Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 26 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 26.10.2010 10:46:58 UTC

Обновена 26.10.2010 10:46:58 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Обезпокоени сме от нарастването на популярността на расистките партии в Европа” предава, че председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Мевлют Чавушоглу е отбелязал, че желае страните да реагират мащабно в борбата срещу ескалиралите напоследък расизъм и ксенофобия в Европа. Вестникът предава, че в рамките на официалното посещение, което е осъществил в Холандия, Чавушоглу е организирал конференция, на която е отбелязал, че холандската Партия на свободата на крайно-десния политик Герт Вилдерс е част от тенденцията възникнала в цяла Европа. Вестникът сочи, че Чавушоглу е казал, че Съвета на Европа е обезпокоен от това положение и че се опитват да преодолеят този проблем изкарвайки на преден план диалога между отделните религии и култури.

Вестник Йени Шафак съобщава, че са били предприети стъпки за създаването на съвместен енергиен форум между Турция и Германия за разгръщане на инвестициите в сферата на енергетиката. Вестникът предава, че с инициативата на Турско-Германската търговско-индустриална палата по време на посещението на германския президент Кристиян Вулф в Турция е била предприета конкретна стъпка за увеличаването на търговския оборот между двете страни. Вестникът сочи, че е било решено да се отдаде по-голямо значение на енергийния сектор и че в тези рамки е било взето решение за обединяването под един покрив на енергийните индустрии на двете страни и заинтересованите държавни учреждения.

Вестник Стар съобщава, че държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш е провел среща със заместник външния министър на Гърция Спирос Кувелис в рамките на заседанията на Турско-Гръцката смесена икономическа комисия. Вестникът отбелязва, че гръцкият заместник външен министър Кувелис е казал „Няма полза от чакането на чудо за излизане от кризата. Посрещам с респект и вземам за пример усилията, които положи Турция за излизане от кризата”. Багъш е акцентувал, че в отношенията между Турция и Гърция е бил постигнат съществен напредък и че се развиват в положителна насока. Вестникът предава, че Багъш е казал „Вярваме, че между Турция и Гърция няма неразрешими проблеми, егейския и кипърския проблеми могат да бъдат разрешени с лекота проявявайки добра воля и малко смелост”.

Вестник Сабах съобщава, че през месец Октомври производствения капацитет на преработващата промишленост е осъществил ръст от 7,1 % в сравнение със същия период на миналата година, което е най-високата стойност от Октомври 2008ма година насам.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2