Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 25 октомври 2010 г.

Смъртта на Тургут Йозал:турски Уотъргейт?

Има ли България пръст в убийството на Тургут Йозал?

Отровен ли е бил Йозал?

Отровен ли е бил Йозал?

Коркут Йозал, брат на покойния турски президент Тургут Йозал, отправи нови обвинения за смъртта на бившия държавен глава. В неговата книга "Държавна тайна" става дума за заговори. Неясна остава "българската следа".

Ако инцидентът около смъртта на бившия турски президент Тургут Йозал бъде разследван, той ще предизвика в Турция скандал с размерите на американската афера Уотъргейт. Това твърди Коркут Йозал - братът на покойния държавен глава.

Смъртта на Тургут Йозал:турски Уотъргейт?

В своя книга, озаглавена „Държавна тайна,“ която скоро предстои да излезе от печат, Коркут Йозал обвинява предполагаемата тайна организация Ергенекон за смъртта на президента Йозал, пише турският англоезичен ежедневник Today's Zaman.

Смята се, че Ергенекон е тайнствена нелегална мрежа от турски ултра-националисти, които поддържали връзки с военните в страната. Реалното съществуване на подобна организация обаче досега не е доказано.

Бившият турски президент Тургут Йозал

Бившият турски президент Тургут Йозал

Според официалните документи, причината за смъртта на Тургут Йозал през април 1993 г. е сърдечен удар. Преди около седмица обаче вдовицата му, Семра Йозал, обвини България за кончината на своя съпруг. В изявления за турските медии тя изказа съмнения, че мъжът й може да е бил отровен по време на прием в българското посолство в Анкара.

Обвиненията на Семра Йозал за предполагаема българска намеса в онова, което според нея вероятно е било предумишлено убийство на съпруга й, не са новост. Според турските медии, през 2006 г. прокуратурата в Анкара дори е завела дело по случая. Прекратила го е само след около три месеца, поради липса на доказателства.

Предполагаема българска следа

По-големият син на покойния президент, Ахмет Йозал, също е изказвал предположения, че баща му е станал жертва на отравяне. От публикацията на Today's Zaman не става ясно дали в книгата си Коркут Йозал също се спира върху предполагаема българска следа в смъртта на бившия турски държавен глава.

От друга страна, в своята версия вдовицата на Тургут Йозал, Семра, не е говорила за възможния мотив на предполаганото от нея убийство. Наблюдатели припомнят, че обтегнатите заради Възродителния процес българо-турски отношения започват да се затоплят именно при президента Тургут Йозал.

Автор: Ю. Дамянова, Редактор: Б. Узунова


Още:Вдовицата на Тургут Йозал:Мъжът ми бе отровен в българското посолство !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2