Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 25 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 25.10.2010 10:54:59 UTC

Обновена 25.10.2010 10:54:59 UTC

Вестник Йени Шафак пише, че Европа ще отстъпи две от деветте места, които държи в Съвета на изпълнителните директори на МВФ. Вестникът предава, че председателят на МВФ Щраус-Кан на заседанията на министрите на финансите и директорите на централните банки на страните от Г-20 в Южна Корея е акцентувал, че 2 от 9те кресла на развитите страни членки на ЕС в Съвета на изпълнителните директори на МВФ ще бъдат отстъпени на развиващите се страни. Вестникът отбелзява, че Щраус-Кан е казал „Европа сама ще вземе решение как и на кого ще преотстъпи тези две кресла. Разбира се всеки е на мнение, че Турция е най-добрия кандидат в това отношение и според мен това решение ще бъде най-правилното”.

Вестник Сабах съобщава, че министърът на външните работи на Германия Гуидо Вестервеле е подновил подкрепата си за членството на Турция в ЕС и е отправил следното предупреждение „Тези, които днес без да се замислят затварят вратите за Турция пропускат историческа възможност. Моята позиция спрямо Турция е много открита: изпълнението на споразуменията е задължително”. Вестервеле в изявление в Берлин е отбелязал, че преговорите между Турция и ЕС трябва да се водят лоялно.

Вестник Хабер Тюрк предава, че вчера премиерът Реджеп Тайип Ердоган е провел среща на върха в двореца Долмабахче относно евентуалните рискове от природни бедствия в Истанубл. На срещата, на която са участвали заинтересованите министри, компетентни лица и учени са били обсъдени рисковете от природни бедствия в Турция и главно евентуално земетресение в областта Мармара и превантивните мерки, които може да бъдат взети по въпроса.

Вестник Заман в новината със заглавие „Христофяс предложи тристранната среща да бъде проведена в годишнината от обявяването на ТРСК” съобщава, че лидерът на Кипърските гърци Димитрис Христофяс е казал, че най-подходящата дата за тристранната среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и президента на ТРСК Дервиш Ероглу е между 15 и 17 Октомври. Вестникът пише, че кипърската гръцка преса е съобщила, че в доклада, който ще представи Бан Ки Мун на Съвета за сигурност се посочва, че през 2011 година се планира провеждането на 55 срещи между Ероглу и Христофяс.

Вестник Ватан пише, че турската отбранителната индустрия цели през 2011 година да осъществи износ на стойност 1 милиард долара, което представлява 54 процентен ръст. Вестникът сочи, че съветникът по отбранителната индустрия Мурат Баяр е посочил, че сред целите им е разгръщането на стратегическото сътрудничество на международната арена и увеличаване на дела на турската отбранителна индустия в отбранителните проекти на НАТО.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Турския Едисон” съобщава, че в 131вата годишнина от изобретяването на електрическата крушка екип на „Дженеръл Електрик” оглавяван от турския инженер Мехмет Арък е създал светодиодна крушка.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2