Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 9 февруари 2011 г.

Иранката Етезад Салтанех,родена без ръце, побеждава нещастието си и се научава да използва краката си






Жена твори без ръце

Видео може да гледате ТУК.

Иранката Етезад Салтанех, родена без ръце, побеждава нещастието си и се научава да използва краката си, за да рисува професионално, да готви и дори да изпраща SMS-и.

49-годишната жена има вроден недъг, който спира растежа на ръцете й още преди да се е родила.

Сега Етезад живее в малък апартамент в северната част на Техеран с 85-годишната си майка и изпълнява всекидневните си домакински задължения с голяма лекота, използвайки краката си, за да чисти къщата, да готви и да се грижи за възрастната си майка.

"Нямам никакви проблеми. С малко повече практика мога да изпълнявам задачите дори по-добре от здравите хора и съм горда с това".

Родената в Техеран Салтанех имала нужда от 40 години, за да свикне с недъга си и въпреки че все още трудно се справя с някои задачи като пазаруването, смята, че не е по-различна от останалите жени и получила признание за работата си.

"Девизът ми винаги е бил: "да си инвалид, не означава да си ограничен. Сега вече се справям. Понякога, когато работя не мисля непременно, че това са краката ми и всъщност нямам ръце".

Още когато Салтанех била малка, майка й сложила четка между пръстите на краката на дъщеря си и я окуражава да изрази артистичната си същност.

"Независимо какви ограничения има, човек може да усвои нови умения и да научи каквото си пожелае. Поради това реших да развия талантите си".

Въпреки недъга си тя е привлякла вниманието към изкуството си, получила е множество награди, а нейни картини са били включени в около 60 изложби в цял свят.

Нейните артистични таланти не свършват само с рисуването, Салтанех тъче персийски килими, използвайки пръстите на краката си, и се надява да ги покажа на културен панаир в иранската столица.

бнт / portalturkey.blogspot.com

:::

Zohreh Etezad Saltaneh

Paints, cooks, sends text messages -- with her feet

Zohreh Etezad Saltaneh, 49-year-old Iranian artist living in northern Tehran, was born with a birth defect stunting the growth of her arms and hands, but that hasn’t stopped her or her artwork from gaining worldwide attention. Zohreh paints, cooks, cleans the house and even sends text messages. “My slogan has always been: being disabled does not mean being restricted”.

from Ghormeh Sabzi
08-Feb-2011

http://www.iranian.com / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2