Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 4 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 04.03.2011 11:30:58 UTC

Обновена 04.03.2011 11:30:58 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Фелдмаршал Тантави е наясно с очакванията” съобщава, че вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл е заминал на посещение в египетската столица Кайро в период на нажежена политическа обстановка, когато бе сменен премиера на Египет. Вестникът отбелязва, че президентът Гюл, който в изявление преди да отлети за Кайро е акцентувал, че трябва да бъде обезпечен бърз и прозрачен преход за посрещане на искането на египетския народ за демокрация, е придружаван от външния министър Ахмет Давутоглу. Вестникът предава, че Гюл, който е провел среща с лидера на висшия военен съвет Мухамед Хюсеин Тантави, поел управлението на странта след свалянето на Хюсню Мубарек е казал следното относно срещата ”Господин Тантави и приятелите му са наясно с исканията и очакванията на египетската младеж и народ и отбелязаха, че ще направят необходимото по въпроса и разбрах, че искат заедно с египетския народ да изживеят гордостта от обезпечаването на демокрацията в Египет”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Ще се придържаме към резолюцията относно Либия” съобщава, че говорителят на външното министерство на Турция Селчук Юнал е отбелязал, че резолюция номер 1970 приета от Общото събрание на ООН относно Либия обвързва международната общественост и е отправил посланието, че Турция ще уважи тази революция. Вестникът пише, че Юнал е казал „В резолюция номер 1970 се акцентува на значението отдавано на суверинитета, териториалната цялост и националното единство на Либия и Международния наказателен съд се сезира за положението в Либия, постановяват се евентуални санкции срещу режима на Муамар Кадафи, които включват замразяване на финансовите активи на семейство Кадафи и други висши функционери на режима и въвеждане на оръжейно ембарго и се предвижда въвеждане на облекчения за доставянето на хуманитарните помощи”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Отхвърлиха дори предложението за помощ на Чавес” съобщава, че държавният глава на Венецуела Хюго Чавес по време на разговор с либийския държавен глава, който е негов близък приятел е предложил мирна група от представители от страните от Латинска Америка, Европа и Близкия изток да се опитат да договорят начин за решаване на кризата в страната. Вестникът отбелязва, че синът на Кадафи, Сейфюлислям Кадафи е дал следния отговор на предложението на Чавес ”Благодарим на нашите приятели. Ние можем сами заедно с либийския народ да разрешим нашите проблеми”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Целта на Турция е да увеличи търговския стокообмен с Ирак през тази година до 12 милиарда долара” предава, че държавният министър на Турция Зафер Чаглаян е посочил, че търговския стокообмен на Турция с Ирак, който миналата година е бил 7 милиарда и 400 милиона долара тази година ще осъществи голям ръст и е казал дословно „Искаме търговския стокообмен с Ирак да достигне до 12 милиарда долара до края на тази година”. Вестникът пише, че министър Чаглаян е акцентувал, че над 260 турски строителни компании в Ирак са поели реализацията на 587 проекта и са изпълнили с успех дадените обещания и е прибавил, че Ирак се нарежда на първо място сред страните от Близкия Изток и на пето място в света по стойност на реализираните от турските строителни компании проекти.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2