Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 20 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.02.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.02.2011

Обзор на новините по страниците на неделните турски вестници...

Изпратена 20.02.2011 09:36:20 UTC

Обновена 20.02.2011 09:44:38 UTC

Предлагаме ви предглед на неделния турски печат. В новината озаглавена "Опозицията наложи контрол в Бенгази, сега целта е Триполи" вестник Стар се е спрял на последните събития в Либия. Вестникът подчертава, че разбунтувалата се опозиция в Либия е наложила контрол в Бенгази, където са подпалени всички държавни учреждения и сега се подготвя за поход към столицата Триполи.
Вестник Заман в новина по същата тема съобщава, че броят на убитите по време на демонстрациите на опозицията срещу 42 годишния режим на Муаммер Кадафи е нараснал на 84. Вестникът отбелязва, че и в Бахрейн продължават демонстрациите на опозицията. В новината пише, че държавният министър Зафер Чаглаян е отбелязъл по време на посещението си в Брюксел, че са били разграбени и опожарени офисите на някои турски фирми в градовете Бенгази и Дерне.
Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Спешна евакуация от Либия" съобщава, че разбунтувалите се маси в Либия са нападнали офисите на турски фирми и че на първия етап за либия са били изпратени два самолета за да бъде започната евакуацията на турските граждани намиращи се в тази страна.
В новината озаглавена "Президентът спаси германските журналисти в Иран" вестник Йени Шафак съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл е съдействал за амнистирането на двамата германски журналисти намиращи се от дълго време в затвор в Иран с обвинението, че са водили шпионска дейност. Вестникът подчертава, че по време на визитата си в Иран президентът Гюл е поставил въпроса по време на срещата си с иранския президент Махмуд Ахмединеджат и по този начин е съдействал за тяхното освобождаване.
Вестник Хабер Тюрк се е спрял на провеждащото се в столицата на Франция Париж заседание на групата Г-20. В новината пише, че заседанието е станало арена на бурни дискусии и че Китай, която се е противопоставила на условията за валутни резерви и валутен курс, е била убедена след като са били смекчени условията за текущите операции.
Вестник Ватан пише, че с присъединяването и на ЮАР, името на групата БРИК, в която членуват Бразилия, Русия, Индия и Китай е било променено на БРИКС. В новината пише, че министърът на финансите на Индия Пранаб Мукерджи е казал, че на срещата на страните от БРИК организирана в рамките на заседанието на министрите на финансите и на директорите на централните банки на страните от групата Г-20 с цел определянето на обща позиция, е присъствал и министърът на финансите на ЮАР.
Вестник Миллийет се е спрял на същата тема и пише, че от известно време се е планирало Турция да стане член на БРИК, но страните от Г-20 са предпочели не Турция, а ЮАР, но че международните инвеститори са отдали предпочитанието си на Турция. Вестникът прави съпоставка между икономиките на Турция и на ЮАР и отбелязва, че брутния национален продукт на Турция надхвърля двукратно брутния национален продукт на ЮАР, и че Турция изпреварва ЮАР и по процент на икономически ръст с ръст от 8 процента срещу ръст на ЮАР от 2 процента.
В новина на културна тема озаглавена "Златната мечка за първи път бе получена от ирански филм" вестник Заман съобщава, че вчера в Берлин е била организирана церемонията по закриването на 61вия международен филмов фестивал "Златната Мечка" и че тазгодишната награда е била връчена на иранския режисьор Ашкар Ферхади.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2