Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 3 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 03.03.2011 10:08:08 UTC

Обновена 03.03.2011 10:08:08 UTC

Вестник Йени Шафак акцентува, че след изпращането на 2 кораба от 6та флота на САЩ в Средиземно море през Суецкия канал напрежението в областта е ескалирало. Вестникът отбелязва, че опозиционните среди в Либия са отправили призив към ООН за осъществяването на нападение по въздух срещу държавния глава Муамер Кадафи и военнослужещите му, а Кадафи е заплашил, че ако САЩ или НАТО окажат намеса в Либия ще „загинат хиляди либийци”. Вестникът предава, че докато се водят дискусии относно резултатите от евентуална военна интервенция в Либия, то на Общото събрание на ООН е било взето решение за суспендирането на членството на Либия в Съвета за човешките права, а прокурорите на Международния съд са започнали следствие относно събитията в Либия.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция даде подкрепа за членството на Черна гора в НАТО” предава, че президентът Абдуллах Гюл е повторил подкрепата на Турция за членството в НАТО на Черна гора, която е най-младата държава на Балканите. Вестникът отбелязва, че на пресконференция след срещата си с президента на Черна гора Филип Вуянович, който се намира на посещение в Турция, президентът Абдуллах Гюл е казал, че подкрепата на Турция за членството на Черна гора в НАТО ще продължи.

Вестник Сабах в новината със заглавие „В Чанкая се състоя среща относно Балканите” съобщава, че президентът Абдуллах Гюл е приел посланика на Хърватия в Анкара Дразен Храстич. Вестникът пише, че по време на приема в президентската резиденция Чанкая, Храстич е представил акредитивното си писмо на президента Гюл.

Вестник Стар съобщава, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е посетила щанда на Тюрк Телеком на Международното изложение за информационни и комуникационни технологии CEBİT в Хановер. Вестникът предава, че Меркел не е успяла да прикрие почудата си след като е видяла картата на ифраструктурата на Тюрк Телеком в Европа. Вестникът пише, че главният изпълнителен директор на Тюрк Телеком Гьокхан Бозкурт е казал „За нас е от голямо значение превръщането на Турция в страна износителка на технологии. Оказваме подкрепа за тази цел на Турция разпространявайки в региона продуктите разработени от турските инженери на Тюрк Телеком”.

Вестник Хюрриет отдава място на изявлението на компетентното лице на компанията Моторола Масимо Санджовани. Вестникът отбелязва, че Санджовани е посочил, „Турция показа колко е важно за Моторола с успеха, който постигна в редица сектори. Видяхме, че сме на правилна позиция с високия ръст, който обезпечихме в Турция и взехме решение да разгърнем инвестициите ни в тази страна”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „В Алания настъпи лято” предава, че местните и чуждестранни туристи в Алания се наслаждават на слънчевото време, препичайки се на слънце и влизайки в морето. Вестникът пише, че температурата на въздуха в Алания е 19 градуса по Целзий, а на морската вода 17 градуса по Целзий.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2