Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 25 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.12.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 24.12.2010 11:20:24 UTC

Обновена 24.12.2010 11:20:24 UTC

Вестник Заман пише, че на срещата на върха на Организацията за икономическо сътрудничество в Истанбул 7 от страните членки са участвали на ниво държавен глава, а останалите са били представени на ниво външен министър. Вестникът отбелязва, че на срещата на върха е била постигната съгласуваност за обезпечаването на благоденствието и стабилността на региона и че президентът Абдуллах Гюл е поискал модернизирането на ЖП линията Истанбул-Техеран-Ислямабад, а така също е отправил призив за вкюлчването на всички членове на Организацията в Банката за развитие.

Вестник Йени Шафак в новина по темата съобщава, че на срещата на върха на Организацията за икономическо сътрудничество президентът Абдуллах Гюл е бил избран за ротационен председател на Организацията и че в благодарственото си слово е казал „Турция отдава голямо значение на обезпечаването на мира, стабилността и благоденствието в своя регион”.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че иранският президент Махмуд Ахмединеджат и президентът Абдуллах Гюл са провели двустранна среща в рамките на срещата на върха на Организацията за икономическо сътрудничество след което се организирали съвместна пресконференция. Вестникът предава, че Ахмединеджат е казал, че преговорите между Иран и 5те постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН и Германия, които са запланувани да се проведат в края на месец януари в Истанбул, са голям шанс и че поддържането на сътрудничество е в интерес на всеки.

В новината със заглавие „Посрещаме с респект усилията на Обама и Клинтън” вестник Стар пише, че президентът Абдуллах Гюл е казал, че са посрещнали с респект отпадането от дневния ред на Камарата на представителите на САЩ на проекторешението подкрепящо арменските тези за събитията от 1915та и че главно президента Барак Обама и държавния секретар Хилари Клинтън са положили големи усилия за да възпрепятстват внасянето за обсъждане в Камарата на представителите на въпросното проекторешение.

Вестник Сабах съобщава, че след отмяната ни визите между Турция и Сирия този път е била отменена въздушната граница. Вестникът отбелязва, че на втората среща на Съвета за стратегическо сътрудничество между Турция и Сирия проведена под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган и сирийския премиер Наджи Отри е било взето решение за отмяна на ограниченията за гражданските полети. Вестникът пише, че турските авиокомпании ще може да летят за всяко едно летище в Сирия без да се налагат ограничения.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Изненадваща среща в Министерския съвет” съобщава, че вчера под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган е била проведена среща на върха по въпросите на сигурността. Вестникът пише, че на срещата на върха по въпросите на сигурността е била направена преценка на етапа достигнат в борбата срещу терора.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че Международната федерация по баскетбол е наказала кипърския гръцки отбор по баскетбол „Апоел” с три срещи без публика за инцидентите случили се след срещата с турския „Пънар Каршъяка”.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2