Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 27 октомври 2010 г.

Преглед на печата - 27.10.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 27.10.2010

Новини за Турция в чуждестранната медия

Изпратена 27.10.2010 10:30:12 UTC

Обновена 27.10.2010 10:48:25 UTC

..Гръцкият вестник Катимерини помества репортаж с премиера на Турция Реджеп Таип Ердоган, в който той е изразил убеждението си в необходимостта от превръщането на Егейско море в море на приятелството и мира в името на интересите на страните.”Трябва да се споразумеем, да влагаме съвместни инвестиции и едва тогава ще придобием печалби на национално и международно равнище” е казал Ердоган.

....В интернет- страницата на издавания в Саудитска Арабия вестник Ел Ватан се съобщава за контактите в Кувейт на външния министър Ахмет Давутоглу с вицепремиера и външен министър на Кувейт шейх Мухамед Сабах ел Салем.Вестникът изтъква думите на кувейтския външен министър че отношенията между Турция и Кувейт са на великолепно равнище и двете страни споделят общи становища по всички въпроси.

В новината се съобщава също така ,че на срещата на Давутоглу с генералния секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив са били разисквани последните събития в света,региона и Близкия изток. Ел Сабах е казал, че са убедени във важната роля на Турция в района и по специално в постигането на мир между Израел и арабите.

Ел Беян съобщава,че премиерът на Ирак Нури ел Малики е приключил обиколката си в регионалните страни с посещението си в Турция.Малики се е срещнал първо с президента Абдулах Гюл в Истанбул,а след това с премиера Ердоган в Анкара и е заявил,че отношенията между двете страни са на много добро равнище и Турция оказва всякаква помощ за стабилността на Ирак.В новината се сочи,че придружавалият Малики в Турция правителствен говорител Али ел Деббаг е казал,че желаят да разширят стратегическите си отношения с Турция. .

....Гръцкият вестник Естиа помества новина озаглавена „Турция напредва с бързи стъпки” ,в която се съобщава че икономическия ръст в Турция е 8 % и се очаква през 2013 година той да достигне двуцифрено число. Вестникът отбелязва,че Турция е 6-тата по големина икономика в Европа и се правят прогнозите,че още преди 2020 година брутният национален продукт да достигне около 2 трилиона долара.Привлича се внимание и върху ефективността на Истанбулската фондова борса.

...Германският вестник Зюддойче цайтунг отправя похвали за турската икономика.Вестникът пише,че националният доход на глава от населението през 2002 година се е увеличил 4 пъти и е достигнал 10 хиляди евро годишно.

...Германският Франкфуртер Рундщау привлича вниманието,че броят на фирмите с германско съдружие в Турция е над 4200 и икономическата мощ на Турция през последните 10 години е била утроена..

..Американският вестник Ню Йорк Таймс също споменава с похвали за турската икономика и подчертава,че значението на Турция на международната арена нараства бързо и се превръща в доминираща страна за чуждите инвеститори.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 27.10.2010 10:43:46 UTC

Обновена 27.10.2010 10:43:46 UTC

Вестник Ватан в новината със заглавие „Турция е символ на променящия се свят” съобщава за статията на Роджър Кохен репортер на вестник Ню Йорк Таймс със заглавие „Турция излиза на преден план”. Вестникът предава, че в статията си Роджър Кохен е коментирал „За да бъде проумяна промяната в света е достатъчно да посетите една единствена страна, а именно Турция. Турция се опитва да обезпечи регионалния мир и стабилитет възползвайки се от икономическите си отношения. В тези рамки външният министър на Турция Ахмет Давутоглу играе много важна роля”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Искаме да поемем роля за развитието на Нахичеван” отбелязва, че държавният министър Зафер Чаглаян е участвал в Турско-Нахичеванския делови форум в Нахичеванската автономна република придружаван от 125 бизнесмени. Вестникът пише, че Чаглаян, който е бил приет от председателя на парламента на Нахичеванска автономна република Васиф Талибов е поискал разгръщането на търговските отношения между двете страни. Министър Чаглаян е казал „Искаме да поемем роля за развитието на Нахичеванската автономна република, а не да изнасяме стоки за нея”.

Вестник Миллиет съобщава, че Тарък Азиз- външният министър на Ирак от периода на Саддам Хюсеин е бил осъден на смърт. Вестникът пише, че наред с Тарък Азиз на смърт са били осъдени и личния секретар на Саддам Хюсеин Абид Хамид Хаммуд и бившият министър на вътрешните работи Садун Шакир. Смъртните присъди трябва да бъдат одобрени от президентския съвет.

Вестник Сабах предава, че цунамито предизвикано от силнто земетресение край бреговете на остров Суматра преди два дни е погълнало две села. Цунамито е причинило смъртта на над 100 души, а 502ма души са обявени за безследно изчезнали.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че американската администрация в отговор на разгръщането на военната програма на Китай е взела решение за строежа на нова супер военна база на остров Гуам в Тихия океан. След края на строителството на новата супер база ще бъдат разквартирувани 19 000 морски пехотинци, които ще бъдат преместени от японския остров Окинава.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2