Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 20 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.03.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.03.2011

Обзор на новините по страниците на съботния турски печат...

Изпратена 19.03.2011 08:27:27 UTC

Обновена 19.03.2011 08:27:27 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Йени Шафак.

Вестникът е дал широко място на церемониите в чест на 96тата годишнина от историческата победа в сраженията при Чанаккале. В новината се подчертава, че тези сражения са променили хода на световната история. Вестникът пише, че на церемониите организирани в Чанаккале са присъствали премиерът Реджеп Тайип Ердоган и някои министри.

Същият вестник в новината озаглавена „Пета степен” пише, че японските инженери и ядрени работници се надпреварват с времето за да предотвратят една нова Чернобилска катастрофа и че се работи за осигуряването на източник на енергия за охладителните системи на реакторите, в които има разтапяне на ядреното гориво поради прекомерното загряване, и от които в атмосферата изтича радиация. Вестникът отбелязва, че основната цел е да се охлади трети реактор на ядрената централа във Фукушима, където степента на опасност бе повишена от четвърта на пета степен. В новината пише, че председателят на Международната Агенция за Атомна Енергия Юкиа Амано е казал, че премиерът на Япония е много обезпокоен и че е необходима международна помощ за предотвратяването на катастрофата.

Вестник Ватан съобщава, че е бил изтеглен енергозахранващ кабел до повредените ядрени реактори и подчертава, че и ако този опит се окаже неуспешен и охладителните системи не заработят, се планира реакторите да бъдат погребани под пластове пясък и бетон, подобно на реактора в Чернобил.

В новината озаглавена „Либия чака помощ от Турция” вестник Хабер Тюрк отбелязва, че след решението на Съвета за Сигурност на ООН за операция в Либия, Франция и Великобритания са дислоцирали в близките бази военни самолети и Франция е оповестила, че всеки момент може да дадат старта на въздушна операция. В новината се сочи, че след това решение, премиерът на Либия Махмуд е потърсил по телефона премиера на Турция Ердоган и казал, че обявявайки прекратяване на огъня са възпрепятствали операцията и че искат Турция да поеме статута на страна наблюдател, която ще контролира спазването на примирието.

Същият вестник съобщава, че след период от 18 години, днес луната ще премине в най-близката до земята точка от орбитата си, на 356 хиляди и 577 километра. Вестникът сочи, че учените са подчертали, че между това явление наричано „Супермуун” и земетресенията няма пряка връзка, но че се очакват силни приливи и отливи.

В новината под заглавието „Джамията Султан Ахмед е сред 10тте свещени обекта в света” вестник Миллийет съобщава, че в списъка подготвен от италианския вестник Ла Стампа, джамията Султа Ахмед в Истанбул е на челно място сред 10тте обекта в света приемани за най-свещени места. В новината се сочи, че италианския вестник е окачествил джамията, известна в чужбина под името Синята Джамия, като шедьовър на османската архитектура от 17ти век.

В новината озаглавена „Турската култура се представя в Русия” вестник Заман съобщава, че в руската столица Москва е бил открит Турско-Руски Културен Център където руските граждани ще бъдат запознати с турските занаяти и турското изкуство и ще се организират курсове, където руските домакини ще могат да научават как да подготвят различни ястия от турската кухня.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2