Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 февруари 2011 г.

Хиляди турски служители във фирми, които очакват да бъдат евакуирани от Либия, са се събрали на футболен стадион в Бенгази

3500 турци са блокирани на стадиона в Бенгази

От Маргарита Насева

Хиляди турски служители във фирми, които очакват да бъдат евакуирани от Либия, са се събрали на футболен стадион в Бенгази, откъдето чуват стрелбата в града, съобщават очевидци пред "Ройтерс".

"Всичко е извън контрол, виждаме как 15-16-годишни деца носят калашници", заяви по телефона Сертак Каран от турската фирма Arsel Construction.

По негови оценка на стадиона са събрани около 3500 турци. Самият той е пристигнал на стадиона преди три дни, след като сградите на компанията са били претърсени.

Каран разказва как служители на силите за сигурност са събличали униформите си и са се присъединявали към протестите, за да не бъдат нападнати.

Турският министърът на външната търговия съобщи по-рано, че вандали са нападнали турски компания, разработващи проекти в Либия на стойност над 15 млрд. долара.

Според оценки на официални лица в страната работят около 25 000 турци.

Около 600 вече бяха евакуирани през уикенда от Бенгази. Анадолската информационна агенция съобщи, че други 250 са отпътували с автобуси за египетския град Александрия.

По-рано днес Анадолската агенция съобщи, че самолет, изпратен от турското външно министерство в Либия, за да евакуира от там турски граждани, е получил отказ за приземяване в Бенгази и се е върнал празен в Истанбул.

Днес Министерството на външните работи обяви, че изпраща четири самолета и два кораба в Либия, за да помогне за евакуацията на турците. Двата кораба ще могат да транспортират около 1200 пътници.

Друг план за евакуация предвижда превозването на турски граждани от либийския град Тобрук в Египет, откъдето да заминат за Турция със самолет.

вдн / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2