Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.03.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.03.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници....

Изпратена 14.03.2011 08:37:07 UTC

Обновена 14.03.2011 08:37:07 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Заман. Вестникът подчертава, че след разрушителното земетресение и вълната цунами, сега Япония е изправена пред опасността от радиоактивно заразяване. Новината пише, че след експлозия в един от реакторите на ядрената централа Фукушима, се изпитват затруднения в охлаждането на ядрото и е налице опасността от разтапяне на желязното ядро и изтичане на радиация. Вестникът пише, че премиерът на Япония Наото Кан е подчертал, че след Втората Световна Война, това е най-голямото бедствие в историята на Япония.
Вестник Стар пише, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е произнесъл слово на 6тия форум Ел Джезире организиран под надслова "Вятърът на промените в арабския свят". В новината пише, че слово на форума е произнесъл и бившият президент на Бразилия Луис Игнасио Да Силва. Давутоглу е подчертал на форума, че вятърът на промените не може да бъде спрян и e призовал близкоизточните лидери да се съобразяват с исканията на народните маси и да осъзнаят, че няма да могат да останат на власт безкрайно.
Вестник Ватан съобщава, че председателят на Комисията на ЕС, Хосе Мануел Барозу е заявил на пресконференция организирана след извънредното заседание на лидерите на ЕС във връзка със събитията в Либия, че са много сериозно обезпокоени от природнто бедствие в Япония. Барозу е казал, че главният въпрос обсъден на заседанието е бил бунтът в Либия и е отбелязал, че Кадафи воюва срещу народа си за да запази властта и че той винаги е бил и ще бъде проблемен лидер. Барозу е казал, че на заседанието всички лидери единодушно са подкрепили становището, че Кадафи трябва да бъде свален и че са готови да окажат всяка необходима подкрепа за превръщането на бунта в Либия в процес на демократизация.
Вестник Йени Шафак пише, че САЩ са отправили призива да бъде сложен край на насилията в Йемен. Вестникът сочи, че говорителят на Държавния Департамент на САЩ Филип Кроули е казал, че американската администрация е сериозно обезпокоена от новините за кръвопролития по време на организираните през последните дни протестни демонстрации в Йемен и е подчертал, че политическият проблем в тази страна може да бъде разрешен посредством диалог между всички групировки в страната.
Вестник Сабах съобщава, че в Бахрейн полицията е обкръжила лагера на антиправителствените демонстранти и че е атакувала с палки, каучукови куршуми и сълзотворен газ демонстранти опитващи се да спрат движението на шосето водещо към най-голямата търговска зона на страната.
Вестник Заман отбелязва, че Турция е спечелила домакинството на 17тото Cветовно първенство по баскетбол за жени, което ще се проведе през 2014та година. В новината пише, че на гласуването проведено във френския град Лион Турция е изпреварила Австралия.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2