Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 25 октомври 2010 г.

Джумая джамия в Пловдив и Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул - световно наследство

Предлагат Джумая джамия и Желязната църква за световно наследство

На официална церемония в сградата на ЮНЕСКО в Париж днес министърът на културата Вежди Рашидов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подписаха Споразумение за създаването в София на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, съобщиха от МК.

"Много съм щастлив от подписването на този важен документ. Избирането на България за създаване на Регионален център на ЮНЕСКО е признание за усилията на страната ни да съхрани богатото нематериално културно наследство и да сподели своя ценен опит със страните от Югоизточна Европа", каза министър Рашидов. Той увери, че България ще продължи да бъде много отговорен партньор на ЮНЕСКО.

"Подписването на Споразумението е знак, че България е важен фактор в опазването на нематериалното наследство в региона. Сигурна съм, че България ще стане лидер сред страните от Югоизточна Европа с този свой богат опит и с работата на Центъра на ЮНЕСКО в София", заяви след подписването Ирина Бокова.

По време на срещата си с Ирина Бокова днес министър Рашидов й предаде поздравите на премиера на България Бойко Борисов и на премиера на Турция Реджеп Ердоган и тяхното предложение България и Турция да предложат двата уникални културни паметника – Джумая джамия в Пловдив и Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул да бъдат записани в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Ирина Бокова приветства идеята, като допълни, че това би било пример и за други държави в света. На церемонията по подписването присъстваха зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов, българският посланик в Париж Марин Райков и постоянният представител на България в ЮНЕСКО Александър Савов.

Министър Рашидов запозна Ирина Бокова с мерките, които българското правителство предприе за отстраняване на допуснатите нередности в съхраняването на Несебър като групов паметник на световното наследство на ЮНЕСКО. В близките седмици предстои премахването на 7 незаконни обекта в Стария Несебър. През ноември експерти от Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО пристигат в България, за да видят на място опазването на Несебър. В следващите два дни зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов ще има в ЮНЕСКО поредица от срещи, за да запознае ръководството на Центъра за световно наследство с конкретните усилия на държавата да се пребори с още 15 незаконни обекта в Стария Несебър.

В края на разговора г-жа Бокова изрази пред министър Рашидов желанието си картини на известни български автори да красят кабинета й на генерален директор на ЮНЕСКО и Заседателната зала. Ирина Бокова приветства идеята на министър Вежди Рашидов в залите на ЮНЕСКО да бъдат показвани изложби на български автори, а в двора на Световната организация, наред със скулптурите на световни творци, да бъде поставена и творба от български автор.

По-късно днес министър Рашидов ще открие в Париж представителна изложба по повод 25 години от основаването на Националната галерия за чуждестранно изкуство /София/. Експозицията е от колекцията от прочути испански графики на галерията и е подредена в залите на Българския културен институт във френската столица. /БГНЕС
Париж / Франция

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2