Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 26 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.12.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.12.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 25ти декември 2010та година...

Изпратена 25.12.2010 08:20:55 UTC

Обновена 25.12.2010 08:20:55 UTC

Предлагаме ви прегледа на новините по страниците на някои от високотиражните турски вестници.
Вестник Хабер Тюрк съобщава, че вчера в Истанбул се е състояла петата тристранна среща на високо равнище Турция-Афганистан-Пакистан и президентите на трите страни са обсъдили задълбочено проблемите между Афганистан и Пакистан в сферата на сигурността. В новината пише, че и премиерът Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Ахмед Давутоглу са се присъединили към обсъжданията и са спомогнали за намирането на пътищата за разрешаване на тези проблеми.
Вестник Заман в новина на същата тема съобщава, че на тристранната среща на високо равнище са били подписани четири споразумения обхващащи сферата на борбата с тероризма и с трафика на наркотици и е било взето решение за провеждането на тристранни съвместни маневри в Турция през месец април идната година.
Вестник Стар пише, че Турция и Япония са подписали меморандум за съгласуваност във връзка със запланувания строеж на АЕЦ Синоп. Вестникът сочи, че меморандумът е бил подписан от намиращия се на посещение в Япония министър на енергетиката и природните ресурси на Труция Танер Йълдъз и от японския министър на търговията Акихиро Охата.
Вестник Хюррийет се е спрял на същитата тема и отбелязва, че след двата договора с Русия за строеж на ядрена електроцентрала, Турция е подписала договор за строеж на АЕЦ и с Япония. В новината пише, че тримесечният период предвиден в договора е започнал непосредствено след поставянето на подписите и че японският министър на търговията Акихиро Охата е доказал с конкретни примери в Япония земетръсната издръжливост на ядрените централи, които тази страна изгражда.
Вестник Джумхурийет отбелязва, че премиерът на Казахстан Карим Масимов е призовал турските бизнесмени да реализират инвестиции в страната му, сочейки че по този начин те ще се възползват от данъчни и митнически предимства в износа на стоки за Русия и Китай.
Вестник Стар е засегнал същата тема и съобщава, че в словото произнесено на заседанието на Съвета за Външноикономически отношения, проведено под ръководството на председателя на Дружеството на Турските Борси и Палати Ръфат Хисарджъклъоглу, премиерът на Казахстан Карим Масимов е казал, че искат да помогнат на турските фирми и че ги кани да инвестират в страната му за да се възползват от свободната търговска зона, която планират с Китай. В новината пише, че и Хисарджъклъоглу е казал, че търговският оборот от 1 милиард и 700 милиона долара не отразява възможностите на двете страни и че желаят да работят съвместно с казахстанските бизнесмени.
Вестник Йени Шафак пише, че вчера се е състояла гала прожекцията на документалния филм "Градовете на Истанбул", тема на който са градовете, които са оказали въздействие над Истанбул и гpадовете над които Истанбул е оказал въздействие и че на галата е присъствал и прочутият ирански режисьор Мажид Мажиди.
Вестникът сочи, че пет от 18тте серии на документалния филм са били заснети в Истанбул и 13 в градове като Сараево, Дамаск, Солун, Бейрут, Пловдив, Кайро, Скопие, Мека и Медина, Констанца, Триполи, Бахчесарай, Сана и Призрен.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2