Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Турският "Лагерфелд" - консервативен,хомосексуален,оргинален

Консервативен, хомосексуален, оргинален

Екстравантен живот

Екстравантен живот

Колко екстравагантност е поносима за Турция? И колко лична свобода? Хората, които си позволяват твърде много в тази насока, не живеят лесно, дори да имат славата на "звезди". Последният пример е модният дизайнер Ипекчи.


Турският моден дизайнер Джемил Ипекчи отново е в епицентъра на обществените дискусии в родината си. Този път не заради новата си модна колекция, нито пък заради открито заявената си хомосексуалност. Макар че и двата фактора със сигурност играят роля. От скоро Ипекчи е с полицейска охрана заради заплахите на ислямисти от "Хизбула".

Джемил Ипекчи е един от водещите модни дизайнери в Турция. Преди време германското списание Шпигел, в своето онлайн-издание го нарече турският Карл Лагерфелд. Ипекчи обича да провокира не само с модата си.

Сравняват Ипекчи с германеца Лагерфелд

Сравняват Ипекчи с германеца Лагерфелд

Турският "Лагерфелд" също обича да провокира

Дизайнерът не крие консервативните си политически убеждения, но в същото време говори открито за своята хомосексуалност. Дори само този факт може да постави живота му в Турция под заплаха.

Хомосексуалността в страната не е официално забранена, но е дамгосана като ненормална. Хората с хомосексуална ориентация често са прицел на атаки и затова се прикриват. Не и Ипекчи: 62-годишният моден дизайнер няма навика да прикрива мнението и убежденията си.

От скоро обаче Ипекчи е принуден да се движи само с полицейска охрана, за негово добро. Турските медии съобщиха, че при обиск в квартира на ислямистката организация Хизбула били открити снимки на турския дизайнер, както и план на жилището му в Истанбул.

Твърди се дори, че от Хизбула са включили името му в списъците на осъдени на смърт врагове. Няколко членове на Хизбула бяха пуснати неотдавна от затвора и това беше допълнителен повод за полицейската охрана над Ипекчи. Сега по петите го следват трима цивилни полицаи, дори и по време на отпуската му.

Джемил Ипекчи е завършил Лондонската академия за изкуства, след което през 1980-те години основава своя модна къща в Истанбул и в Ница. Модните му линии се отличават със своята пищност и ориенталски елементи.

Ипекчи взе активна позиция в дебата за носенето на забрадки

Ипекчи взе активна позиция в дебата за носенето на забрадки

Корените дават сила и автентичност

"Ако човек иска да бъде наистина силен, трябва да се опре на собствената си култура, казва Ипекчи и обобщава: "Ако не се върнеш към корените си, без значение дали става дума за мода или архитектура, се превръщаш в бледо копие на Европа".

В политическо отношение, модният дизайнер е известен с консервативните си възгледи. Той не крие и близостта си с управляващата партия на премиера Ердоган. Ипекчи беше сред онези, които се изказаха против забраната за носене на мюсюлмански забрадки в турските университети.

"Сам бих си вързал такава забрадка, ако бях жена, но не по религиозни причини. За мен това е само аксесоар", екстравагантно заяви дизайнерът.

дв / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2