Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 4 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.01.2011

Обзор на новините в турския печат от 4ти Януари 2011та година...

Изпратена 04.01.2011 08:35:25 UTC

Обновена 04.01.2011 08:35:25 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Йени Шафак. В новината озаглавена "Турция е основоположен камък в новия световен ред" вестникът пише, че в словото произнесено при откриването на Третата конференция на посланиците, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е отправил към 180 посланици призив, който може да бъде оценен като новия манифест на турската външна политика. Давутоглу е подчертал, че Турция ще бъде първата страна, която ще поставя под въпрос възникващите в света проблеми и е казал, че притежават силата за да се превърнат в една от страните полагащи основите на новия световен ред. Той е посочил, че външната политика на Турция няма да бъде насочена само към отправяне на реакции, а ще се стреми да налага и визията на страната.
Вестник Сабах съобщава, че процентът на инфлацията за 2010та година е 6,4 процента. В новината пише, че годишната инфлация е била под посочената от Турската Централна Банка цел от 6,5 процента. Същият вестник сочи, че и износът на турски стоки е надхвърлил набелязаната цел от 111,7 милиарда долара и че 2010та година е приключила с износ за 113,7 милиарда долара. В новината се подчертава, че целта за износа за 2011та година е 127 милиарда долара.
В новината под заглавието "Турция е единствената от десетте най-популярни в света туристически страни в света страна с положителен баланс" вестник Стар пише, че министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай е казал, че единствено Турция е посрещнала 2011та година с положителен баланс в сектора на туризма.
Вестник Йени Шафак пише, че на 14 и 15ти януари в град Комотини в Гърция ще се състои турско-гръцки делови форум на който ще присъстват 250 бизнесмена от Турция.
Вестник Заман пише, че един турчин е станал лидерът на новосформирана в Холандия политическа партия. В новината пише, че за лидер на Съюза на демократите, която партия планира да участва в провинциалните избори които ще се проведат след два месеца, е бил избран добре познатият от турската общност в тази страна Бекир Джебеджи.
Вестник Стар, в новината озаглавена "22 града в Австралия са наводнени" съобщава, че наводненията предизвикани от проливните мусонни дъждове в щата Куинсланд в североизточната част на Австралия са отнели до момента живота на десет души. Вестникът сочи, че най-тежко от наводненията е пострадал град Рокхямптън и че е прекъсната сухопътната връзка с този град. Вестинкът пише, че населението на града е в паника поради нашествие на змии и крокодили и че е започнала доставката на спешна хуманитарна помощ за града.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2