбардирането от Франция на определени от нея цели в Либия и вчерашните бомбардировки на Франция взели на прицел летището и самолет са станали причини за засилването на натиска на Анкара над НАТО посредством САЩ и Великобритания. Вестникът съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу първо е предупредил френския си колега, а след това е провел четиристранна среща с американския и британския си колеги. Вестникът предава, че говорителят на президента на САЩ Робърт Гибс е съобщил „Ще подадем командването на НАТО”; а министър Давутголу след срещата е направил следното изявление „Постигнахме съгласуваност. До няколко дни командването ще бъде предадено на НАТО”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Есад остана принуден да започне реформи” пише, че са се задълбочили реакциите срещу администрацията на партията Баас след като завчера срещу демонстрантите в град Дараа бе открит огън с истински куршуми. Вестникът отбелязва, че администрацията на сирийския президент Бешар Есад е съобщил, че са започнали да обсъждат вероятността за отмяна на извънредното положение в страната продължаващо от 48 години насам. Вестникът предава, че е бил изготвен проектозакон предвиждащ създаването и на други политически партии освен партията Баас и е било дадено обещание за 20-30 процентно увеличение на чиновническите заплати.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Португалия се предаде” акцентува, че премиерът на Португалия Хосе Сократес е подал оставка след като парламента е отхвърлил пакета с допълнителните мерки за затягане на коланите в Португалия, която е изправена пред сериозна финансова криза.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2