Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 29 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 29.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 29.10.2010 08:29:06 UTC

Обновена 29.10.2010 08:29:06 UTC

Вестник Хабер Тюрк пише, че 87мата годишнина от обявяването на Републиката се чества с церемонии в цялата страна и външните представителства на Турция. Вестникът отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл в посланието си по повод днешния празник е казал, че желаят превръщането на Турция в образцова демокрация и разрешаването на проблемите във връзка с правата и свободите.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че в поздравителното си послание президентът А.Гюл е казал, че винаги ще защитават ценностите на Републиката.

Вестник Сабах предава, че председателят на Великото национално събрание на Турция /ВНСТ/ Мехмет Али Шахин в посланието си по повод празника е посочил, че целта им е превръщането на Турция в една от 10 най-силни икономики в света през 2023та година в 100ната годишнина от създаването на Републиката, а премиерът Реджеп Тайип Ердоган е отбелязал, че Републиката стои над всички дискусии.

Вестник Ватан сочи, че администрацията на американския президент Барак Обама се подготвя отново да постави в изпълнение споразумението подписано между Турция, Бразилия и Иран през месец май тази година за размяната на иранския уран с ядрено гориво. Въпросното споразумение предвиждаше съхраняването на 1200 кг от обогатения уран на Иран в Турция, в замяна на което на Техеранската администрация ще бъде давано същото количество ядрено гориво.

Вестник Заман съобщава, че конструираните от Аерокосмическата компания на Турция (TAI) самолетите „Хюркуш”, ще бъдат пуснати в употреба през 2011 година.

Вестник Йени Шафак пише, че премиерът Р.Т.Ердоган е поставил основите на проекта за моста над залива Коджаели, който със своята дължина от 421 км ще бъде най-дългия мост в света и ще съкрати на половина разстоянието между Истанбул и Измир.

Вестник Миллиет съобщава, че е било открито 13тото автомобилно изложение в Истанбул, в което участват над 40 марки.

Вестник Сабах предава, че на на изложението World EXPO в Китай щанда на Турция е бил посетен от 7 и половина милиона посетители, с което се е наредил на 5то място. Темата на турския щтанд е античното селище в Чаталхьоюк, чиято история е по-стара от тази на египетските пирамиди.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2