Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 26 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.12.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.12.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 26ти декември 2010та година...

Изпратена 26.12.2010 08:28:17 UTC

Обновена 26.12.2010 08:28:17 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Хабер Тюрк озаглавена "Не желаем ядрен Иран". В новината пише, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е отбелязaл, че Турция не желае Иран да се сдобива с ядрено оръжие и че по принцип са против ядреното оръжие в целия свят. Давутоглу е заявил, че ядрената технология трябва да се ограничава единствено с икономическата сфера и че също така Турция е против налагането на ограничения на ядрените изследвания на една страна с довода, че тя ще създаде ядрено оръжие.
Вестник Ватан в новината озаглавена "Имаме намерение да се сдобрим с Израел" съобщава, че на срещата си вчера в Истанбул с някои видни журналисти, външният министър Давутоглу е казал, че Турция се стреми да изгражда добри отношения със всички страни в света и че има намерение да подобри отношенията си и с Израел, но че трудностите се дължат на нежеланието проявявано от тази страна.
В новината под заглавието "Талибаните отговориха с жена камикадзе" вестник Сабах отбелязва, че по време на бомбеното нападение организирано пред бюрото на Световната Програма за Прехрана на ООН в областта Бажур в Пакистан са загинали 43ма и са били ранени 72ма души. Вестникът сочи, че Талибанското движение е поело отговорността за нападението и се предполага, че нападението е било осъществено от жена на около 20 години облечена в бурка.
Вестникът, в друга новина озаглавена "Молитвите в коледната нощ бяха отправени за мир в света" пише, че християнският празник Коледа, символизиращ раждането на пророка Исус Христос е бил посрещнат с тържества в целия свят и в Анадола и че в историческата църква Сент Антуан в Бейоглу в Истанбул е била организирана религиозна церемония, на която са присъствали не само християни но и мюсюлмани, евреи и дори атеисти. Вестникът пише, че коледния празник е бил посрещнат с тържества и в градовете Диярбакър, Мардин и Хатай.
Вестник Миллийет съобщава в новината под заглавието "Свинския грип се разпространява", че предизвикалият през 2009та година голяма паника в Европа грип се разпространява във Великобритания и продължава да отнема човешки жертви. Вестникът сочи, че във Великобритания от свинския грип са починали 27 души и че европейския център за предотвратяване и контрол на епидемиите е предупредил европейските страни за опасността от избухване на нова епидемия.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2