Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 12 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.02.2011 Г.

Днешния турски печат отдава широко място на последния развой на събитията в Египет.

Изпратена 11.02.2011 08:44:42 UTC

Обновена 11.02.2011 08:44:42 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че в 17тият ден от народните бунтове в Египет държавния глава Хюсню Мубарек, за който през целия ден се говореше, че ще подаде оставка, а дори че ще напусне страната с обръщението си към народа късно вечерта е шокирал демонстрантите на площад Тахрир в столицата Кайро. Вестникът предава, че в третото си изявление от избухването на кризата египетския държавен глава Хюсню Мубарек е съобщил, че предава известна част от правомощията си на своя помощник Йомер Сюлейман, но не е подал оставка.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че след обръщението към нацията на държавния глава на Египет Хюсню Мубарек, в което съобщи, че предава известа част от правомощията си на своя помощник Йомер Сюлейман, демонстрантите на площад Тахрир чакащи оставката на Мубарек са обсадили сградата на парламента.

Вестник Стар съобщава, че след изявлението на египетския президент Хюсню Мубарек, че процеса на сваляне на властта ще продължи до месец септември стотиците хиляди демонстранти чакащи на площад Тахрир са се отправили към сградата на парламента апелирайки „Върви си. Не искаме нито теб, нито Сюлейман нито военнослужещите”.

Вестник Стар акцентува, че опозиционият лидер Мухамед Ел Барадей след изявлението на държавния глава Хюсню Мубарек е казал "Египет ще експлодира. Армията трябва да спасява страната сега".

Вестник Стар в новината със заглавие „Свидетели сме на промяната на историята” съобщава, че докато е продължавало чакането преди изявлението на Мубарек, президентът на САЩ Барак Обама е дал подкрепа за демонстрантите. Вестникът предава, че Обама е казал „Събитията в Египет показват, че историята в тази страна се променя. Подкрепяме прехода на Египет към демокрацията”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Изпитание с ракета с голям обсег на поразяване” съобщава, че Пакистан е провел изпитание с ракета с обсег на поразяване 600 км. Вестникът предава, че в изявлението направено от армията се казва, че изпитанието с ракетата Cruise Haft-8 е преминало успешно и е било посочено, че въпросната ракета е пригодена да носи ядрена бойна глава, а така също и конвенционална бойна глва.

Вестник Ватан в новината със заглавие „През 2010 година турската икономика осъществи 8 процентен ръст” отбелязва, че министърът на финансите Мехмет Шимшек е казал, че през изминалата година турската икономика е осъществила ръст от 8 %. Вестникът сочи, че в речта си на 8мото заседание на Смесената икономическа комисия в Обединените Арабски Емирства, Шимшек е казал „Прези 2010 година турската икономика постигна висок ръст тъй като основите на турската икономика са много стабилни. Прогнозите за 2011 година са, че икономическия ръст ще се понижи на 5 %”.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2