Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 февруари 2011 г.

"Одрин – градът на трите реки" гостува в Кърджали

"Одрин – градът на трите реки" гостува в Кърджали

По покана на Арт движение КРЪГ и в партньорство с Дружеството на Арт фотографите от Одрин в Арт галерията гостува изложбата „Одрин – градът на трите реки” на журналиста Енвер Шенгюл от 25 февруари до 25 март. След отличния прием на тази експозиция от ценителите в Ямбол и Хасково, тя ще бъде показана и в Кърджали. Енвер Шенгюл е магистър по „История на изкуството”, директор на известния Музей на здравето в Одрин, преподавател е във Факултета по изящни изкуства на Тракийския университет. Автор е на книгите „Селимие” и „Дарюшифа”. Бил е кореспондент на Турската национална телевизия, на в. „Хюрриет” и Агенция Анадол, както и председател на Дружеството на Арт фотографите в Одрин. С художествена фотография се занимава от 1985 г. и има 60 изложби в страната си и в чужбина. Изложбата, с която гостува в България, съдържа 30 изследователски работи, които хвърлят нова светлина върху уникалните културно-исторически паметници и красивата природа на Одрин. Някои от тях са правени точно на мястото, където трите реки – Марица, Арда и Тунджа се събират, за да се влеят в Бяло море. През обектива на Енвер Шенгюл, който ще присъства на откриването, зрителят ще стигне до забележителни места, свързани с културната история на Одрин – един от най-старите градове в Европа, с богато културно-историческо наследство.
Одрин е създаден е от траките. По-късно на същото място възниква гръцкият град Орестея, а през 125 г. римският император Адриан го назовава на свое име – Адрианопол. До 1369 г., когато е превзет от османските турци, той е един от главните центрове на Византийската империя. Почти цял век след това е турска столица – до падането на Константинопол през 1453 г. Това е и времето на най-големия му разцвет, когато султаните се надпреварват да строят дворцови комплекси, грандиозни ансамбли, монументални сгради и храмове. Най-ранната запазена джамия е „Ески Джами” на площад „Хюриет” – построена през 1414 г. Обликът на Одрин до голяма степен се определя от гигантската джамия с 999 прозореца и с най-високите минарета в Турция, издигната от забележителния османски архитект Мимар Синан между 1569 и 1575 г., известна като „Селимие” на името на султан Селим II. Архитектурна забележителност от световно значение са мостовете, построени над пълноводните Марица, Тунджа и Арда. Най-старият запазен от тях е създаден още при византийския император Михаил VIII Палеолог (1261-1282). През 1420 г. той е ремонтиран от Гази Михал Бей и сега носи неговото име. Съоръжението има 27 странични отвора и към него през 1640 г. е изградена оригинална представителна сграда. Мостът на Шахабедин Паша пък е построен през 1451 г. и има 12 отвора, като стъпва върху 11 масивни подпори. Забележителни са и мостовете: „Фатих” (1452 г.), създаденият от архитекта Хайреттин мост „Баязид” (1488 г.), проектираният през 1560 г. мост „Мерич”. Одрин не би бил същият и без своите покрити пазари и кервансараи за отдих на пътниците. През 1569 г. арх. Мимар Синан строи огромния пазар „Али паша”. Десетките одрински фонтани пък наподобяват тези в Рим, а един от тях също е създаден от арх. Синан.
В града традиционно са живели и много българи. До 1913 г.тук е имало българска мъжка и девическа гимназия, както и няколко църкви, от които са запазени „Свети Георги“ (построена през 1880 г.) и "Св.св. Константин и Елена" (1869 г.). В експозицията ще видим и останките от най-голямата синагога в Одрин, която се намира в махалата „Дилявербей” и в момента се реставрира, както и известната Италианска църква, в махалата „Яхшифаких”, на ул. „Къзмектеп”, чиято реставрация е завършена през 2007 г.

Откриването е на 25 февруари (петък) от 18.00 ч.

Кърджаалъ хабер / portalturkey.blogspot.com

АВТОРСКИ СНИМКИ ОТ ЕДИРНЕ И ОЩЕ...

Watch Show
Edirne,Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2