Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Кипърско-гръцко нахалство

Димитрис Христофияс и Дервиш Ероглу в опит за решение на Кипърския въпрос

Автор:Бранислава Бобанац – за БНР от Никозия

В ситуация на засилена активност от страна на кипърските гърци и недоволство от страна на кипърските турци днес лидерите на двете общности – президентът Димитрис Христофияс и Дервиш Ероглу, се срещат в пореден опит за намиране на решение за бъдещето на разделената вече 37 години страна.

В дните преди срещата президентът Христофияс съобщи, че Кипър официално е поискал съдействие и намесата на Европейския съюз за отварянето на турските пристанища и летища за кораби и самолети с флага на Кипър. В момента от това незаконно ембарго островът губи 1,3 на сто от брутния си вътрешен продукт.

Ден преди преговорите бе съобщено и предстоящото дългоочаквано разработване на газово находище. Предполага се, че в него има запаси от природен газ, които ще задоволят нуждите на Кипър за 150 години.

В няколко изказвания президентът отново призова Турция да изтегли войските си от острова и да остави кипърските гърци и кипърските турци да решават свободно своето общо бъдеще, в рамките на двузонална двуобщностна федерация.

В навечерието на срещата в изявление пред медиите правителственият говорител Стефанос Стефану потвърди позицията на Христофияс, че той ще се кандидатира за президент на изборите през 2013 година само ако решението на Кипърския проблем е близко или вече е намерено.

В същото време лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу ще седне на масата на преговорите, притиснат както от общността на острова, така и от Анкара. Кипърските турци го атакуват с протестите си срещу икономическата политика, която им налага Турция, и срещу намесата й в управлението на Северен Кипър. Анкара го притиска с искане да успокои напрегнатата обстановка.

бнр / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2