Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 10 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 10.02.2011 11:44:16 UTC

Обновена 10.02.2011 11:44:16 UTC

Вестник Заман съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу вчера е дал писмен отговор на писмото на египетският външен министър Ебул Гейт, което му бе предадено в понеделник. Вестникът отбелязва, че в писмото Давутоглу акцентува на значението и дългогодишното минало на отношенията между двете страни и е изразил убеждението, че Египет ще излезе още по-силен от кризата, в която се намира.

Вестник Хюрриет съобщава, че административният съд в Мюнхен е взел важно решение относно визовия режим за турските граждани. В решението на съда се отбелязва „Турските граждани може да пътуват безвизово за Германия при туристическите си посещения, може да остават в Германия 3 месеца без да се изисква разрешително за престой. Вестникът предава, че това решение на административния съд в Мюнхен представлява прецедент тъй като е първо по рода си.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че престижното американско списание „Air Transport World е избрало Турските авилонии THY за „Пазарен лидер през 2010 година”. Вестникът предава, че генералният директор на Турските авилонии Темел Котил е получил наградата от главния редектор на списанието Кети Бук. Вестникът предава, че след церемонията по награждаването е бил излъчен видео клип представящ Турските авиолинии, които въпреки кризата постигнаха голям успех.

Вестник Сабах пише, че най-голямата държавна автомобилна компания на Русия АвтоВАЗ е съобщила, че ще изпрати хиляда свои работници на обучение в Турция, Франция и Румъния. Вестникът сочи, че в изявлението направено от АвтоВАЗ се отбелязва, че по настоящем в Турция продължава обучението на 63ма руски работници.

В новината със заглавие „Истанбул е фаворитен град” вестник Джумхуриет съобщава, че през месец януари е бил отбелязан 29 процентен ръст на туристите посетили Истанбул в сравнение със същия период на предходната година. Вестникът отбелязва, че ръстът на туристите се дължи на отмяната на визите с редица страни и на интереса към турските сериали, които се излъчват в редица страни по света. Вестникът пише, че най-голям брой туристи са пристигнали от Германия, на второ място от Русия, на трето от Италия, които са следвани от туристите от Ирландия и Великобритания.

Вестник Заман в новината със заглавие „Започва 61-вия международен филмов фестивал Берлинале” пише, че 61-вия международен филмов фестивал Берлинале, който започва днес ще продължи до 20ти февруари. Вестникът отбелязва, че на фестивала, в който ще се състезават 19 филма за голямата награда „Златната мечка” е включен и турския филм на Сейфи Теоман „Нашето голямо отчаяние”.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „На върха на световната класация” съобщава, че Световната федерация по таекуондо е издигнала на първа позиция в световната класация европейската шампионка Рукийе Йълдъръм състезаваща се в категория до 46 килограма. Вестникът сочи, че турската спортистка Рукийе Йълдъръм се подготвя с подкрепата на Турската федерация по таекуондо за летните олимпийски игри през 2012 година в Лондон.

Вестник Хюрриет в друга новина пише, че турският национален отбор по футбол в последната си потготвителна среща преди критичните елиминационни срещи за ЕВРО 2012та е завършил 0 на 0 с отбора на Южна Корея, която бе играна в град Трабзон.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2